Вучић: Није било државног удара, али покушаја урушавања Владе јесте

Нећу да дозволим било коме у Србији да ме повезује са било каквим криминалом, гадим се криминалаца и било каквих бараба, јер се борим против њих и нећу да на мене падне било каква сенка, каже Вучић.

Председник Владе Србије Александар Вучић изјавио је у емисији Упитник да не види елементе државног удара о којем су протеклих дана спекулисали медији, али да постоји константна намера да се урушава Влада Србије.

(Снимак емисије "Упитник" можете погледати/преузети на страни Емисије)

"Вучићевић (уредник Информера, прим. ред.) је пре десет дана изнео неке ствари које нису баш потпуно истините. У овом случају, ја не мислим да је било државног удара, није било ни снаге, ни воље за то", каже Вучић.

Премијер још каже да са Вучићевићем не дели исте политичке ставове јер сматра да је добро да Србија буде на европском путу, док је власник и главни уредник Информера за приближавање Русији, али и да нема о њему шта лоше да кажем, јер га сматрам "часним и пристојним човеком и моралним новинарем".

Потом је објављена моја потерница на насловној страни тих новина (Курира), истиче саговорник Упитника. "Нико није реаговао. Та медијска групација потом тврди да нису поменули Вучића. А на насловној пише Вучић. Злоупотребљавају проблематичног човека (Корница) да оптуже премијера да је криминалац. Некоме се много журило са таквим нападом", рекао је премијер.

"Ово је најтежа могућа оптужба за конкретно кривично дело. Ја тог човека (Корница) нисам никада видео. Ја сам тражио додатно да одем на полиграф, против кога се води једна страшна кампања. А што се онда сви лажови плаше детектора лажи", упитао је премијер.

Истиче да неће да дозволи да држава буде рекетирана, да било ко уцењује Владу и државу и да морамо да дамо "Новости" и "Политику". 

"Говорим о марифетлуцима врха ДС-а, Богићевића, Родића и Бјелопетровића", рекао је Вучић.

Осврћући се на релативизовање у јавности значаја полиграфа, Вучић је запитао лидера ДС и премијера Војводине Бојана Пајтића зашто он неће на детектор лажи. 

"Нећу да дозволим било коме у Србији да ме повезује са било каквим криминалом, гадим се криминалаца и било каквих бараба, јер се борим против њих и нећу да на мене падне било каква сенка", рекао је Вучић.

Не верујем да ми неко у Влади ради о глави

Премијер Вучић каже да не верује да му неко у Влади ради о глави, да постоје различита мишљења, али да су само резултати важни.

"Смешно је да неко каже да је Зорана Михајловић мој највећи опонент. Ако Зорани одговара да се тиме хвали, то је у реду, али она добро ради свој посао и то је најважније", рекао је премијер.

Вучић је приметио да му у Влади највише опонира Вулин и да се њих двојица у много чему не слажу.

Упитан да ли му смета што се Михајловићева "дружи" са амбасадором САД, Вучић је рекао да она добро ради свој посао, а да га не занима ко где и шта слави.

Додаје да и председник Србије добро ради свој посао и да има пуну подршку Владе и њега лично.

Премијер Вучић каже да нема расцепа у Српској напредној странци, да је кључно како ће се Србија развијати и да не сматра да су потребни ванредни парламентарни избори.

"Догодио нам се 'велики расцеп', отишао је Саша Мирковић и не знамо како ћемо даље", рекао је иронично премијер одговарајући на питање како коментарише одлазак Мирковића из странке.

Александар Вучић изјавио је да ће све проблеме у странци решавати на страначким скуповима у јануару или фебруару.

На питање да ли има тајкуна у Српској напредној странци, премијер истиче да их нема онако како их има у другим странкама, али да има бахатих политичара.

За председницу Скупштине Србије Мају Гојковић рекао је да је била изванредна у Ирану и да не разуме зашто је јавности важније да ли је том приликом носила хиџаб или није.

