Читај ми!

Вучић: Србија поштује права свих људи

Премијер Александар Вучић захвалио је свима који су омогућили да Парада поноса прође данас без инцидената и истакао да је држава показала да поштује права свих људи у Србији. Није почињено ниједно кривично дело током Параде, рекао је Вучић.

Председник Владе Србије Александар Вучић захвалио је грађанима што су озбиљношћу и одговорношћу током одржавања Параде поноса показали да разумеју позицију у којој се Србија налази.

Вучић је на ванредној конференцији за новинаре подсетио да су у суботу увече демонстрирали десничари, а данас припадници и симпатизери геј популације, и да ниједно стакло није поломљено.

"Не постоји, бар не до сада, ниједна кривична пријава, сем више прекршаја који су извршени и то треба да свима служи на част", рекао је Вучић и нагласио да никада није крио да су за њега постојале важније теме од Прајда.

Премијер је захвалио грађанима, а посебно Београђанима, јер су, како је навео, с великом озбиљношћу, љубављу према свом граду и одговорношћу показали да разумеју у којој је позицији Србија истовремено поштујући различитости.

"У Београду данас није разбијено ниједно стакло, а за то су заслужни не само органи безбедности, јер се показало да држава може, хоће и уме да поштује Устав и законе, већ пре свега захвалност дугујемо вићинском делу народа који је показао велику одговорност и углавном су се склонили с улица како би омогућили одржавање Параде поноса", рекао је премијер.

Вучић је додао да Прајд није организован зато што је то услов за улазак у ЕУ, нити зато што "смо наклоњенији геј популацији него цркви", већ зато што хоћемо да покажемо да се у држави поштују Устав и закони и права свих људи.

Пред Србијом су, како је рекао, много већи изазови од Прајда, али никада и нигде не можемо ствари да решавамо без јасних правила, а "данас смо показали да основна правила знамо да поштујемо".

Држава уме да спроводи правила 

Пред Србијом су реформе и ништа не можемо без јасних правила, истакао је Вучић и додао да је показано да држава уме да спроводи правила.

"Србију често оптужују да је друштво у настајању и да нема снаге за заштити своје грађане, а ми смо данас показали да је Србија озбиљно друштво", истакао је Вучић.

Србија је данас, упркос различитим уверењима и погледима на свет, упркос томе што знам да већини није било лако, показала да је земља пристојних људи, рекао је Вучић.

"Оно што свима могу да обећам – да ће Устав и закони важити једнако за све у Србији", поновио је премијер. "Наш посао је да Устав и законе поштујемо и спроводимо ма колико нам то некад не било лако или долазило у колизију са нашим личним уверењима", рекао је Вучић.

Премијер је навео да су пред Србијом много већи изазови – реформе и резови, који не могу да се заврше без јасних правила, и истакао да је држава сада показала да може да спроводи та правила.

Упитан колико је коштало ангажовање полицајаца у Београду, Вучић је одговорио да је скупо  коштало, "много више него што бих желео да нас је коштало".

Вучић је навео да није сагласан са оценом да је град био под опсадом и истакао да је полиција радила свој посао и да је држава била организована боље него икад раније.

"Држава је свој посао обавила перфектно, ниједна особа није била угрожена, ни припадници геј популације, ни они који се не слажу са њиховим уверењима", рекао је Вучић.

Премијер је рекао да полиција ради на томе да се открије ко је учествовао у нападу на телевизију Б92, наводећи да полиција има снимке.

"Наравно да ће јавност знати, а сви који су кршили закон... зна се како се са њима поступа", рекао је Вучић.

Долазак 46 компанија до 2015. 

Премијер Вучић је поновио да неће бити лако у наставку реформи у Србији, али ни толико тешко, јер ће бити урађене важне измене за унапређење производње.

Према његовим речима, српска влада води разговоре са 46 компанија чије би инвестиције требало да буду 580 милиона евра и да запосле 21.000 радника.

"Реч је о веома важним француским, турским, немачким, јапанским, италијанским, финским и другим компанијама. Близу смо решења за ФАП, што не могу да кажем за 'Железару Смедерево', али смо и ту ближи него прошле недеље", рекао је Вучић.

Вучић је додао да би до Нове године, а можда и раније, требало да се нађе решење за Железару и "Петрохемију" Панчево, али и да ће, због могућности откопавања угља у Западној Тамнави пре рока, омогућити да производња електричне енергије крене и раније него што је планирано.

"Људи не морају да брину, неће бити рестрикција и проблема са гасом, нити поскупљења електричне енергије, рекао је Вучић.

