Читај ми!

Претучена екипа РТС-а на Хоргошу

Мађарска полиција претукла је пендрецима екипу РТС-а и поломила им опрему на Хоргошу, иако су им рекли да су новинари српске националне телевизије. Новинарка, сниматељ и тонац превезени су у Суботицу где им се указује помоћ.

Око 17.30 мађарска полиција пустила је избеглице да се приближе на двадесетак метара од границе и тада почела да их туче пендрецима. У том тренутку, напали су и екипу РТС-а која је пратила догађаје на граници.

Мађарски полицајци су сниматеља Владана Хаџи Мијаиловић бацили на зид и ударали пендреком по глави и леђима, а затим су му сломили камеру. На исти начин претучен је и сниматељ тона Мирослав Ђурашиновић, којем су сломили пецаљку којом се снима звук.

Међу њима је била и новинарка Јована Ђуровић којој је повређена рука.

Како је за Интернет портал РТС-а рекла колегиница Ђуровић, екипа РТС-а је нападнута у тренутку док се налазила у међупростору између полицијског кордона и групе миграната.

У тренутку када је наша новинарка нападнута није било напада из колоне миграната на полицију и није познато зашто су се мађарски специјалци одлучили за напад, јер како додаје у међупростору није била само екипа РТС-а.

Сниматељ Хаџи Мијаиловић каже да су их полицајци намерно тукли и ломили опрему, иако су их они упозоравали да су новинари српске националне телевизије.

Док су их тукли, један сниматељ мађарске телевизије све време их је вређао и псовао.

Лекари Хитне помоћи указали су им прву помоћ, након чега су превезени у болницу у Суботици, јавља извештач РТС-а.

РТС је оштро осудио напад и затражио од мађарских власти да казни полицајце који су претукли нашу екипу.

У току дана стигле су осуде напада новинарских удружења и појединих политичких партија. Примену силе на новинаре Радио-телевизије Србије осудио је и премијер Александар Вучић.

Мађарска полиција је у више наврата бацала сузавац и пуцала на мигранте који су покушали да пробију капију и уђу на територију Европске уније.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(четвртак, 17. сеп 2015, 09:20) - Petar [нерегистровани]

Izvinjenje i odštetu za žrtve.

Ovo je u EU neprihvatljivo i da su privatno snimali a kamoli državna televizija. Biti će sada interesantno videti kako će dve vlade odreagovati. Ovo je poniženje jedne države nesmije se stati pisati o ovome dok se nepostigne iskreno izvinjenje i odšteta počinioca. Pisati i na engleskom jeziku da svet lakse preuzme i objavi dogadjaj.

(четвртак, 17. сеп 2015, 09:14) - anonymous [нерегистровани]

EU

Zaljubljenici u snove o EU, jos uvek verujete u zapadnu demokratiju?

(четвртак, 17. сеп 2015, 08:49) - Vasic [нерегистровани]

...

Sramota i bezobrazluk! Nije bitno gde se desilo, nego tako nesto ne sme da se dogodi!

(четвртак, 17. сеп 2015, 08:46) - глас разума [нерегистровани]

протест упутити на праву адресу...

... а то је Брисел а не Будимпешта. Мада могу унапред рећи да је то залудан посао, јер сила бога немоли, али ето нека се испуни и та формула и процедура, да не испадне да нико није реаговао. Желим само рећи да је време да се Србија пробуди и види право лице и наличје ЕУ. Јесу тукли мађарски полицајци, али су спроводили оно што је ЕУ одредила. У овим се тренуцима у Бриселу одлучује о судбини Хрватске, то јест да ли је исплативије да Хрватска изгради зид ка Србији или ће га Мађарска и Словенија градити ка Хрватској. А Хрватска има јако лоше карте, због веома дугачке границе са БиХ на којој би такође требало поставити зид.

(четвртак, 17. сеп 2015, 07:45) - anonymous [нерегистровани]

da Razjasnimo

Horgoš je u Srbiji, a ne u Mađarskoj. Ako dobro razumem, ovo se desilo na teritoriji uzmeđu 2.granice, tzv.mrtvoj ili ničijoj zemlji.
Mađarska policija je nadležna za dešavanja na svojoj teritoriji, a ne na međuteritoriji ili mrtvoj zemlji. Ako se to desilo na međuteritoriji, država t.j.Dačić ima pravo da traži velik novac za odštetu novinara i opremu.

(четвртак, 17. сеп 2015, 07:07) - anonymous [нерегистровани]

Због оваквиих и сл. ситуација РТС мора да има и енглеску верзију сајта

Информације брзо лете кад се објаве, и ако нема правовремене вести и ако је нема на енглеском, странци ће тражити други извор(можда не проверен) и да се различчито тумаче догађаји.

РТС мора да има бар верзију сајта на енглеском, и да пститимо друге корекнте новинаре да информишу салица места( екипу руског РТ на енглеском, и др.)

(среда, 16. сеп 2015, 20:49) - anonymus Olga [нерегистровани]

Pretučeni

Ovo nisam bila ja, amater sa svojim aparatom, došla iz nekog komšiluka, pa ajde da snimim kako se Madjarska odnosi ptema izbeglicama. Ovo su bili ozbiljni novinari sa ozbiljnom opremom , jedne ozbiljne televizije.Zašto se tako postupilo sa njima. Ako se Madjarska stidi svega onoga što bi oni snimili i poslali u svet, pa zašto onda to rade.?

(среда, 16. сеп 2015, 20:32) - anonymous [нерегистровани]

Kolege

Drage kolege uz vas sam. Svet je potpuno poludeo.