Криза и усамљеност наводе на самоубиство

Осећање беспомоћности и усамљеност заједно са кризом основни су разлози због којих се људи у Србији најчешће одлуче на самоубиство, каже за РТС Бранка Кордић, клинички психолог. Богат друштвени живот највећа препрека да човек дигне руку на себе, наглашава Кордићева.

Клинички психолог Бранка Кордић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да је у свету примећен пораст броја самоубистава и да то, нажалост, постаје тренд.

"Криза је велика, погледајте шта се дешава са економијом, погледајте шта се дешава са породицом, са моралом", истиче Кордићева.

Истиче да се у свету број самоубистава мери економском ситуацијом у друштву, тачније уз помоћ индекса беде – што је тај индекс већи, број оних који се одлуче да дигну руку на себе биће у порасту.

Ипак, Кордићева напомиње да није свака криза повод да човек размишља о самоубиству.

"Осећање беспомоћности, бескорисности је главни окидач за самоубиство, али и усамљеност је велики фактор ризика", истиче Кордићева.

Подсећа да су социјална умреженост, односно пријатељи, заштитни фактор од самоубиства, и да ће човеку бити лакше уколико има пријатеља да са њим подели бригу.

Кордићева напомиње да се самоубице најчешће могу препознати по промени понашања, а да је једна од највећих предрасуда да човек који говори о самоубиству никада не би то и учинио.

На питање ко може помоћи особи која је одлучила да себи одузме живот, Кордићева каже да би то најпре могао да буде психијатар, али да он не мора нужно бити стручњак за кризу.

"Ја сам се увек залагала да постоји центар у који ће особа моћи слободно да ушета без икаквих администартивних препрека и да поразговара", каже Кордићева и додаје да такав центар за сада ради у Новом Саду, а да су за отварање нових потребна додатна финансијска средства.

Кордићева напомиње да је центар у Београду, који је затворен пре две године, у току ноћи примао и по два позива оних који су решили да се убију. Са таквим особама стручњаци су разговарали и по три сата.

Београдски центар је у периоду од 2010. до 2012. позвало више од 3.000 људи који су пре тога били одлучни да себи одузму живот.

Тај центар је затворен јер није више било новца за рад, а да би се поново покренуо неопходно је обезбедити средства из донација.

Светски дан превенције суицида обележава се сваког 10. септембра.

Према подацима Светске здравствене организације највећу стопу суицида имају Литванија са 31,5, Естонија 18,8 и Словенија 17,2.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(среда, 10. сеп 2014, 13:40) - Ničija : ) [нерегистровани]

Kako dalje?

Kada čovek ostane sam; deca odu svojim putem, bračni drug ode prerano, izgubi i roditelje, treba mnogo snage da se izdrži sve!
Nastaje borba u čoveku da sam sebi objasni smisao daljeg života, pogotovo ako su mu finasije ograničene.

Godine kada je čovek još u dobroj formi, ispunjene beznađem za sadašnjost, za budućnost, priznaćete, teške su.

Ceo život radiš, školuješ decu, stavaraš i onda jedno životno "klap" promeni ceo tvoj život.
A deca: što obrazovanija i uspešnija - sve manje imaju vremena za roditelje.
I poziv telefonom je rezervisan za termin "ponekad", samim tim postaje mučan za obe strane.Prvoj jer "odrađuje poziv", drugoj jer je ponižava.
Ko razume shvatiće.

(среда, 10. сеп 2014, 10:54) - anonymous [нерегистровани]

Самоубиство

Ако мислите да немате друго решење да се одбраните од оних који вас гурају у самоубиство, помислите само једно: Зар не би то била њихова коначна победа? Ви и ваша воља сте јачи од свега. Ништа не траје вечно, ниједно трпљење, ниједна бољка. Одузети живот значи онемогућити било какво решење, а решења УВЕК има. Један човек може да победи цео свет.

(среда, 10. сеп 2014, 10:19) - anonymous [нерегистровани]

Породица

Родитељи ме већи део живота несвесно гурају у самоубиство. Када сам био близу ивице, потажио сам стручну помоћ. Рехабилитација је трајала дуго и траје и трајаће. Али моји родитељи више немогу да ме натерају на самоубиство. Борим се!
Свакако подржавам позиве за финансијску помоћ за отварање оваквих центара.
Нажалост пуно је више болесних људи који не препознају код себе да немогу да реше проблем и онда стварају проблем ономе ко их воли...
Искуствемо знам да су потенцијалне самоубице људи са вишим нивоом "позитивне енергије" од оних других, а свака енергија има неки циљ!