Читај ми!

Рехабилитован кнез Павле

Кнез Павле Карађорђевић рехабилитован и сматра се неосуђиваним, пресудио Виши суд у Београду. Пред судом је доказано да је, одлуком из 1945. године, кнез Павле био проглашен злочинцем из идеолошко-политичких разлога.

Виши суд у Београду рехабилитовао је кнеза Павла Карађорђевића, некадашњег намесника Краљевине Југославије, поништивши одлуку Државне комисије из септембра 1945. године којом је био проглашен за злочинца. Истовремено су поништене и све правне последице те одлуке.

Решењем о рехабилитацији утврђено је да је одлука Државне комисије за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача ништавна, као и да су ништавне све њене правне последице, укључујући и казну конфискације имовине, рекла је Танјугу адвокат Душанка Хомен Суботић, која је у поступку за рехабилитацију заступала ћерку кнеза Павла, принцезу Јелисавету Карађорђевић.

Сходно тој одлуци, рехабилитовано лице, кнез Павле Карађорђевић, сматра се неосуђиваним, истакла је Душанка Хомен Суботић.

Пред судом је доказано да је, одлуком из 1945. године, кнез Павле био проглашен злочинцем из идеолошко-политичких разлога.

Према речима Душанке Хомен Суботић, доказано је да нису тачни наводи комунистичке власти које су кнеза Павла теретиле да је по преузимању власти "погазио Устав и целокупну власт преузео у своје руке, игноришући народне представнике", као и да је "крив за закључивање Тројног пакта, чиме је допринео агресивном рату Сила осовине".

"То што се њему стављало на терет, по наведеној одлуци је чак и ретроактивно објављено у Службеном листу 1945, а 1943. године донета је декларација по основу које је кнез Павле проглашен ратним злочинцем, иако у време потписивања Тројног пакта, нити је био присутан у Бечу, нити је био учесник самог потписивања", истакла је Хомен Суботић.

Она је подсетила да је тадашња Влада донела одлуку о потписивању Тројног пакта и да су потписници тог акта 27. марта 1941. били премијер Краљевине Југославије Драгиша Цветковић и вођа хрватске опозиције Влатко Мачек.

"Да би било јасније колико су неправичне биле одлука и декларација које су кнеза Павла означиле као злочинца, морам да подсетим да је он све време рата провео у избеглиштву и прво је најпре ухапшен 28. марта у возу за Загреб", навела је Душанка Хомен Суботић.

Одмах је, како је додала, послат у избеглиштво најпре у Атину, а потом у Кенију, па у Јужну Африку и цео живот је уз принцезу Јелисавету лутао по целом свету.

"Ово је једно историјско решење, које ће поред решења о рехабилитацији Слободана Јовановића, утицати и на утврђење историјске истине о периоду о коме смо ми мало знали или бар нисмо учили о томе. Кад се буду отвориле архиве, тачно ће се утврдити околности које су довеле до политичке осуде кнеза Павла", навела је Душанка Хомен Суботић.

Судска рехабилитација кнеза Павла Карађорђевића је, иако окаснела, очекивана и сасвим у реду, изјавио је данас члан Крунског савета Драгољуб Ацовић.

После убиства краља Александра 1934. године у Марсељу, кнез Павле је постао први намесник.

Карађорђев праунук кнез Павле умро је 14. септембра 1976. године у Америчкој болници у Неију, крај Париза. Сахрањен је у Лозани, заједно са сином, кнезом Николом и супругом, кнегињом Олгом.

број коментара 32 Пошаљи коментар
(петак, 06. јан 2012, 12:35) - stanke [нерегистровани]

slava ti kneze

Konacno smo docekali da se jednom od najvecih medju nama spere ljaga sa imena njegovog i njegove porodice od najvecih medju nama.Slava ti i hvala veliki Kneze Pavle Karadjordjevicu!

(петак, 16. дец 2011, 11:51) - Новосађанин НС [нерегистровани]

Правилно

Сви су склапали споразуме са Хитлером; и Енглези, и Французи, и Руси, и Американци -
све док је постојала нада да се рат може избећи. Сетимо се Минхенског споразума кад су
западне силе поклониле Хитлеру чешке Судете,
па споразума Рибентроп-Молотов.

