Читај ми!

Препреке на путу младог физичара за Кембриџ

Талентовани млади математичар Лука Бојовић примљен је на Кембриџ, али му је неопходан новац како би могао да плати школарину.

Златна медаља из астрофизике, сребрна из физике, бројне награде и - остварени сан. Натпросечно талентовани ученик математичке гимназије Лука Бојовић најсрећнији је био када је сазнао да ће диплому инжењера стећи на престижном Универзитету у Кембриџу.

"Све те године ја радим са једним врховним циљем - да упишем Кембриџ и сва такмичења су била подређена том успеху", прича Лука.

Исти успех остварило је још петоро београдских гимназијалаца, али је само троје добило енглеску стипендију.

Лука је успео да сакупи већи део износа од 135.000 евра. Недостаје још око 20.000, па се усудио да рачуна на помоћ државе.

"То је износ који је упоредив са износом који држава плаћа просечним студентима у Србији који су на буџету, а ја сам се надао да могу да рачунам на више, као неко ко је натпросечан", каже Лука.

Од Министарства просвете, међутим, није дало никакав одговор Луки, али јесте РТС-у. Кажу да нису надлежни и да треба да се обрати Фонду за младе таленте.

Нажалост, ни та институција није од помоћи. Финансирају једино мастер и докторске судије у иностранству. Ипак, предлажу решење.

Једина опција коју Фонд за младе таленте има на располагању јесте да позове компаније с којима сарађује да помогну. Међутим, одлука о конкретној помоћи је искључиво на њиховој пословној политици и интересима.

Мада, пракса је показала да се оне у малом проценту одазивају на овакве апеле када су у питању основне студије.

А рок је кратак. Новац би на рачун у Кембриџу требало да легне до 1. августа. Лука се лично обраћао и супрузи председника, престолонаследнику. Одговора до данас нема.

Наравно, ни они, а ни државне институције нису у обавези да стипендирају основне студије у иностранству.

Лука то сматра моралном обавезом државе - да помогне најбољим ученицима којима се из године у годину дичи. "То је једина светла тачка просветног система, те медаље које ми донесемо", каже Лука.

И ако успе да сакупи преостали износ, Лука ће и медаље и знање понети у Велику Британију. А да ли ће се са дипломом Кембриџа вратити у Србију? Каже - тешко му је после разочарања да истраје у тој жељи.

број коментара 19 Пошаљи коментар
(понедељак, 28. јул 2014, 10:24) - anonymous [нерегистровани]

pitanje

A odakle mu 115 000 evra?

(понедељак, 28. јул 2014, 09:48) - anonymous [нерегистровани]

Predlog

Nek Luka stavi 2 ziro racuna,jedan da uplate oni sto su za to da ode,jedan oni koji ga savetuju da ostane,pa kasnije nek radi s parama sta hoce

(понедељак, 28. јул 2014, 09:38) - Ronaldo [нерегистровани]

Zapad ili istok

Luka, ne brini, ako ne sakupis novac na Kembridz, na istoku su ti vrata sirom otvorena. NIS nudi stipendije za Gupkin univerzitet u Moskvi.

(субота, 26. јул 2014, 11:33) - Uciteljica [нерегистровани]

kako nema logike?

Kako, Srboljube, nema logike?! Pa Luka je nase, srpsko dete, zasto da ga Srbija ne skoluje u svetu?! Pa i da ostane u svetu, ostace uvek Srbin, utoliko vise ako ga drzava Srbija skoluje. Tesla je nasa dika iako nije ziveo u Srbiji, pa i mnogi drugi. Ljudi, ne budite zavidni, pomozimo Luki, vratice se to i nasoj Srbiji i nama. Objavite ziro racun da skupimo te pare!

(субота, 26. јул 2014, 11:29) - Momcilo [нерегистровани]

Moze i ovde

Zašto mora da ide na Kembridž i zašto mi to da mu plaćamo? Može i ovde da studira!!!

(субота, 26. јул 2014, 11:27) - Родољуб [нерегистровани]

донација

Ја ћу му дати паре да не иде у Енглеску.

(субота, 26. јул 2014, 11:14) - anonymous [нерегистровани]

Zasto bi drzava

Srbija investirala u buducnost osobe koja ce ili da je napusti ili u njoj nece imati uslova za rad? I ta pomama za obrazovanjem na zapadu je obican hir, nasi tehnicki fakulteti su sasvim pristojni.

(субота, 26. јул 2014, 11:12) - anonymous [нерегистровани]

Knjaz Milos i Knjaz Milan

Vladari se nebi dvoumili. Odrese kesu i daju dukate. Ovi sadasnji bi samo za sebe i kumove i svastike

(субота, 26. јул 2014, 11:01) - anonymous [нерегистровани]

A gde će da se zaposli?

Da ga Srbija finansira ako će da ostane i radi u Srbiji u redu je, mada ne vidim gde i šta bi radio. A da ga Srbija finansira da bi se on zaposlio u inostranstvu, besmisleno je.

(субота, 26. јул 2014, 10:21) - anonymous [нерегистровани]

Русија

даје стипендије онима који положе пријемни на "Ломоносову".