Читај ми!

Николић: Држава да привуче инвеститоре

Држава има посебну одговорност да привуче инвестиције и створи услове за спровођење реформи, посебно у економији и правосуђу, каже председник Србије Томислав Николић. Посебну пажњу требало би посветити унапређењу производње, истакао је Николић.

Председник Србије Томислав Николић изјавио је по обиласку Српске фабрике стакла у Параћину, да држава има посебну одговорност да привуче инвестиције и створи услове за спровођење реформи, посебно у економији и правосуђу.

"Ради што бржег изласка из рецесије и да бисмо обезбедили бољи живот грађана, посебну пажњу треба посветити унапређењу производње која је основ стварања друштвеног богатства и генератор привредног развоја, који земљи гарантује економску независност и стабилност", рекао је Николић.

Поручио је да је та фабрика успешно приватизована и истакао да би овај позитиван пример требало да примењују и друге прерађивачке индустрије, како би се постигао снажан привредни раст Србије.

Улагање у Фабрику стакла у Параћину једна је од најзначајнијих и успешно реализованих бугарских инвестиција у Србији, рекао је Николић и истакао да након једног столећа та фабрика поново постаје лидер у производњи стаклене амбалаже.

Вредност улагања у нову технолошку линију, указао је Николић, већа је од 20 милиона евра и представља најмодернији погон за производњу амбалажног стакла у региону.

Та инвестиција, истакао је председник Србије, обезбеђује конкурентност производа те фабрике на међународном тржишту, нова радна места, али и унапређује заштиту животне средине и побољшава квалитет живота локалног становништва.

"Повећањем извоза очекује се и позитиван ефекат на спољнотрговински биланс Србије од најмање 30 милиона евра", рекао је Николић уз напомену да се новом линијом повећава квалитет производа, а капацитет четири пута.

Председник је подсетио да та фабрика производи више од половне стаклене амбалаже на ширем подручју Балкана, као и да таква амбалажа има вишеструке предности.

Ревитализација те фабрике потврда је добрих економских односа Србије и Бугарске, навео је Николић, истичући да две земље добре привредне и политичке односе граде на узајамном поштовању и разумевању.

Међународни конзорцијум предвођен компанијом "Глас индустри", додао је Николић, инвестирао је више од 150 милиона евра у финансијску и технолошку ревитализацију стакларе и модернизацију опреме.

"Састављена од природних материјала стаклена амбалажа може неограничено да се рециклира, не оставља траг на производ и може да истрпи промене температуре без хемијских утицаја, чува укус производа и продужава век трајања", навео је Николић и приметио да је могућност креативности у области стаклене амбалаже готово неограничена.

Председник Србије је подсетио да је фабрика 1907. године мала 350 запослених као и да је много пре званичног отварања произвела много чаша, бокала, цилиндара за лампе и фењере.

Српска фабрика стакла једина је фабрика за производњу амбалажног стакла у Србији, Републици Српској, БиХ, Црној Гори и Македонији.

Председник Надзорног одбора Бугарске банке која је већински власник конзорцијума "Глас индустри" Цветан Василев рекао је да се том сарадњом отварају нове странице сарадње Србије и српских фирми са бугарским компанијама.

Истакао је да је то најсавременија фабрика у региону и најавио да ће тим производима Србија моћи да се такмичи на европском тржишту.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(уторак, 11. феб 2014, 22:02) - anonymous [нерегистровани]

Budućnost privrede

Svima je jasno da nam privreda neće zaživeti niti će biti novih radnih mesta ako se ne budu doveli investitori. Njih moramo privući, od toga nam zavisi budućnost privrede.

(уторак, 11. феб 2014, 14:40) - anonymous [нерегистровани]

Branko

Bez novih stranih investicija nema novih radni mesta i nema zapošljavanja. Osnovni preduslov za izlazak Srbije iz ekonomske krize , su nove investicije i otvaranje novih radnih mesta.

(уторак, 11. феб 2014, 02:06) - anonymous [нерегистровани]

Privatizacija

Privatizacija je veoma vazna za razvoj i zaposljavanje ,ali vlada mora imati u obzir ovu stvar.
Investitori nikad nece kupiti preduzeća koja decenijama rade neprofitalno,koja duguju ne samo bankama nego i državi.Jedini način privuci investitore je vlada mora da se oprosti sa gubitkom i dopise svoje pare.
Privatizacija bi mnogo brze bila i nadod bi imao sigurnost posla i budućnosti.