Читај ми!

Верски туризам одолева кризи

Најстарији вид туризма који и током кризе бележи раст је верски туризам. Од милијарду туристичких путовања годишње, свако пето је поклоничко. Обележавању 17 векова Миланског едикта, прикључује се и Ниш, родно место цара Константина.

Верски, односно поклонички туризам, најстарији је вид туризма, који и током кризе бележи раст. Следеће године, обележава се 17 векова Миланског едикта, што ће вернике подстаћи на путовања у света места хришћанске религије. Велики број туриста очекује и Ниш, родно место цара Константина, који је, заједно са Лицинијем, донео Милански едикт.

Миланским едиктом, 313. године, званично је престао прогон хришћана. То је изузетно важан историјски догађај за читав хришћански свет.

"Црква је изашла из катакомби и добила исти статус као и паганство које је до тада била званична религија Римског царства. Тако да је Милански едикт био вишеструко значајан за даљи развој и ширење хришћанства", каже теолог Драган Вукић из Туристичке агенције "Доброчинство"

Ниш има важну улогу у обележавању 17 векова Миланског едикта. У том граду ове године биће велики светски сипмозијум "Ниш и Византија". Договорена је и сарадња наших и бечких архитеката на Медијани, а биће издата и књига, Константинов град.

"Ту је и велики број инфраструктурних активности, од којих бих издвојио довршетак храма Цара Константина и царице Јелене. Организоваће се и велики број изложби, филмских пројекција, трибина", каже Миша Ракоција из Организационог одбора за обележавање Миланског едикта.

На многим сајмовима туризма током године, Туристичка организација Србије промовисаће публикацију о нашим црквама и манастирима.

Директорка Туристичке организације Србије Гордана Пламенац каже да ће публикација бити сачињена од неколико сегмената. "Биће ту и праисторије и римског наслеђа и средњевековних манастира, наравно, посебан део посвећен је Миланском едикту", каже Пламенац.

Од милијарду туристичких путовања годишње, свако пето је поклоничко. Божић, Ускрс и Крстовдан хришћани најрадије проводе у Светој земљи, у мају православци походе руске светиње, а Цариград и Света Гора обилазе се током целе године.

Највеће светиње исламског света су Мека и Медина. Оно што је посебно интересантно, верски туризам је једини вид туризма који током кризе бележи раст.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(недеља, 22. јан 2012, 11:04) - Жаровит [нерегистровани]

Не гоји се прасе уочи....

Стално нека брзоплета очекивања, тако смо оманули иза Универзијаду, па очекивања од Олимпијаде у грчкој(транзит) и сл.
Не може се очекивати напрасна поплава туриста, већ је потребна планск обнова локалитета, обнова манастира, археолошких налазишта, бања,хотела, организација, па прича ,....

Добар пример је Виминацијум(добар пример за Константинов Ниш ,итд.),...па треба и да се организују манастирске туре, винске, комбинација са бањама, бодовима и сл.

Београд може да повуче туристичку привреду(излети и сл.), али нема отворене Музеје, Бели Двор затворен, нема белу флоту....

Годинама се само прича у Србији, уместо да иду директно са понудом на страна тржишта(Русију, Европу, Кину),..и једино се нуде "брошуре", побогу!?