Читај ми!

Дан победе над фашизмом

Србија обележила 9. мај Дан победе над фашизмом у Дргом светском рату. Положени венци на Споменик незнаном јунаку на Авали и на Гробљу ослободилаца Београда.

Државни празник Дан победе над фашизмом у Другом светском рату, 9. мај, обележен је бројним манифестацијама у Београду и Србији. Председница Скупштине Србије Славица Ђукић Дејановић, која је и вршилац дужности председника Републике, положила је венац на Гроб незнаног јунака на Авали.

"Србија памти своје јунаке знане и незнане, који су уткали своје животе у победу над фашизмом", уписала је Славица Ђукић Дејановић у Спомен-књигу.

На Споменик незнаном јунаку венац је положио и министар одбране Драган Шутановац, у пратњи начелника Генералштаба Војске Србије Љубише Диковића. Уз војне и државне почасти, венац на Споменик незнаном јунаку на Авали положила је и делегација Војске Србије.

Представници Министарства рада и социјалне политике, Министарства одбране, Војске Србије, Града Београда и СУБНОР-а положили су венце на Спомен-гробље ослободилаца Београда 1944. године.

Председник Скупштине града Београда Александар Антић рекао је да је Дан победе празник слободе и да Србија треба да буде поносна на величину жртве коју је поднела у борби против фашизма.

"Овај датум дефинише нашу антифашистичку прошлост, али, и као Дан Европе, дефинише нашу европску будућност", рекао је Антић.

Одавању високих државних и војних почасти присуствовали су представници амбасада Русије, Украјине, Белорусије и Азербејџана. Поводом Дана победе, венци су положени на Споменик совјетском војнику.

Дан победе слави се 9. маја, на дан када је, пре 67 година, завршен Други светски рат. У том најкрвавијем сукобу у историји човечанства нестало је више од 50 милиона људи, од тога готово 31 милион цивила.

Тога дана 1945. године, неколико минута после поноћи, у разрушеном Берлину, потписан је Акт о безусловној капитулацији Немачке, пошто је у жестоким борбама совјетске Црвене армије за скоро сваку зграду у том граду, 2. маја, скршен и последњи отпор нациста.

Церемонијом потписивања, коју је организовао председник СССР-а Јосиф Висарјонович Стаљин, који је и диктирао услове капитилације, окончан је рат започет 1. септембра 1939. нападом Немачке на Пољску.

Тачни подаци о жртвама на подручју бивше Југославије, као ни укупним жртвама Другог светског рата никада нису утврђени. Према извештају државне комисије СФРЈ, погинуло је и побијено 1,7 милиона људи, међу којима 304.948 бораца. У новије време, поједини истраживачи указују да су у тај број урачунати и демографски губици.

број коментара 31 Пошаљи коментар
(четвртак, 10. мај 2012, 04:22) - anonymous [нерегистровани]

Svim

palim borcima protiv fasizma vjecna slava i HVALA.Sretan DAN POBJEDE.

(среда, 09. мај 2012, 23:57) - Vukica [нерегистровани]

A rusi

A niko ne spominje da su nas rusi oslobodili. ispade da smo se sami oslobodili.

(среда, 09. мај 2012, 22:01) - anonymous [нерегистровани]

@slava rusiji

Prouci malo istoriju na koliko frontova su se borili saveznici onda komentiraj.

(среда, 09. мај 2012, 21:55) - anonymous [нерегистровани]

Komentar SVIMA

Takoje upravuste 100%

(среда, 09. мај 2012, 18:47) - anonymous [нерегистровани]

свима

у Србији живе и припадници других народа ...........а фашизам су победили југословенски народи не само Срби

(среда, 09. мај 2012, 18:40) - Goran P [нерегистровани]

Hvala junacima

Druze Tito hvala ti na pobedi protiv fasizma i ostalih sovinistickih elemenata. 305,000 boraca u partizanima je izgubilo zivot u jednom od najsvetlijih perioda nase istorije gde je veci deo srpskog naroda iznova bio na pravoj strani. Srecan nam dan oslobodjenja Evrope od fasizma.

(среда, 09. мај 2012, 18:16) - ][ [нерегистровани]

][

Вечна је Слава Свима који су дали своје животе за Слободу Српства и Србије!
_________________
Српству и Србији!

(среда, 09. мај 2012, 18:10) - anonymous [нерегистровани]

Komentar

Toliko je stradalo Srba u svim ratovima i to na strani Saveznika,a sada kao da je zaboravljeno koliki je nas doprinos.

(среда, 09. мај 2012, 17:32) - anonymous [нерегистровани]

Slava Rusiji

Da nije bilo Rusije fasizam bi zavladao svetom. Slava joj i vecna hvala!

(среда, 09. мај 2012, 16:49) - anonymous [нерегистровани]

Slava i zahvala

nasim djedam na pobjedam.
Smrt fasizmu i nacizmu.