Срби и даље бојкотују косовске институције

Због одлуке премијера Исе Мустафе да смени министра Александра Јаблановића представници Срба у раду косовских институција не учествују већ скоро месец дана. Тек након састанка са премијером Србије представници листе Српска одлучиће хоће ли се вратити у косовску владу и Скупштину.

Косовски премијер Иса Мустафа своју одлуку о смени министра Јаблановића неће променити, док ће представници Срба тек након састанка са премијером Србије Алексадром Вучићем одлучити који су даљи кораци.

"Након састанка донећемо свој коначан политички став. Уколико одлучимо да поново уђемо у косовске институције, имаћемо и одређене услове", каже потпредседник косовске владе Бранимир Стојановић.

Са премијером Исом Мустафом се не виђају, иако се он нада да ће се представници Листе "Српска" ускоро вратити у владу и скупштину Косова.

"Мислим да Срби треба да разговарају са нама. За сада нисмо добили никакве услове од њих, али мислим да треба да буду део косовских институција", наводи премијер Косова Иса Мустафа.

Из Листе "Српска" одговарају да је једностраним потезом премијера Косова нарушено поверење, и да у њиховом одсуству влада не би требало да доноси крупне одлуке које би српску заједницу још више удаљиле од институција. Српски представници су одлучни да не буду неми посматрачи у влади и скупштини.

Нови курс српских представника у косовским институцијама изазвао је оштре реакције албанских званичника. По њиховом мишљењу, Срби и друге мањине имају привилегован статус, којим чак утичу и на исељавање Албанаца са Косова.

"Постоји веома проблематичан однос са српском мањином. Устав Косова даје мањинама привилегован положај, што им омогућава да спречавају промену Устава, за шта је потребно две трећине гласова", сматра косовски министар за дијаспору Ваљон Мурати.

Заменик косовског премијера Бранимир Стојановић ту изјаву види као лицемерну.

"То је наставак политике која се заснива на томе да су Срби за све криви. Зато они који воде политику у име косовских Албанаца морају да буду одговорнији и да такве људе санкциконишу и маргинализују", указује Бранимир Стојановић.

Косово тек очекују изазови, јер треба мењати устав и формирати специјални суд за претпостављене злочине Ослободилачке војске Косова. Без учешћа Срба у раду косовских институција то је немогуће учинити.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(субота, 28. феб 2015, 15:54) - anonymous [нерегистровани]

Dobro je

Srbi i ne treba u toj pojavi da ucestvuju,tako da je ovo sto ne ucestvuju dobro.

(субота, 28. феб 2015, 14:30) - anonymousPero [нерегистровани]

Ko

Ko sada koci formiranje zajednice dali Albanci ili mi sami Srbi odugovlacimo?