Хероина која личи на своју земљу

Посмртни остаци хероине Првог светског рата Милунке Савић након четрдесет година пренети у Алеју великана на Новом гробљу у Београду. Парастос служиo патријарх српски Иринеј. Председник Србије Томислав Николић поручио да Милунка личи на своју земљу, да је одважна, непобедива и усправна, а опет скрајнута када други помисле да може да засмета.

На Новом гробљу у Београду одржава се комеморативни скуп поводом преноса земних остатака хереоине Првог светског рата Милунке Савић.

Парастос у цркви Светог Николе на београдском Новом гробљу, служиo je патријарх српски Иринеј који је рекао да је српска хероина Милунка Савић жртвовала себе без остатка, доживела и сносила све тешкоће рата и страдања и дочекала оно за шта се и борила - слободу српског народа.

"Нико није тако схватио или мало је оних који су тако схватили однос према отачеству, вери и свему ономе што се српски зове", указао је патријарх. 

Председник Србије Томислав Николић истакао је да српска хероина Милунка Савић личи на своју земљу - "одважна када треба, непобедива и усправна, сваком да се нађе и помогне, а опет скрајнута када други помисле да тако велика и снажна може да засмета".

Николић је рекао да никад није касно да се грешке која су други направили према Србији и њеним великанима исправе.

"Данас то чинимо захваљујући Милункиној породици што нам је дозволила да јој се одужимо како доликује, да почива међу љдима који исписују историју наше земље'', рекао је председник Србије.

Навео је да је југословенска идеологија, доктрина уравниловке и умањивања значаја свега што је српско, гурнула у мрак Србију и њену традицију, а за њом и све великане ратова, културе, привреде, као и историјски контекст пре Другог светског рата.

"Тако је Милунка Савић поделила судбину Србије и била невидљива, неприметна, безначајна. Не за Србију, никада за Србију, већ за комунистичку Југославију. Зато што је остала Српкиња и српски борац, а није постала Југословенка и није била југословенски партизан", указао је Николић.

Председник Србије је навео да верује у постојаност појединачног и колективног памћења и у оданост земљи и да ће Србија очувати сећање на жену која је у мноштву храбрих мушкараца била највећи јунак Првог светског рата.

"Сада и овде, одајући почаст Милунки Савић, дан уочи прославе потписивања примирја у Првом светском рату, ми, захвални потомци, одајемо почаст свим својим јуначким прецима", истакао је председник Србије.

Према његовим речима, Милунка је симбол опште борбе Србије за слободу, а својом храброшћу, витештвом и родољубљем била је пример савременицима, а потомцима учитељ који својим животом показује како се воли и брани отаџбина.

"Милунка Савић је јединствена појава, не само у Србији, већ и у историји човечанства", рекао је Николић и истакао да код других народа, па чак и савезника Србије у Првом светском рату, постоји неверица и учтиво одбијање да прихвате да је у српском народу постојала таква жена и да је симбол српског војевања стваран.

"Да није доказа у страним музејима и архивима, нашу причу о овој хероини прогласили би за сиже авантуристичког романа, фикцију талентованог писца, сценарио холивудског филма", рекао је Николић.

Милунка служила у Гвозденом пуку међу најбољима 

Говорећи о животу Милунке Савић, Николић истакао је да је све почело сестринском љубављу и бригом, а наставило се прерушавањем у момка и рањавањима како би била равноправна и добила част да служи у Гвозденом пуку међу најбољима.

Рекао је да је Милунка Савић и у миру делила оно што је имала с другима, хранила и школовала децу, а да је за време Другог светског рата неговала партизане и четнике.

Николић је подсетио и на, како је рекао, историјску чињеницу или легенду, да је Милунку Савић из колоне осуђених на стрељање ослободио немачки официр.

"Та врста дивљења војника према војнику, а земље су им у оба светска рата војевале једна против друге, говори колико и силно ордење којим је Милунки Савић свет показивао своју захвалност", рекао је Николић.

Навео је да уз Милунку Савић пристају све најлепше српске речи - "хероина Великог рата, икона и симбол Првог светског рата, Орлеанка у шињелу, мати српске сирочади, узор, заборављени јунак".

"Милунка је симбол херојства са девет љутих рана због жеље да Србија буде слободна, жена ратник којој се диви васцели свет", рекао је Николић.

Указујући да је Милунка Савић, на путу до Алеје великана и уз војне почасти, још једном прошла поред свог врховног команданта Радомира Путника, Николић је поручио "Нека је вечна слава Милунки Савић и јунацима Великог рата".

