Читај ми!

Слободан Јовановић у Алеји великана

Након 53 године посмртни остаци великог српског правника и историчара Слободана Јовановића ексхумирани су и биће положени у Алеју заслужних грађана у Београду.

Посмртни остаци великог српског правника и историчара Слободана Јовановића ексхумирани су након 53 године и биће сахрањени у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду, у суботу 10. децембра, саопштио је Одбор за организацију.

Јовановић је за време Другог светског рата био председник Владе Краљевине Југославије у егзилу у Лондону, а преминуо је 1958. године и сахрањен на гробљу "Кенсал Грин" у том граду.

Као истакнути правник, Јовановић је био професор и декан београдског Правног факултета, ректор Универзитета у Београду и председник Српске краљевске академије наука.

После више од пола века, његови посмртни остаци ексхумирани су 1. децембра и организовано је њихово преношење у Србију, наводи се у саопштењу и додаје да ће сахрана бити обављена под окриљем Српске академије наука и уметности, Универзитета у Београду и Правног факултета.

Сахрана ће бити у 13.30 сати, а истога дана од 11 сати на Правном факултету биће одржана комеморативна седница, у амфитеатру који носи име нашег славног правника и историчара. Такође у суботу, у 12 сати, биће свечано отворен "Плато Слободана Јовановића" испред зграде Правног факултета.

На комеморацији на Правном факултету ће, како је најављено, говорити декан тог факултета Мирко Васиљевић, ректор Универзитета Бранко Ковачевић и председник САНУ Никола Хајдин.

Капела на Новом гробљу у којој ће бити изложени посмртни остаци Слободана Јовановића биће отворена за мимоход од 10 сати, а опело ће бити обављено у 13 сати на Новом гробљу.

Јовановића су комунистичке власти осудиле у одсуству 1946. године на казну лишења слободе с принудним радом у трајању од 20 година, губитак политичких и појединих грађанских права у трајању од 10 година, конфискацију целокупне имовине и на губитак држављанства, наводи се у саопштењу.

Окружни суд у Београду је 2007. године донео решење којим се утврђује да је пресуда Врховног суда ФНРЈ - Војно веће из 1946. године "ништавна од тренутка њеног доношења", као и све њене правне последице и да се познати научник сматра неосуђиваним.

Иницијативу да се посмртни остаци Слободана Јовановића пренесу у Београд и ту сахране покренули су 1997. године Правни факултет и САНУ.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(уторак, 13. дец 2011, 00:17) - nemoderisani [нерегистровани]

buldožer

sramno je kako se istorija brise.

(среда, 07. дец 2011, 17:14) - anonymous [нерегистровани]

Divno.

Lep gest.

(уторак, 06. дец 2011, 11:14) - Монархиста [нерегистровани]

Хвала Богу

Коначно су остаци пренешени, хвала Богу,наш историчар..да није био неке ствари се никад не би сазнале из 2 св. рата. Председник владе Краљевине Југославије. СЛАВА МУ И ХВАЛА!

(понедељак, 05. дец 2011, 19:31) - namcor

Cak su i Englezi...

...0belezili kucu u kojoj je ziveo ovde u Londonu (Fotografisao sam i znam gde se nalazi). Bio je red da mu se i Srbija oduzi.