Студенти најавили радикалније протесте

Студенти који захтевају да свима који су остварили 48 или више бодова буде плаћена школарина најавили радикализацију протеста и штрајкове глађу. Држава и даље тврди да новца нема довољно.

Представници студената који захтевају да се школују о трошку буџета по стицању 48 поена, најавили су радикализацију протеста и штрајкове глађу, с обзиром на то да се ни данас нису састали са министрима просвете, економије или финансија.

Члан Организационог одбора студената Ненад Узелац рекао је агенцији Бета да незадовољни студенти неће поново протестовати блокирањем улица и окупљањем испред министарстава, већ да ће протести ићи у смеру крајње радикализације.

"С обзиром на то да ни данас нисмо имали прилику да изнесемо своје захтеве надлежним министрима, већ само помоћнику министра просвете Слободану Јауковићу, одустаћемо од досадашњег начина штрајка и покушати да наш проблем решимо радикалнијим мерама, па и штрајком глађу", рекао је Узелац.

Како је навео, представници студената, у више наврата, нису наишли на разумевање надлежних, а понашање помоћника министра, Јауковића, оценио је као крајње безобразно, зато што је, према речима Ненада Узелца, поручио студентима да новац за финансирање својих студија траже од Мишковића и Обаме.

Протестна шетња

Незадовољни студенти су се раније данас окупили на платоу испред Филозофског факултета, одакле су кренули у протестну шетњу, после које су блокирали саобраћај у Улици Кнеза Милоша испред зграде Владе.

Основни захтев студената, који су неколико пута износили надлежнима у Министарству просвете, јесте да свим академцима са 48 до 60 бодова буде плаћена школарина, али да тај терет не буде искључиво на Влади, или на факултетима, већ да заједно учествују у плаћању трошкова школовања.

Министар Жарко Обрадовић, на захтеве студената, одговорио је да Министарство нема пара да сваком студенту плати школарину.

"Студенти треба да схвате да новац никуда није отишао из високог образовања, него га нема довољно, да они треба заједно са факултетима да нађу начин да се реши њихово питање", рекао је Обрадовић.

Захтеве Министарству и Влади поставили су, поред студената Универзитета уметности, академци Географског факултета, Факултета политичких наука, Високе електротехничке школе и Високе пословне школе.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 23. нов 2010, 16:13) - anonymous [нерегистровани]

ma nije valjda

pa naravno, omladina je uvek bila na poslednjem mestu u ovoj drzavi, zato i odlazimo odavde! A, izvinite, ko ce da zivi onda ovde???

(уторак, 23. нов 2010, 13:53) - anonymous [нерегистровани]

Dragi moji -Studenti !

Nemojte molim vas sada da dirate nista ljude iz vlade, jer su sada zauzeti sa citanjem upinika iz EU! Javite se krajem iduce godine!