Премијер је нагласио да нико није говорио о томе да ли је Маја причала о сарадњи Ирана и Србије, да ли је тај разговор био успешан, као и да ли је успела да "измири" поједине српске погрешне потезе према тој земљи.

Дешавале се чудне ствари

Премијер је рекао да је разочаран поступањем појединих западних дипломата у Србији, али да је од његовог личног става много важније да се не кваре односи наше земље са земљама из којих они долазе.

Вучић је рекао да не жели да говори о којим амбасадама је реч, не зато што се плаши, већ, како је истакао, не жели да руши углед Србије.

"Могу да кажем да су се дешавале чудне ствари. Из једне западноевропске земље, када сам обилазио мигранте на Железничкој станици, обавестили су ме да је један човек обилазио 'Кобре', али и људе из странке и да се распитивао колико ми је обезбеђење", рекао је Вучић.

Према његовим речима, то се догодило после напада на њега у Сребреници 11. јула.

Како је додао, када су припадници "Кобри" позвали ту особу да га питају зашто се интересује за премијерово обезбеђење, испоставило се да је реч о "главном обавештајцу, односно првом секретару једне западне амбасаде".

"Зашто им је то било важно, не знам. То је моје лично разочарање, али никада нећу рећи о којој земљи је реч, јер не желим да кварим односе са том земљом. Односи Србије са том земљом важнији су од онога што лично осећам", рекао је Вучић.

Скандалозна изјава Миленовићеве о босанском лобију

Вучић је поручио и да је увредљива и скандалозна изјава чланице Савета за борбу против корупције Мирославе Миленовић да су полицајци босанско-напредњачки лоби и истакао да неће дозволити поделе Срба.

Додаје да у Београду, у којем је и он рођен, живи око милион прекодринских Срба.

"И ја сам рођен у Београду, где сам на најуспешнији начин завршио државни Правни факултет. Волим овај град и ову земљу, али се осећам да сам пореклом из Босне. Мој отац је пореклом из Босне, упознао је моју мајку овде, јер су му претходно убили све најближе. Јел' треба да се иселимо сви који смо из Босне?", упитао је Вучић.

Оцењује да је изјава Миленовићеве скандалозна порука, али да нико на то није реаговао.

"Срба преко Дрине има у Србији више од милион. Нећу дозволити поделе. Нема разлике између Србина из Шумадије, Крајине, Војводине и било код другог дела", нагласио је премијер.

Додаје да ће напад на Миленовићеву бити истражен, без обзира на то што се она понела неодговорно, не пријавивши случај и не подвргавши се лекарском прегледу.

Вучић је рекао да у Србији постоје људи који нису спремни за промене и који би да врате Србију у муљ тајкунског лудила.

"Мирослав Мишковић није главни кривац, али је симбол и парадигма паразитске Србије у којој су тајкуни узимали кредите без покрића, давали паре политичарима и члановима управних одбора", истиче премијер.

У новембру готово да није било дефицита 

Говорећи о фискалном дефициту, Вучић истиче да у новембру фискалног дефицита готово да није било и да Србија није у рецесији. 

"Фискални дефицит ће бити најмање три пута нижи од оног што би ММФ прихватио, у новембру готово да га нема, свега 535 милиона динара, што је оценила и Европска комисија, али видеће и грађани, јер ствари иду у добром смеру. Упркос мерама фискалне консолидације, успели смо земљу из рецесије да вратимо у раст и биће следеће године више од два одсто", рекао је Вучић. 

Напомиње да је ово био један од услова да би Србија могла да добије отварање поглавља.

Према његовим речима, то није довољно и 2017. ће се ићи на већи раст, на више од три одсто.

Додаје да се у тешко време кренуло у реформе.

"Сви смо скептични, чекамо да све неко други решава. Прихватили смо се тешког посла, задесиле су нас поплаве најгоре у историји, али смо ипак кренули и у оштре економске реформе. Кренули смо да мењамо однос према Србији свуда у свету", каже Вучић.

Циљ да незапосленост буде испод 15 одсто

Премијер каже да ће се радити на запошљавању у свим секторима и да ће незапосленост бити испод 15 одсто.

