Читај ми!

Зашто је физика сувишна

Када прође мала матура, ученике четвртог разреда средњих школа чека велика. Неки од њих могли би се наћи у проблему, пре свега ученици стручних школа, јер по новом програму немају довољно наставе из предмета који се траже на матури. Пример је физика, која се у средњим медицинским школама учи само годину дана.

То има и друге последице - могуће несналажење медицинских техничара са опремом коју користе. Професори физике мисле да је реч о борби за фонд часова који су смањени у корист других предмета.

Како ће сутра лекари, фармацеути, медицинске сестре радити квалитетно на скупој и понекад опасној апаратури ако већ у средњој школи немају довољан број часова физике?

То питају њихови професори након прошлогодишње одлуке министарства просвете да се физика најпре уврсти у општеобразовне предмете, а потом и да се смањи број часова. За шест смерова медицинских школа физика ће бити само изборни предмет у трећој и четвртој години. Пресудили су компромиси и лобирања, а не реформа, убеђени су у Друштву физичара Србије.

Реч је о смеровима: Фармацеутски техничар, физиотерапеутски техничар, козметички техничар, лабораторијски техничар, медицинска сестра техничар и стоматолошка сестра - техничар.

Иван Дојчиновић, председник Друштва физичара Србије каже да ученици који ове године уписују медициснку школу могу да рачунају са тим да ће они бити пре свега хендикепирани у смислу могућности апсопрције односно коришћења свега оног што представља савремену медицину.

"Ту значи долазимо до различитих дијагностичких техника, коришћења савремених апарата, пуштање на крају крајева тих апарата у рад", каже Дојчиновић.

Будући медицинари морају да знају како функционишу апарати које користе, али и шта је физика људског тела. Међутим, физика је годинама сувишна и на медицинском и стоматолошком факултету. Баш зато у српским болницама модерни апарати скупљају прашину, опомињу физичари.

"Сви смо се сложили са чињеницом да немамо добру дијагнозу. Зашто? Зато што лекар нема појма шта стоји иза оне црно-беле или неке у боји сличице, то је нешто шарено што он препознаје и по сличности одређује, он нема појма шта то заиста значи", каже проф. Душанка Обадовић са департмана за физику Природно-математичког факултета у Новом Саду.

Физичари тврде да ђаци медицинских школа убудуће неће имати довољно знања да положе општу матуру која ће заменити пријемне испите за факултете, сем ако не плате много приватних часова. Стратегијом образовања предвиђено је да, убудуће, ђаке за факултете припремају гимназије. Сматра се да су јефтиније и да пружају шире образовање.

"Оно што ми сада реформом радимо то је да покушавамо да одговоримо захтевима тржишта и да средње стручне школе заиста као примарни задатак имају образовање за тржиште рада кад се заврши средња стручна школа", истиче председница Националнг просветног савета Десанка Радуновић.

Ученици стручних школа који пожеле да студирају мораће да се ослоне на изборне предмете ако мисле да положе општу матуру.

број коментара 12 Пошаљи коментар
(четвртак, 18. сеп 2014, 13:37) - anonymous [нерегистровани]

zasto fizika

Osnovni razlog enpriznavanja diploma nasih lekara u svetu je nedovoljno poznavanje priropdnih nauka, fizike, hemije I biologije. U Canadi I USA pre studija medicine moraju proci dvogodisnje studije prirodnih nauka da bi stekli pravo da konkuurisu na medicinski fakultet. Kao amater koji se seca fizike pitam lekara koji laserom mi radi nesto na nogi (ortoped) sta u stvari radi, dal greje ili sece, kaze..nemam pojma! pa mogao je to na nozi da drzi 10 minuta I porter!

(четвртак, 19. јун 2014, 07:33) - anonymous [нерегистровани]

S

Tako je!