(петак, 16. дец 2011, 08:26) - Voroncov [нерегистровани]

Ništa nije moglo spasiti Kraljevinu Jugoslaviju

Preokupacija mu je bila umetnost, naročito slikarstvo, stvaranje muzeja i slične delatnosti.Živeo je mirnim životom i politikom se nije uopšte bavio. Da nije bilo Marseljskog atentata 1934. sigurno bi tako i ostalo.Međutim testamentom kralja Aleksandra , a i njegovim preporukama još za života . postao je namesnik. Praktično je vladao on jer druga dvojica namesnika bila su u senci. Doprineo je stvaranju Banovine Hrvatske 1939. i pristupanju Kraljevine Jugoslavije Trojnom paktu 25. marta 1941. Kako bi se događaji odvijali da je taj ugovor sa Hitlerom ostao na snazi teško je znati jer zna se da se Hitler nije držao ugovora, a unutrašnji i spoljni apetiti neprijatelja na uništenje Jugoslavije bili su preveliki.No 27. mart nije spasio Jugoslaviju, bila je ispunjena izdajnicima i kapitulirala je za 11 dana.

(петак, 16. дец 2011, 07:17) - anonymous [нерегистровани]

dragi

bolje rat nego pakt,,,

(петак, 16. дец 2011, 07:04) - anonymous [нерегистровани]

Pavle_Tito

Knez Pavle je bio jedan, mislim najbolji politicar nekih Jugoslavija. Njegova greska je sto je bio u krivo vrijeme. Nakon 45-50 godina mi ga rehabilitujemo. Sta ce biti nakon sljedecih 45-50 godina. Opet ga sudimo, pa opet cekamo da ga rehabilitujemo itd. Bio je dobar za svoje vrijeme, ali nije bio shvacen, nisu ga razumili ili slicno. Licno mislim da nije bio borac, nije imao hrabrosti. Tito je pobjedio jer je bio borac, hrabar, mozda pokvaren, ali to je politika, vlast. Poslije 45. pravilimo smo i napravili bratstvo i jedinstvo. danas, 20 godina poslije zadnjeg rata jos se sudimo, mrzimo zahvaljuci vodjama i ideologiji.

(петак, 16. дец 2011, 06:45) - anonymous [нерегистровани]

pavle majstore

ko je uhapsio kneza Pavla i koga je najurio iz njegove zemlje. Samo me ja podrsku dao Vlatko Macek, koji je na stanici u Zagrebu pitao"MI te branimo.Ostani, mi ce mo braniti," I tada kaze Macek "Imam Hrvatsku strazu. 300.000 mi ima da te branimo,". Knez je rekao vracam se u Beograd.

(петак, 16. дец 2011, 06:18) - Vladimir [нерегистровани]

1000godina

Toliko imate problema danas i vi se nadjete da se zamlacujete necim sta se desilo prije 100g. Pa nije ni cudno sto tako zaostaloo zivite.

(петак, 16. дец 2011, 06:00) - napredak [нерегистровани]

koji put?

Koji smo to put trebali da sledimo? Fasizma ili? O cemu ti baljezgas?

(петак, 16. дец 2011, 04:49) - anonymous kengur [нерегистровани]

pravda je dostizna

Najveche zlo covechanstva u bivshoj Jugoslaviji i sada u mojoj zemlji Srbiji su bili komunisti.Pozdrav iz moje druge domovine.

(петак, 16. дец 2011, 02:01) - anonymous [нерегистровани]

Dali

Dali ce mo docekati u ovoj nasoj izmucenoj Srbiji da se sudi i komunistickim zlocincima i udbasima koji su ubijali na Golom Otoku i sirom bivse Juge a danas drsko i ako u poznim godinama vredjaju izjavama i postupcima svoje sugradjane. Do kada ce trajati ovaj teror i kada ce drzavni organi za to nadlezni pokrenuti istrazne postupke protiv ovih ne dodirljivih velikana cijom su zaslugom nestali mnogi neduzni gradjani samo zato sto nisu bili politicki podobni.