Вучић је поновио да је имао веома важне разговоре са председником и власником највеће месне индустрије у Европи компаније "Тенис" и власником фудбалског клуба "Шалке 04" Клеменсом Тенисом.

Истакао је да је важно што ће за мање од две године Србија надокнадити број свиња изгубљених током претходних 14 година.

"Али од тих 500.000 свиња много је важније да они преко српских фармера и произвођача планирају узгој још најмање милион свиња", рекао је Вучић.

"Они раде све, од кланице до месних прерађевина. То је велики посао и велика ствар за нашу земљу. Инвестиције ће бити веће од 200 милиона евра. Заједно са кооперантима рачунамо на око 8.000 запослених. То је велика ствар за нашу земљу. То су позитивне ствари", рекао је Вучић и замолио грађане Србије да 2016. суде какве су реформе.

број коментара 13 Пошаљи коментар
(понедељак, 29. сеп 2014, 12:12) - anonymous [нерегистровани]

re desnicar

To nije demokratija,e bas sve to sto ste napisali.

(понедељак, 29. сеп 2014, 01:14) - tatabata [нерегистровани]

desnicar

Nismo mi desnicari nego demokrate gospodine Vucicu. Da je bilo demokratskog glasanja parade nebi ni bilo.
Ovako su demokratiju na zalost osetila samo braca (demos I kratis, iliti po glavi stanovnika).Lepo je videti da nam je vojska I zandarmerija (ako su nasi) ponovo toliko jaka ali je I zalosno videti da se ponovo najzesce udara po svom narodu.

(понедељак, 29. сеп 2014, 00:54) - anonymous [нерегистровани]

Prekoračenje

Prekoračena ovlašćenja, a niko neće odgovarati??? A zakon se poštuje?

(недеља, 28. сеп 2014, 23:19) - anonymous [нерегистровани]

Svakok

Svakok dana slusamo od premijera da ce neko is inostransdtvo da ulaze u Srbiju ali nikako da cujemo da neko nas bizismen bilo is Srbije ili je Srbin a zive vani da ce da ulaze u sopstvenu zemlju.

(недеља, 28. сеп 2014, 23:16) - anonymous [нерегистровани]

Prava svih ljudi?

Da bi nekoliko desetina ljudi prosetalo cenralnim ulicama Beograda, pravo da setaju tim istim ulicama je uskraceno svim ostalim gradjanima, kojih je oko milion i po.
Protiv pomenute manifestacije je, prema javno objavljenim podacima o anketama, oko 80% gradjana Srbije, odnosno oko 5.5 miliona, ali upkos njhovom protivljenju, ona je odrzana.... Ko stiti njihova prava?

(недеља, 28. сеп 2014, 22:16) - srx [нерегистровани]

Da

Da, ako si protiv parade onda si protiv osnovnih ljudskih prava i po definiciji ekstremni desnicar koji sujeti zelje gradjana Srbije da imaju osnovna ljudska prava.

Da, toliko je to jednostavno. Lakmus papir stepena evolucije svijesti kod nas.

(недеља, 28. сеп 2014, 20:18) - Dejan [нерегистровани]

Kaže Vučić

Bilo je tu nekakvog prekoračenja ovlašćenja (za povredu njegovog brata i dva telohranitelja). Ako je to tačno nije bitno šta kaže Vučić (da neće biti gonjenja), direktor policije i td. Za prekoračenje ovlašćenja se odgovara ili Vučić da javno povuče reči koje je rekao i da se izvini žandarmeriji.

(недеља, 28. сеп 2014, 18:51) - Robislav- Role [нерегистровани]

Mnogo imamo poverenje

Srpski Narod i Srpska Diaspora ima mnogo
poverenje sa nasi politicari.

Ceo svet zna, da u Srbiju ima jak zakon i
borbu protiv koruptiju i protiv kriminalci.

Mi Srbi smo zbog toga mnogo zadovolan sa nasi
politicari. Mi osecamo, da Srbiju tako brzo
ide napred.

(недеља, 28. сеп 2014, 16:47) - anonymous [нерегистровани]

Misljenje

Zasto se neki odmah definisu kao desnicari? Ja nisam desnicar,ali sam protiv parade. A sto se ekonimije tice, voleo bih da se ono sto premijer kaze, ostvari.

(недеља, 28. сеп 2014, 16:38) - A.S, [нерегистровани]

I mi mozemo bolje

Od danas ce kao i u mnogim drugim evropskim gradovima setnje, protesti ili odobravanja postati svakodnevnica ali i pokazivanje one lepse strane Beograda i drugih gradova Srbije.