Читај ми!

Чотрић: Захтевати права за Србе у Албанији

Члан скупштинског Одбора за дијаспору и Србе у региону Александар Чотрић каже за РТС да Србија има пуно морално право да захтева права за своју мањину у Албанији. Истиче да албанска мањина у Србији има апсолутно сва права по највишим европским и светским стандардима.

Александар Чотрић је рекао да је делегација Скупштине Србије, коју су чинили чланови Одбора за дијаспору и Србе и региону, посетила Албанију, која нема закон о мањинама и да је Србија онемогућена да потпише билатерални споразум о заштити своје мањине.

Чортић је у Јутарњем програму РТС-а истакао да може само да се претпоставља да у Албанији живи 30.000 Срба, јер су сви представници мањина бојкотовали последњи попис становништва у Албанији 2011. године, који је био недемократски и дискриминаторски.

С обзиром на то да су били онемогућени да се слободно изјасне у погледу националне и верске припадности и језика којим говоре, припадници српске, грчке, цинцарске, ромске и македонске мањине су бојкотовали тај попис, објаснио је Чотрић.

Како каже, Срби у Албанији не могу већ 70 година да похађају школу на српском језику и зато су обављени разговори са министарком просвете, која је обећала да ће албанске власти бар за почетак омогућити да српска деца похађају курс српског језика.

Додао је да је српска делегација посетила православни храм у Скадру и српски храм у селу Врака код Скадра, који још нема свештеника, а отвара се само за највеће хришћанске и православне празнике и да би тај проблем требало ускоро да се реши између српске православне и албанске православне цркве.

Чотрић је додао да је делегација разговарала са представницима српских удружења која делују у тој земљи и са албанским званичницима из владе и парламента и омбудсманом и амбасадором ОЕБС-а у тој земљи.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 12. дец 2014, 10:35) - anonymous [нерегистровани]

kakve

Kakve su nam bile dosadasnje vlade,nije ni cudo sto nam nije ni gore u drugim komsiskim zemljama. Bitno je da nemogu da se nabroje svi oni koji u Srbiji primaju dobre plate a da nemaju nikakav ucinak!!!1 Kada je u pitanju Srpstvo u rasejanju.

(петак, 12. дец 2014, 09:39) - anonymous [нерегистровани]

Zanosenje

Ovo su..eto tako...neke price za narod. Niko na to ne obraca paznju. A osim toga politika nase vlade je nezameranje pa ne verujem u ovako nesto.