Уручене награде "Туристички цвет"

Туристичка организација Србије обележила је Светски дан туризма и уручила награде "Туристички цвет" најуспешнијим предузећима и појединцима у области туризма у 12 категорија.

Награду "Туристички цвет" добила је Организација за туризам, културу и спорт Сокобања, а као специјални догађај у промоцији туризма награђен је Сабор трубача у Гучи.

За најбољи угоститељски објект етно-туризма проглашена је национална кућа "Бакин салаш" у Сомбору, а за најбоље сеоско туристичко домаћинство етно парк "Терзића авлија" у Злакуси.

"Туристички цвет" за најбољи вински подрум добио је подрум "Раденковић" из села Трнавци, а најуспешнија туристичка агенцију је "Магелан" из Новог Сада.

За представљање Србије као туристичке дестинације преко електронских и штампаних медија награђена је национална асоцијација туристичких агенција ЈУТА.

У категорији штампаних сувенира победила је монографија "У загрљају Београда" у издању ТВ "Бечкерек" из Новог Сада, најбољи сувенир мале вредности је биљни сапун Народне радиности "Додир природе" из Лознице, а веће вредности "сет за двоје" ткачнице свиленог дамаста "Новитет Дунав" из Бездана.

"Туристички цвет" за најбољу иновацију у туризму добио је сајт "Сувенири Србије', који је у влаништву фирме Кројач.

Награда за најбоље уређену туристичку амбијенталну целину припала је археолошком налазишту "Вининацијум".

ТОС је доделила и специјалну награду Београду за унапређење туризма и промоцију Србије у свету, и за организацију значајних догађаја- "Евросонг", Конгреса медија и Сајма "Брејк сити".

Главни циљ Светског дана туризма је развијање свести међународне заједнице о важности туризма и његових културних, друштвених, политичких и економских вредности.

Светска туристичка организација УН посветила је ову годину теми глобалног загревања.

Светски дан туризма пада на крају главне сезоне у северној хемисфери и на почетку сезоне у јужној хемисфери, када влада највеће интересовање за туризам међу људима свих животних навика широм света, а посебно међу туристима и у сектору туризма.

Овај датум је изабран јер је 27. септембра 1970. године усвојен Статут те организације.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 04. окт 2008, 16:27) - Sasa [нерегистровани]

pohvala za Sokobanju

Svaka čast Sokobanjcima. Vidim na www.soko-banja.org da su i Predsenik opštine i Direktor OTKSa veoma zadovoljni nagradom. Nadam se da će i ubuduće banja dobijati ovakva zaslužena priznanja.