Комеморацији су присуствали и заменик председника Скупштине града Београда Зоран Алимпић и члан Градског већа Никола Никодијевић.

Милунка Савић, носилац је војне златне Карађорђеве звезде са мачевима, златне медаље за храборост "Милош Обилић", Легије части IV степена, Легије части V степена, француског Ратног крста и споменица (Албанска споменица и споменица Солунског фронта 1915-1965).

број коментара 51 Пошаљи коментар
(уторак, 14. јан 2014, 12:51) - Dania [нерегистровани]

Heroina

Ovoj veličanstvenoj Srpkinji nebi bilo drago da čuje neprimerene reči za one koji su mladost, zdravlje i život dali za otadžbinu pa makar se oni zvali i jugoslovenski partizani, i sama ih je negovala i pomagala. Ali političari su poznati po trenutnoj populističkoj površnosti i propagandi....Umesto da se pomognu lokalne samouprave u podiyanju spomenika Momcilu Gavricu, MilunkiSavić ali i vrate ulice i uličice partizanskim herojima i žrtvama II svetskog rata i to jedinstvenim natpisima na svim spomenicima Svim palim borcima i yrtvama oslobodilackih ratova kako su vešto uradili pomirljivi Italiani, mi sa samog vrha i dalje raspirujemo ...

(уторак, 12. нов 2013, 01:22) - radojka [нерегистровани]

KAMEN

Secanje na proslost i junacke pretke najjaca su busija u odbrani svoje zemlje. Zahvaljujuci herojskim zrtvovanjem nasih predaka kao sto je heroina Milunka Savic, u borbama za njenu slobodu, srpska zemlja je izuzetna, sveta i neosvojiva. Srpska heroina predstavlja simbol otpora i prkosa zavojevacima i nasilnicima. Njena neuništivost, postojanost i uprnost podseca na stamenost i neosvojivost kamena.

(понедељак, 11. нов 2013, 07:40) - anonymous [нерегистровани]

nova i još slavnija istorija

Nisu Milunku iz srpske vojske izbacili komunisti u Jugoslaviji, već kralj Aleksandar 1919. tako da je samo sa ordenima ali bez novaca morala raditi kao čistaćica i kuvarica, gospodine Nikoliću!

(понедељак, 11. нов 2013, 00:00) - anonymous [нерегистровани]

Oni koji vode Srbiju

treba da se ugledaju na hrabru, borbenu i humanu Milunku, koja je bila borac za slobodu! Ona nije služila okupatoru!

(недеља, 10. нов 2013, 23:50) - anonymous [нерегистровани]

Re: primer

"Kada jedna nacija dozivi slom, na povrsinu isplivaju najgori". U pravu ste, samo se osvrnite oko sebe i videce te. Pišete o "decenijama prljavog taloga", a tada smo bili i postovani i imali smo reč kao pobednici. Sada, u "slobodi" i bez "prljavog taloga", niko nas ne postuje, nemamo nikakvih prava, vec skupljamo mrvice koje nam dobaci svet, a placamo ih svojom časti i otudjivanjem teritorije svoje zemlje, a kriminal cveta na sve strane. I vi to vidite kao cistu egzistenciju???

(недеља, 10. нов 2013, 21:59) - Srkki [нерегистровани]

Primer

Kada jedna nacija doživi slom, na površinu isplivaju najgori. I nije čudo što od prljave pene isplivalog taloga decenijama nismo videli cveće koje je iznedrila naša nacija. A Milunka i njeno delo je sigurno jedan od najlepših, ne cvetova već jablanova koji se iz daljine vekova njišu na vetrovima i iz daleka vide, možda čak i bolje nego iz bliza. Vidi i videće ih svako ko pogleda ka Srbiji.

(недеља, 10. нов 2013, 21:07) - Dunja [нерегистровани]

Milunka

Neka pociva u miru hrabra zena Milunka!

(недеља, 10. нов 2013, 21:06) - anonymous [нерегистровани]

Слава јој!

Слава највећој хероини српске војске!

(недеља, 10. нов 2013, 20:05) - Tomislav [нерегистровани]

Oj Toplico!

Ne zaboravljamo mi samo nase slavne junake, zaboravljamo mi I citave krajeve nase zemlje. Milunke smo se konacno setili, o Gvozdenom Puku, koji je formiran od hrabrih toplicana, nekom drugom prilikom...

(недеља, 10. нов 2013, 19:46) - anonymous [нерегистровани]

Heroj

Neka joj je slava.
Ali nije kriva ideja jugoslovenstva što je u proteklom periodu bila "zaboravljena". Nije za sve kriv Josip Broz.