Читај ми!

Свако може да прислушкује?

У Србији је опрема за прислушкивање доступна свима. Купцима је довољно само да потпишу да опрему неће злоупотребити, али нико то неће проверавати.

Опрему за прислушкивање у Србији може да купи било ко. Довољно је да потпише изјаву да је неће злоупотребити. Због чега ће је, заправо, користити, нико неће проверавати. "Шпијунима аматерима" довољно је 300 евра и часна реч да опрему неће злоупотребити.

Купци морају потписати да ће опрема бити намењена контроли њиховог детета. 

"Да ли то раде људи ја нисам дужан да питам нити сам меродаван да процењујем. Да ли они то користе за те сврхе или не и избегавам да питам", каже продавац опреме за прислушкивање Милош Јовановић.

Потребно је највише десетак минута да се "шпијунски софтвер" инсталира у телефон и, како тврди Јовановић, "он пружа све".

"Може да замени комплетну шпијунску опрему, зашто? Омогућава џи-пи-ес локацију до три метра тачности, пресретање порука одлазних и долазних, слушање телефонских разговора у окружењу самог телефона, праћење разговора који се одвијају преко телефона, листинг и све што се камером ради на телефону", објашњава Јовановић.

Увоз и продаја опреме за прислушкивање нису регулисане неким посебним законом, али прислушкивање разговора јесте, и то Уставом. Уз дозволу суда на то имају право само четири службе: полиција, БИА, Војно-обавештајна агенција и Служба за борбу против организованог криминала.

Моћ опреме за праћење и прислушкивање може се видети на Сајму безбедности. Камере високе резолуције за тајно снимање сакривене у дугме, блокери прислушкивања разговора и софтверски системи за заштиту електронских података у рачунарима, звезде су сајма.

У земљи у којој и највиши државни чиновници тврде да имају проблем са праћењем и прислушкивањем, важно је обезбедити се, кажу посетиоци Сајма. Опрема за прислушкивање из Данске, представљена на сајму може да снима и осам разговора у исто време, и то у радијусу од пет километара.

"Та опрема може да буде мобилна, може да се постави у аутомобил и тај радијус од пет километара може да шета по потреби корисника", каже продавац опреме за праћење Александар Остојић.

Фирма која производи ову опрему продаје је само званичним државним институцијама. Међутим, приватна лица могу набавити опрему за прислушкивање на периферији Београда.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(четвртак, 08. нов 2012, 17:15) - Dobro Trifunovic [нерегистровани]

Prisluskivanje?

Ta takozvana "oprema" je toliko bezvredna da je mogu samo neodgovorni prodavati a neobavesteni kupovati.

(четвртак, 08. нов 2012, 15:03) - Milan [нерегистровани]

Protiv-prisluškivanje

Ima li u Srbiji neka firma koja se bavi otkrivanjem prislušnih uređaja u kancelarijama, kabinetima, automobilima? U svetu ima takvih firmi, ali kod nas ne znam da postoje?

(четвртак, 08. нов 2012, 13:59) - anonymous [нерегистровани]

nije problem

prisluskivanje ni oprema za prisluskivanje. Nego Ko Koga prisluskuje;) I naravno Drzava (policija ili druge za to odgovorne sluzbe)je duzna da zastiti svoje Visoke funkcionere od prisluskivanja.Oprema koja se prodaje na svakom cosku ne moze da prisluskuje predsednika drzave.)

(четвртак, 08. нов 2012, 13:41) - anonymous [нерегистровани]

@@@@@

samo se prisluskujemo i gledamo ,nista ne radimo.samo virimo ko je gde sta radi ,sta nosi ,skim ide itd.......

(четвртак, 08. нов 2012, 11:44) - anonymous [нерегистровани]

Bas me briga

Sto me prisluskuju.

(четвртак, 08. нов 2012, 11:32) - anonymous [нерегистровани]

Voajerstvo i špiunaža

Nije toliko veliki problem u prisluškivanju nego u snimanju a pogotovo u distribuciji snimljenog materijala. Npr. u nekim zemljama je donesen zakon da se svaka upotreba objektiva za fotografisanje sa velikih udaljenosti zabranjuje i stim i posjedovanje i distribucija takvih fotografija što je slično i problemu prisluškivanja naime, kažnjiv bi trebao biti svaki oblik voajerstva i špiuniranja bilo auditativnog ili vizuelnog a još strožije kažnjivo snimanje i kartografisanje aktivnosti drugi osoba bez zakonskog ovlaštenja.

(четвртак, 08. нов 2012, 11:19) - anonymous [нерегистровани]

ljudska kataklizma

samo zivotinja moze da nema problem sa tim da je neko prisluskuje...

(четвртак, 08. нов 2012, 10:10) - anonymous [нерегистровани]

jedino resenje

Pod hitno da se zabrani uvoz i prodaja uredjaja za prisluskivanje i stvar resena zar ne ?

(четвртак, 08. нов 2012, 10:05) - anonymous [нерегистровани]

amateri i profesionalci

Oprema koja se kupuje od 300 do 500 evra je igracka kojom ponesto i moze da se prisluskuje.
Pri tome je neophodno da imas i pristup, barem na kratko , telefonu onoga koga prisluskujes. Tako da se to ogranicava na zenu , muza ili decu. Moze i svalerku.
Kad je rec o ozbiljnijem prisluiskivanju koristi se i takva oprema koja od reda nekoliko desetina do 100.000 evra pa je sigurno nasim vlasnicima zivota i smrti ili popularno tajkunima dostupna.Potrebna je i organizovana i obucena sluzba koja ce opremu koristiti i locirati one koji se prate. A to niko takodjer ne radi dzabe.
Tako da je prica o tome kako svako moze da prisluskuje samo razvodnjavanje trenutnih dogadjaja.

(четвртак, 08. нов 2012, 09:52) - anonymous [нерегистровани]

Bozeeee...!!!

Pa ovo je katastrofa!!!