(среда, 18. јун 2014, 23:25) - Maturant srednje škole [нерегистровани]

Fizika

Ja kao odličan đak koji ide u medicinsku školu i koji je fiziku imao sve 4 godine, mogu da kažem da nisam naučio apsolutno ništa o RUKOVANJU aparata. Fizika se održava u učionici, tamo nema medicinskih aparata, niti bilo čega. A i predavanja ne mogu dovoljno da približe učeniku suštinsko znanje.
Ja jesam za smanjivanje fizike (jer realno ima puno nepotrebnih stvari koje medicinarima nisu potrebne), ali sam za uvođenje MEDICINSKE FIZIKE, dakle funkcinisanje tela i konkretnih medicinskih aparata.
Pozdrav.

(среда, 18. јун 2014, 16:28) - Annie [нерегистровани]

skola

Zavrsila sam pre tri godine smer za medicinsku sestru. Fiziku sam imala sve cetiri godine, a ne jednu. Sada studiram medicinsku fiziku u NS, ali nam vec sada najavljuju da zaposlenja u struci skoro da nema. Za posao na planiranju radioterapije, kao i svagde, treba veza. I onda se pitaju zasto mladi naucnici odlaze iz drzave.

(среда, 18. јун 2014, 11:16) - anonymous [нерегистровани]

Fizika pre engleskog

Ma dajte ljudi fizika im pre treba nego engleski... Ok... Treba da se zna i engleski, mada engleski bi vise trebalo da uce zbog sebe, da bi sutra, ako im se ukaze prilika mogli d aodu u inostranstvo da rade, a ako im bas zatrbea da prevedu to uputstvo za upotrebu imaju recnike i razne prevodioce... A za fiziku nema niceg slicnog.

(среда, 18. јун 2014, 10:47) - anonymous [нерегистровани]

Uputstvo za upotrebu

Ipak,ne radi se o frizideru ili pegli...Kome je engleski potreban da bi prevodio uputstva za upotrebu,a ne rad na racunaru i pracenje strucne literature-ni ne treba da ga uci.

(среда, 18. јун 2014, 09:32) - anonymous [нерегистровани]

Re:Engleski

Dijagnostikovanje bolesti je ekvivalentno istrazivackom radu. Onaj ko tokom skolovanja nije izgradio istrazivacku logiku, cak i sa znanjem engleskog jezika (ciji je znacaj inace precenjen) nece znati, ne da pokrene neki aparat, vec i da izvrsi kvalitetno dijagnostikovanje bolesti. Matematika, fizika, hemija i biologija su predmeti koji direktno uticu na kvalitet obrazovanja, ne samo lekara nego i ostalih profila. Naravno, svaki predmet iz svog ugla proucava prirodu i svi su podjednako vazni. To su tradicionalni skolski predmeti, ali eto, neko je "strucno" doneo odluku da nisu bitni.

Osim toga, ako je engleski toliko bitan, mocan i samopotreban, hajde da ukinemo Srpski... To se upravo i pokusalo smanjenjem fonda casova Srpskog jezika upravo u tim medicinskim skolama.

Opasne eksperimente sa reformom skolstva radimo.

(среда, 18. јун 2014, 08:32) - anonymous [нерегистровани]

Dobro

Jeste li baš sigurni u to da naša deca ne trebaju da znaju neke osnovne pojmove. Druga je stvar što mnogi pokušavaju da od svojih predmeta prave fakultet.

(среда, 18. јун 2014, 07:28) - Mitar [нерегистровани]

Fizika

LOGIKA na prvom mjestu
Da li vi mislite da svi oni koji znaju engleski znaju i fiziku?
Naucna dostignuca u fizici na kojima pocivaju danasnji moderni medicinski instrumenti su stara barem koliko i Nikola Tesla.
Fizika je nauka a management i ostale moderne "fore i fazoni" nisu nauka. 

(среда, 18. јун 2014, 05:14) - aneM [нерегистровани]

Bez obzira na sve

Fizika je u stvari primenjena matematika a matematika je univerzalni jezik.
Pa osnova svih prirodnih nauka u kojoj naravno spada i medicina jeste matematika,fizika,hemija.
Posle ovoga fakticki smo ozakonili u medicini tezu da dva i dva nemora da bude cetri.
Pa se onda pitam da li idem na lecenje kod doktora ili kod vraca.
Pitanje da li fizika deci treba ili ne je izlisno,trebamo ih uciniti pametnijim a ne glupljim.