Читај ми!

Фондација за младе математичаре

Помоћ младим математичарима од сада ће пружати новооснована Фондација Математичке гимназије, како се не би дешавало да ђаци због недостатка новца не учествују на међународним такмичењима.

Фондација Математичке гимназије основана је пре неколико дана. Сврха фондације јесте да се помогне младим талентима, како се не би дешавало да ђаци због недостатка новца не учествују на међународним такмичењима. Започета је и акција повезивања некадашњих ученика који живе у иностранству.

У првом реду, Фондација ће пружати материјалну помоћ младим математичарима. Тако ове године две петнаестогодишње ученице нису путовале на међународну Олимпијаду из астрономије, јер нису имале новца.

"Биле смо врло разочаране, до пар дана пред такмичење нисмо знале да ли ћемо ићи, а уложиле смо много труда. Нисмо нашле спонзоре. Пред свако такмичење, углавном сами морамо да тражимо спонзоре", каже ученица првог разреда Математичке гимназије Маријана Вујадиновић.

Осим помоћи у новцу, они који граде успешне каријере у иностранству, саветоваће средњошколце и помагати им да стекну добре контакте у свету.

"Саветујем им да раде и да истрају у ономе што их интересује, било да је у питању наука или нешто друго", поручује студент постдокторских студија у Хјустону Миливоје Лукић.

Божидар Стојадиновић са Швајцарског федералног института за технологију у Цириху сматра да је паре лако наћи, али је, како је рекао, још боље дати савет и упутити људе према неким другима који можда више знају у областима које те младе људе занимају.

Пред свако велико међународно такмичење набавља се опрема за кабинете и лабораторије, организује додатна настава, за шта је потребна и добра организација.

"Припреме су нам често траљаве и далеко заостајемо у томе за другим земљама. Такође, наши ђаци нису у могућности да се појаве у неким оделима или костимима као што је то уобичајено код других земаља", напомиње директор Математичке гимназије у Београду Срђан Огњановић.

Осим бивших ученика Математичке гимназије, чланови Фондације могу да буду и родитељи, али и сви они који желе да помогну младим талентима. До сада је школу завршило око 7.000 ђака, који су освојили више међународних медаља.

број коментара 0 Пошаљи коментар