Читај ми!

Отворен Сабор народног стваралаштва

Mинистарка пољопривреде и заштите животне средине Снежана Богосављевић Бошковић отворила је синоћ 46. Сабор народног стваралаштва "Прођох Левач, Прођох Шумадију" у порти манастира Каленић.

Министарка је на отварању 46. Сабора народног стваралаштва рекла да жели да охрабри младе да остану у својим градовима и селима. Истакла је да заједно морају да се боре за лепшу и бољу Србију, преноси Танјуг.

"Посматрајући овај величанствени скуп, не могу да не приметим велики број младих људи. Њима посебно желим да одам почаст, зато што на прави начин негују нашу традицију, наше обичаје и промовишу нашу историју", рекла је Снежана Богосављевић Бошковић.

Министарка је додала да жели да поручи да је уверена да на они на својим имањима заједно са Министарством пољопривреде и заштите животне средине, као партнером, себи могу да уреде живот онако како они то желе.

Како је саопштило Министарство пољопривреде и заштите животне средине, Богосављевић Бошковић је истакла да је Сабор "Прођох Левач, Прођох Шумадију" пример како се негују обичаји, славе важни дани из наше прошлости и доприноси осећају заједништва и јединства.

"Србија има дугогодишњу традицију и славну прошлост са којом треба да се поноси и на којој многе земље могу да јој позавиде. Морамо да подстичемо младе генерације да се поносе својом земљом и да где год се нађу буду амбасадори Србије и представљају је у најбољем светлу. На овом месту можемо да се упознамо са народним обичајима и народним стваралаштвом на најбољи и најлепши могући начин", истакла је министарка.

Закључила је да сви заједно морамо да корачамо ка истом циљу - стварању просперитетног села са младим људима, које ће представљати темељ просперитета Србије и изразила увереност да уз заједнички труд резултати неће изостати. Како каже овакви сабори су део нашег националног идентитета и не смеју бити заборављени.

Ова манифестација, израсла из богате традиције тог краја, скоро пола века истрајава као чувар, али и промотер српске народне баштине и културе. Уз општину Рековац, покровитељ овогодишње манифестације је Министарство пољопривреде и заштите животне средине, наводи се у саопштењу.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 02. авг 2015, 20:49) - ` [нерегистровани]

Саборовање

Србујмо миле сеје и браћо, у Славу и на Славље Живота!
Наздравље, све Нам Родно било!