Има ли опште културе без гугловања

Када бисте морали да бирате, да ли бисте пре запослили некога ко не зна шта је Гугл или некога ко не зна ко је био Гете и шта је писао. Има ли данас опште културе без гугловања?

Шта је то општа култура? Да ли се мења и да ли је погрешно очекивати од данашњих младих генерација да поштују исто што и њихови родитељи.

Када бисте морали да бирате, да ли бисте пре запослили некога ко не зна шта је Гугл или некога ко не зна ко је био Гете и шта је писао. Има ли данас опште културе без гугловања?

"Пре 30-40 година то нисмо могли да сматрамо општом културом и раније се општа култура углавном везивала на генерално знање из наука, уметности, историје и других друштвених и природних наука", каже културолог Маја Вукадиновић. 

Све то се лако може наћи на интернету ако сте информатички образовани.

Вукадиновићева је рекла да данас општа култура представља и познавање Инстаграма или колико један твит има карактера, разне податке везане за информациону писменост.

Данас су стручно знање и ефикасност испред опште културе и просвећености.

"Морам да кажем да је све мање фирми које се баве тестовима опште културе када запошљавају људе, без обзира на којој позицији. Некако се стиче утисак да је битнија нека уска специјализација за што брже и што ефикасније досезање резултата", сматра стручњак за маркетинг Наташа Павловић Бујас.

Зато се данашњи тестови опште културе, када их има, драматично разликују од оних пре тридесет година. Раскољникова је заменио Хари Потер. У бољем случају.

Наташа Павловић Бујас је додала да сте некада морали да знате све класике из свих области уметности, а данас је то понеко питање које промакне, више се све базира на дневно-политичкој стварности која је око нас.

И такве олакшане тестове једва прође половина кандиата. Могући разлог је што уместо да се естрада култивише, код нас се естрадизује култура.

У тестовима на пријемном за Филозофски факултет појављују се и питања у вези са фолк певачицама, јер, чини се да оне данас намећу културне стандарде већини.

"Имали сте питање шта носите на море од књига, данас не смете да помислите. Изгледало би шаљиво и подсмевачки да питате неку певачицу коју књигу носи на море. Значи, сам концепт не да се променио него је нестао. Значи нестала је идеја да треба да конзумирате нешто што се некад звало општа култура", рекао је историчар Предраг Марковић.

Иако нам је она ближа него икада раније.

Марковић каже да је интернет чудесна ствар, а највише се користи за порнографију и маце, они романтичнији гледају маце и слике из живота познатих.

"Селекција садржаја зависи од нас самих, али и од наших вештина, медијске писмености, информатичке писмености, познавања критичког мишљења, знати да одаберемо праве информације, да дођемо до њих и да их критички евалуирамо", навела је Маја Вукадиновић.

Историчар Педраг Марковић каже да је пре 20 година било незамисливо тешко наћи неки податак, док га сада можемо наћи на три клика.

Урушавање опште културе је светски тренд. Свуда говоре о томе како младе генерациије не поштују праве вредности. На првом месту им је брзина. Било да је у питању храна, музика или књиге. Ипак, мало тога што данас заокупља пажњу младих може да постане део опште културе. Зато не треба да бринемо. А кад зашкрипи ту је Гугл.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(четвртак, 13. феб 2014, 09:40) - anonymous [нерегистровани]

gugl

Postaje nužno zlo, pratim RTS na netu jer nisam u mogućnosti da gledam TV. Guglati i guglati, pa do u besvest, iduće nedelje idem kod očnog. Nemaju svi prirodne predispozicije da bulje u monitor.

(четвртак, 13. феб 2014, 09:24) - anonymous [нерегистровани]

Internet je bogatstvo

Ranije sam se mučio kako da dođom do nekog podatka,informacije,dokumenta,a bogami i do gramofonskih ploča i zato mi je trebalo dosta vremena i finansijskih sredstava.Sada sve to imate na internetu za nekoliko sekundi.Samo je bitno da znate šta tražite i šta vas interesuje.Internet je veliko i duhovno i materijalno bogatstvo.Šteta što nije postojao dok sam bio mlađi,manje bi se mučio i više bi naučio i manje novca potrošio.

(четвртак, 13. феб 2014, 09:04) - anonymous [нерегистровани]

nista bez guglanja

Koga smo mi proguglali.
Taj je postao moderniji.
Kulturniji, pametniji.