"Доводићемо инвеститоре, фокусираћемо се на аутомобилску индустрију, ако нам дође кинеска компанија у Железару, запослиће се још људи у Смедереву", напомиње премијер.

Говорећи о посети Кини и инвестицији те земље у смедеревску Железару, Вучић је рекао да је са њима разговарано да "уђу и да нас спасу".

"Они имају свој интерес, ми имамо свој, нема ту неке филозофије", каже премијер.

Вучић додаје да ће оквирни уговор с кинеском компанијом за "Железару Смедерево" бити потписан у децембру, а коначан у априлу 2016. године. 

Према његовим речима, они желе да праве фабрику шавних цеви, то је инвестиција од 300 милиона евра, што је од огромног значаја за Србију.

"Они хоће да овде дођу да направе индустријске паркове, луку, да праве огромне профите да запосле наше људе, да доводе њихове компаније", каже Вучић.

Додаје да би било и више инвестиција да нема оних који спречавају промене.

"То су они који не желе промене, различити политички фактори", каже Вучић.

Каже да заоштравање односа између Русије и Турске отвара врата Србији да извози у обе земље.

Говорећи о електропривреди, премијер Србије је рекао да је жеља Владе да се шири у региону и додаје да за то имамо новац.

"Купили смо 11 одсто електромреже Црне Горе и Србија ће бити спремна, уколико за то покаже интересовање Република Српска, да купи и удео у електропривреди РС. Имамо жељу да се ширимо у региону и имаћемо новац", објашњава Вучић.

Мало повећање плата и пензија није увреда

Говорећи и повећању плата и пензија, премијер је рекао да ће за 60 одсто пензионера који имају пензије до 25.000, пензије сада бити веће него икада.

На питање како коментарише критику политичких противника да је повећање пензија до 290 динара увредљиво, Вучић је одговорио да је то било настојање да се смањи разлика између сиромашнијих и богатијих пензионера.  

"Није увреда мало повећање плата и пензија, увреда је ако земља иде уназад, ако незапосленост са 13 скочи на 27 одсто, јавни дуг са 32 на 64 одсто, као шŠто је било раније", навео је Вучић.

Истиче да ће лично обновити све школе, обданишта и домове здравља у земљи.

"Људи се томе радују и ми ћемо сваку школу, обданиште, дом здравља окречити. Нисмо много новца издвојили за то, за болнице и школе потрошена је милијарда", објашњава Вучић.

Истиче да ниједна школа неће бити заборављена.

"Отићи ћу у сваку болницу, вртић и дом здравља. У сваки ћу отићи и лично ћу проверити како тамо изгледају тоалети", каже премијер.

Додаје да је то историјска ствар и да му није тешко.

"У будућности ће неко рећи: 2015. преокренуто је све, смањен је дефицит, 2015. из рецесије се ушло у динамичан раст", каже Вучић.

Отварање поглавља резултат грађана Србије

Вучић је истакао да ће 14. децембра бити отворена поглавља 32 и 35, да ће поглавље 32 веома брзо бити затворено, а да је поглавље 35 нешто захтевније и истакао да очекује да ће бити даљих притисака када је у питању Косово.

Премијер је констатовао да је поглавље 35 болно и тешко за нас и да се тиче односа са Приштином.

Вучић је одбио да прокоментарише изјаву једне британске парламентарке која је рекла да ће на крају Србија морати да призна независност Косова.

"Не мислите ваљда да ћу коментарисати изјаву једне посланице", рекао је Вучић и додао да ће притисака свакако бити.

"То не може да нас заобиђе", приметио је премијер.

Према његовим речима, након поглавља 32 и 35, веома ће брзо бити отворена поглавља 23 и 24.

Говорећи о коридорима, премијер Вучић каже да ће Коридор 10 бити завршен за годину и четири месеца, а Коридор 11 до априла 2017. године.

Додаје да је ове године изграђено 316 мостова у целој Србији и да ће, када коридори буду завршени, много више људи пролазити кроз Србију и остављати новац у Србији.

