Патријарх за заштиту ћирилице

Патријарх српски Иринеј рекао да је ћирилица свето писмо, јер су на њему написана најлепша и најзначајнија дела српске културе и историје. Одрицањем од ње, удаљујемо се од своје историје, културе и чинимо себе сиромашнима и зависнима од друге културе, додао је Иринеј.

Ћирилица је свето писмо, јер су на њему написана најлепша и најзначајнија дела српске културе и историје, и зато га се не треба одрицати и заборављати, изјавио је патријарх српски Иринеј, који је поручио да је заштита ћирилице наша велика обавеза и дужност.

"Срамота је што смо ћирилично писмо готово заборавили. Када прођемо градом, ретко ћемо наћи ћириличне натписе и српска имена фирми, већ су они написани страним писмом, па онај ко дође са стране може помислити да је у неком европском граду, а не у нашем српском Београду", рекао је патријарх Иринеј на скупу "Ђирилица у информатичком друштву".

Не треба имати ништа против латинице, јер је она значајно писмо и добро је знати и једно и друго, али нема разлога нити оправдања да се стидимо ћирилице, рекао је патријарх Иринеј у Парохијском дому Храма светог Саве.

"Наше писмо је свето, јер су на њему написана најлепша и најзначанија дела, међу којима је Мирослављево јеванђеље, понос наше културе и писмености, којим у свету представљамо наш средњи век, век Немањића када смо били Европа, којој се данас нудимо да нас приме", истакао је Иринеј.

Оценио је да се одрицањем ћирилице удаљујемо од своје историје, културе и чинимо себе сиромашнима и зависнима од друге културе.

Патријарх је рекао да је ово моменат када треба да се запитамо зашто је то тако, додајући да то сигурно није интерес српског народа, него неког ко жели да га обезличи.

"Нека да бог да свест припадности српском народу буде што живља и да своју свест и културу градимо на темељима које смо наследили", казао је Иринеј.

Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије рекао је да је ћирилично писмо у историји српског народа било просвећујуће и зато се поистовећује са српским народом.

"Ћирилично слово је поделило судбину српског народа откако смо га примили до дана данашњег. Оно је прослављано, али и забрањивано, уништавано и бомбардовано, али је и васкрсавало у својој слободи и слави и отварало нас према свету, јер у њему нема искључивости, већ нам омогућава да разумемо своју културу, а на тај начи и друге културе", рекао је Јоаникије.

У организацији Удружења грађана "Кнез Мирослав" том приликом свечано је отворена и изложба ћириличних фонтова "Ћирилица данас - проф. Стјепан Филеки", а посетиоци ће до краја месеца имати прилику да се упознају са креативним решењима фонта ћириличног писма.

број коментара 28 Пошаљи коментар
(субота, 16. апр 2011, 22:29) - Zeljko [нерегистровани]

cirilica

Neka naprave kampanju da se cirilcia ubaci u mobilne telefone......kad mogu Makedonci..mozemo i mi !

(субота, 16. апр 2011, 09:34) - anonymous [нерегистровани]

re Bogastvo

narcizam.
Uvek smo mi kao nesto posebno, te bogat narod, te inteligentni i ne znam vec sve koje naj naj epitete sebi pripisujemo. A vidi se jako dobro gde smo, na samom zacelju.

Dok drugi rade i stvaraju a mi se hvalisemo.

(петак, 15. апр 2011, 19:36) - anonymous [нерегистровани]

citanje

radije citam cirilicu ali kad pisem puno brze ide latinica.a oba pisma su dobra bez komentara.jedino sto me cirilica nekako vise veze za veru i to je nase pismo nekako jedinstveno i lepo.

(петак, 15. апр 2011, 18:17) - Grbic [нерегистровани]

Bogastvo


Ja sam Srbin zivim u Svajcarskoj trebao sam na jdnom dokumentu da stavim svoj potpis,jasm se se potpisao cirilicom,sluzbenik te ustanove me upitao jeli to rusis,ja sam mu objasnijo da mi Srbi imamo dva pisma,cirilicu i latinicu njegov odgovor je bijo vi ste bogat narod.Nazalost i ja se vise sluzim latinicom.

(петак, 15. апр 2011, 18:06) - anonymous [нерегистровани]

ma svejedno

Lično nemam problem ni sa latinicom niti sa ћирилицом, ali neka mi neko kaže kako je moguće da u zemlji Srbiji nigde, ama baš nigde, ne može da se kupi ћирилична tastatura (ova za PC na kojoj kucamo ove komentare)???

(петак, 15. апр 2011, 18:04) - Zoja [нерегистровани]

(ne)pismenost

Čitajući komentare na razne tekstove, zaključujem da je mnogo veći problem nepismenost, nego pismo kojim je nešto (ne)pismeno napisano. Primećuje li neko uopšte da mnogi ljudi ne znaju ni najelementarnija pravopisna pravila? Čak i studenti greše u pisanju "li", "ne", pa čak i "naj". U tom kontekstu, priča o SMS i fejsbuk kulturi izražavanja je izlišna. Kad dete od trinaest godina napiše SMS: "Ae na fb", što bi trebalo da znači:"Hajde na fejsbuk", to je vredno brige za jezik uopšte, a ne za pismo.

(петак, 15. апр 2011, 17:53) - Ћирило [нерегистровани]

закон

треба законом да се уведе уредба да све рекламе и имена радњи буду на ћирилици, да и латиницу могу користити, али да буду мања слова у односу на ћирилична!

(петак, 15. апр 2011, 14:00) - anonymous [нерегистровани]

Cirilica2

Inace, stvarno je nebulozno da nam je svaki spomenik i naziv ulice ispisan latinicom. U mom gradu jedini natpis koji je na cirilici je natpis na Gimnazijskom praku.

(петак, 15. апр 2011, 13:58) - anonymous [нерегистровани]

Cirilica

I ja pisem cirilicom kao i Goran ali kada kucam na kompjutru nekada me mrzi da menjam pismo pa kucam latinicom kao sad. Inace u skoli i van nje uvek u 99% slucajeva PISEM cirilicom.

(петак, 15. апр 2011, 13:29) - anonymous [нерегистровани]

Gorane - latinica

Pa napisao si tekst latinicom. xD