Читај ми!

"Србија спремна за све сценарије, чека се одлука Немачке"

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић каже за РТС да Словенија и Аустрија већ дижу жичане ограде на својим границама, али да је Србија спремна за сваки могући сценарио. Додаје да је ниво безбедности у Србији подигнут на виши ниво.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да Словенија и Аустрија већ дижу жичане ограде на својим границама.

"Словенија и Аустрија су запретиле да ће затворити границе, па се полако успорава кретање миграната. Предвиђено је да око 2.000 миграната дневно уђе у те земље, али Србија то не може да прихвати јер шта да радимо ако код нас уђе 8.000 људи, а дневно можемо да пустимо само 2.000. Због тога тражимо помоћ Европе", каже министар Стефановић.

Додаје да ће на данашњој седници Бироа за координацију служби безбедности предложити мере које могу да доведу до резултата.

"Наравно, на премијеру је да одлучи о томе. Ми смо одлучни и одговорни и према грађанима Србије, али и према мигрантима који пролазе кроз Србију", напомиње министар.

Каже да Србија покушава да буде коректан партнер са свим државама у региону.

"Наши суседи су, међутим, свесни да ми можемо у мањем броју да успоримо кретање миграната, али да не можемо да их оставимо овде. Нити они то желе, нити ми можемо да их прихватимо", објашњава Стефановић.

Истиче да се разматрају различите информације које стижу из Европе.

"У смислу миграционих токова за нас је битна одлука Немачке и ако она донесе одлуку о успоравању кретања избеглица, то ће за нас бити проблем", каже Стефановић.

Објашњава да премијер Србије, попут немачке канцеларке Ангеле Меркел, не доноси одлуке на основу дневне политике.

"Ми ћемо пратити шта се дешава и без обзира на то шта се буде дешавало, Србија неће бити неспремна јер се припремамо за све сценарије", додаје министар Стефановић.

Каже и да је ниво безбедности подигнут.

"Повећали смо и присуство безбедносних снага на местима где сматрамо да су критичне тачке. Такође смо појачали и обавештајни рад", објашњава Стефановић.

Каже да Србија сваку врсту претње и екстремизма сузбија годинама и да је доказ то што није било озбиљније терористичке акције у Србији.

"Појачали смо контролу миграната и разговарамо са представницима ЕУ шта може да се побољша", напомиње министар.

Каже да ће у суботу у Београду бити одржана полицијско-војна вежба у којој ће снаге безбедности показати какав је одговор Србије на тероризам.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(уторак, 17. нов 2015, 21:02) - anonymous [нерегистровани]

re

Vuk na ovcu svoje pravo ima,
ka tiranin na slaba covjeka,
al tirjanstvu stati nogom za vrat,
dovesti ga k poznaniju prava,
to je ljudska duznost najsvjetlija !
NJEGOS

(уторак, 17. нов 2015, 14:28) - anonymous [нерегистровани]

bojaznost

Bojim se pošto se ionako slabo razmnozavamo da će veliki broj njih ostati ovde i za koju god. Nas preplavili i na kraju možda i otcepljenje od nas tražiti

(уторак, 17. нов 2015, 13:11) - anonymous [нерегистровани]

Kapetane

Kud plovi ovaj brod...

(уторак, 17. нов 2015, 11:35) - dejan [нерегистровани]

nemačka

Zašto se čeka odluka i stav Nemačke? Zar to nije pitanje teritorijalnog integriteta Srbije? Uostalom oni se i nadaju da će Srbija i Makedonija zatvoriti granice. Ako Nemačka i Austrija zatvore granice to bi značilo da se fašitam pinovo budi,a znamo da im je to loš deo prošlosti,ovako nije bitno ko će ocrniti Srbiju jer je ionako crna da ne može gore.

(уторак, 17. нов 2015, 10:31) - anonymous [нерегистровани]

granica!!!?????

ко нама брани да "задихтујемо" границе.има и друга рута преко Бугарске и Румуније;ЕУ.

(уторак, 17. нов 2015, 10:13) - глас разума [нерегистровани]

погубна неспремност

Зашто ми увек морамо бити они последњи који науче лекцију како Европа функционише... Ето бацали су сви дрвље и камење на Виктора Орбана што је дигао ограду, али он је Мађарску на време замандалио и свој народ сачувао немилих догађаја. Сад и Аустија и Словенија праве ограде, вероватно и Хрватска креће у сличан подухват, само ми још чекамо, ваљда треба сви остали да се ограде, да би нам власт онда рекла како је касно да се размишља о огради и да су мигранти већ ту код нас, где ће вероватно сви и остати, јер немогу даље, а назад сигурно неће. Ко год је веровао ЕУ лоше прође... али Срби никако да науче то.

(уторак, 17. нов 2015, 10:01) - anonymous [нерегистровани]

Logika

Logično je da mi odmah zatvorimo granicu ka Makedoniji, a kad postojeće izbeglice odu u Hrvatsku, zatvorimo i tu granicu. Samo na taj način sačuvaćemo zemlju. Ako se to smesta ne uradi biće nam neko drugi posle kriv.

(уторак, 17. нов 2015, 09:37) - anonymous [нерегистровани]

Spremni za Iznenadjenje?

Spremni za nespremnost.Svi zatvaraju granice to znaci da Srbije nece smeti da pusta Izbeglice u EU i tacka.Onda kazete da nemogu da ostanu tu a sada se pitam koja Opcija ostaje .Da ih prevozite gde?Da ostanu tu kako ?Kako cete to da objasnite svom Narodu gradjanima Srbija ?

(уторак, 17. нов 2015, 09:36) - Miomir [нерегистровани]

Izbeglice i granice

Gospodin Stefanovic u vezi problema sa izbeglicama kaze da je Srbija spremna za sve scenarije ali se ceka odgovor Nemacke vezan za moguce zatvaranje granica.Dok mi cekamo odgovor Nemacke sa kojom se i ne granicimo susedne zemlje ce po svoj priloci da zatvore hermeticki svoje granice a posle ce za nasu reakciju da bude kasno jer ce izbeglice da ostanu tu gde se nadju.Imam utisak da je to jedan perfidan plan da se dobar deo izbeglica hteli mi to ili ne zadrzi u Srbiji.

(уторак, 17. нов 2015, 09:27) - anonymous [нерегистровани]

Mora

Mora se dici ograda, jer ako kod nas udje 8000,a uzadje 2000 necemo moci da zbrinrmo toliki broj izbeglica, i za par dana ce nas preplaviti.. A da ne govorim o bezbednosti nasih gradjana, drzave.. Mudar je nas premijer, nece dozvoliti propuste i incidente.. Samo da ne iskoriste to ako podigne ograde protiv njega.. Rekao je da nece dizati ograde, a sad mora.. Inace smo gotovi..