број коментара 120 Пошаљи коментар
(уторак, 01. дец 2015, 14:26) - anonymous [нерегистровани]

super

što će Kinezi pokrenuti željezaru u Smederevu, jer hoće da iz Kine presele prljavu tehnologiju u Srbiju.

(уторак, 01. дец 2015, 12:19) - anonymous [нерегистровани]

obican sam gradjanin,

politicki neobojen,ali bi bilo neposteno ne priznati gos.Vucicu ogroman napor koji cini da i politicku i ekonomsku situaciju ucini boljom.Ne moze se to dogoditi preko noci,pogotovo promeniti mentalitet,jer to je proces,ali da se ide u dobrom pravcu nema dileme.Radi toga na tom osnovnom pravcu trebali bi se ujediniti svi i opozicija i pozicija.To ne znaci da s opozicija treba odreci kritike.Naprotiv to joj je i osnovna zadaca,pogotovo jer se i ona zeli dokopati vlasti,sto je legitimno,ali ta kritika treba u intersu naroda i zemlje biti konstruktivna,bez podmetanja,lazi,traceva i kojekavih izmisljenih konstrukcija.Sve treba podrediti interesima zemlje i naroda.

(уторак, 01. дец 2015, 11:37) - Farmaceut [нерегистровани]

Opozicija

Nije to urusavanje vlade,to je kakav takav glas opozicije.Bez opozicije mi ne bismo imali demokratiju.Svaka kritika vlasti je znacajna jer covek sa dva oko bolje vidi nego sa jednim.

(уторак, 01. дец 2015, 10:08) - anonymous [нерегистровани]

Mi u rasejanju cekamo na zeleno svetlo!!!

Neverovatno mnogo nas se sprema za ulaganja i povratak u svoju zemlju ja sam jedan od mnogih njih.Gospodine Vucicu da nije vas ne bi ni bilo ove teme za povratak i ulaganje u rodnu grudu.Planiram primerno stocarstvo u Srbiji kao i zasad Italijanske sorte Lesnika.
ps: Dragi zemljaci draga Srpska braco vreme je da se vratimo nasim kucama!
Pozdrav iz NRW-Germany

(уторак, 01. дец 2015, 07:54) - anonymous [нерегистровани]

dodacu

Setimo se Kenedijevih reci , Ne pitaj se sta si dobio od drzave nego sta si dao drzavi.

(уторак, 01. дец 2015, 07:48) - MILICA [нерегистровани]

dana@

Uvek ce biti onih kome Vucic nece odgovarati i koji ce zeleti po svaku da ga sklone.

(уторак, 01. дец 2015, 07:40) - Branko B [нерегистровани]

Srbija

Činjenica da nema više reketiranja države , ali to neki nikako ne mogu da shvate i pokušavaju da na sve načine da smene aktuelnu vlast.

(уторак, 01. дец 2015, 07:25) - ras [нерегистровани]

r

Odlican intervju u kome je premijer sve razjasnio i objasnio da Srbija ide putem snaznog napredka.

(уторак, 01. дец 2015, 07:03) - Maki [нерегистровани]

Вучић: Није било државног удара, али покушаја урушавања Владе јесте

Uporni su u nameri da napokste vlasti ali im to nikada neće poći za rukom.

(уторак, 01. дец 2015, 03:46) - MILANKA [нерегистровани]

Aleksndar Vucic nije bilo drzavnog udara

Aleksandar Vucic kao i uvek bez dlake na jeziku, stvari imenuje pravim imenom, bez ikakvog okolisanja. Slazem se da nije bilo nikakvog drzavnog udara, ali da se treba cuvati i biti obazriv svakako treba, jer ima onih kojima uredjena drzava nikako ne odgovara. Ali svakako treba obratiti paznju na one vedrije i dobre strane. Ukoliko se samo realizuju projekti iz infrastrukture , koridor 10 i rekonstrukcija zeleznicke pruge do Budimpeste moze se reci da je vlada napravila uspeh koji nije ostvarila niti jedna vlada od 90. godine.tada nam ostaje da samo kazemo bravo za nasu vladu i Aleksandra Vucica.