Нови начин избора представника за Евровизију

Усвојен нови правилник о избору представника Србије за "Песму Евровизије", по којем ће један композитор писати такмичарске песме које ће изводити неколико извођача.

Управни одбор Радио-телевизије Србије усвојио је нови правилник о избору српског представника за наредну "Песму Евровизије", по којем ће један композитор писати такмичарске песме које ће изводити неколико извођача.

Интерпретаторе који ће извести композиције бира композитор уз сагласност РТС-а. Победничка композиција биће одабрана СМС гласовима гледалаца у оквиру директног програма који ће реализовати РТС.

Према новом правилнику који је усвојио Управни одбор, одлука о избору композитора биће саопштена током јануара.

"Композитор, ангажован по позиву, бира се по следећим критеријумима: значајно је ауторско име у области популарне музике, својим уметничким деловањем остварује запажене резултате, и својим уметничким радом гарантује највише професионалне стандарде", саопштио је Управни одбор.

Свака национална телевизија, према правилнику Европске радиодифузне Уније самостално одлучује на који ће начин одабрати представника за "Песму Евровизије".

"Због последица опште финансијске кризе све земље преиспитују начин избора кандидата, а неколико је већ одустало од учешћа на такмичењу у Ослу 2010. године. Како бисмо нашим гледаоцима омогућили да и даље прате резултате српског представника на најпрестижнијем европском музичком такмичењу, одлучили смо да и следеће године наступимо, али да битно смањимо трошкове националног избора", саопштио је Управни одбор.

До сада је српски представник за "Песму Евровизије" биран на фестивалу "Беовизија", одлуком жирија и СМС гласовима публике, између 20 такмичарских песама и њихових извођача, уз директан пренос на РТС-у.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(петак, 18. јан 2019, 20:35) - Nan [нерегистровани]

SMS glasanje

SMS glasanje je vrlo dobar sistem, svi mogu da posalju jedan SMS. U Francuskoj i u Svarcarskoj se vec to godinama radi.

(среда, 13. јан 2010, 18:13) - Ema [нерегистровани]

Moje misljenje

Mislim da ovo treba biti takmicenje za najbolju pesmu, a ne pevaca... takode verujem da jedan kompozitor ne moze po narudzbini napisati za kratko vreme vise hitova, jer to se ne radi tako... Po mom misljenju treba se otvoriti konkurs za kompozitore, strucni ziri treba odabrati najbolju Pesmu, a onda odabrati pravog pevaca koji ce pesmu izneti na najbolji nacin! ODLUKA KOJU STE DONELI NEMA NIKAKVOG SMISLA!

(среда, 30. дец 2009, 00:42) - anonymous [нерегистровани]

ja

Tacno.mislim to za kompozitore...

(среда, 30. дец 2009, 00:28) - Ђорђе [нерегистровани]

правилник

Како би било да поставите правилник на интернет као што сте радили претходних година?

(уторак, 29. дец 2009, 22:01) - Anika [нерегистровани]

Pobeda...

Da,pobedili smo,ali samo zato sto je kampanja bila vrhunski odradjena,dobro osmisljena,i sto je tim Marije Serifovic dao sve od sebe!Iskreno,da nije bilo reklame,ne bi bilo ni pobede.A sto se tice jednog kompozitora koji ce da pise takmicarske pesme,plasim se da bi pesme bile jako slicne,jer jedan covek uvek ostavlja prepoznatljiv pecat na svom delu...

(уторак, 29. дец 2009, 21:47) - anonymous [нерегистровани]

eurovision

Ma mi smo jednom pobedili i dokazali da smo sposobna nacija,samo ako hocemo.Kako ce se ubuduce uredjivati nije ni vazno,hajde pustite odgovorne da rade svoj posao.
Bilo bi sramota da opet pobedimo!

(уторак, 29. дец 2009, 21:38) - anonymous [нерегистровани]

Bojanov predlog je najbolji

Ovo je daleko bolja ideja, sto je Bojan predlozio nego da smo spali na samo jednog kompozitora. Evrovizija je takodje nacin za promociju mladih talentovanih autora. Uvek se nadje neki anoniman ili novi autor koji bi napravio stvarno dobar hit, ovako po ovom predlozenom nacinu takvi ne bi nikada dobili sansu!? Ujedno bi pre izbora zirija u RTS-u, takodje trebalo da se izaberu 3 stalna i eminentna clana zirija iz kulturnog i javnog zivota, koji bi zatim, po predlogu Bojana, trebali da izaberu za uzi izbor nasu pesmu Evrovizije.

(уторак, 29. дец 2009, 18:28) - anonymous [нерегистровани]

...

Bojane potpuno se slazem sa tobom...
Bilo bi bolje tako...

(уторак, 29. дец 2009, 17:01) - Bojan [нерегистровани]

uh uh

a zasto ne bi pristizale kompozicije, pa onda rts izabere 24 najbolje, pa onda publika u finalu izabere najbolju od 12 kompozicija glasanjem.

Ajde da vidimo i ovo. Bas me zanima ko ce to da pise pesme i koga ce da izabere i na osnovu kog kriterijuma