Читај ми!

Пантић и Ивановић: Излазак на изборе једини избор

Срби немају другог избора осим да изађу на изборе, сматрају Оливер Ивановић и Крстимир Пантић, кандидати за градоначелника Косовске Митровице. Срби ће тиме добити легитимитет пред међународном заједницом, који ће Албанци морати да поштују, наводе Пантић и Ивановић.

Срби на Косову и Метохији немају другог избора него да изађу на локалне изборе 3. новембра, сложили су се заменик директора владине канцелерија за КиМ и кандидат за градоначелника Косовске Митровице Крстимир Пантић са листе Грађанска иницијатива "Српска" и кандидат за исту позицију са листе "СДП" Оливер Ивановић.

Пантић, који је кандидат са листе коју подржава Влада Србије, рекао је да је одлучио да подржи излазак на изборе зато што је висока представница ЕУ Кетрин Ештон гарантовала да су избори статусно неутрални.

Он је као пример навео то што су изборни материјали и формулари за предстојеће изборе без статусних обележја, на српском језику.

"Наравно да Срби немају другог избора осим да изађу на изборе. То неће бити само локални избори, нити ће Срби признати тиме независност Косова. Напротив. Коначно ће добити институције признате од међународне заједнице, али и институције које ће Албанци морати да поштују. То су за нас и до сада биле једине легитимне и легалне институције, али не и за међународну заједница и Албанце", рекао је Пантић.

Он је додао да ће те институције имати пун легитимитет да не дозволе присилно увођење независности или било шта што би макар и индиректно значило признање.

Пантић је рекао да грађана на КИМ полако схватају да треба да изађу на изборе и да се та ситуација из дана у дан мења од почетне, када су многи били за бојкот.

Ивановић је навео да другог избора данас нема и прецизирао да је то тако зато што је Србија одлучила, потписала и договорила бриселски српоразум од кога неће одустати, а ту владу изабрали су грађани Србије.

"Они су то договорили и од тога неће одступити. Нама остаје да са Србијом одржимо добре односе или да останемо сасвим сами. Са Приштином немамо никакве односе, са Бриселом их одавно нисмо имали, у случају да одбијемо излазак остали смо сами, а то је лоше и погубно", рекао је Ивановић.

Новинар и књижевник Живојин Ракочевић рекао је да су Срби на Косову и Метохији гетоизирани и да влада општа дилема везана за излазак за изборе.

Он каже да се све то претворило у борбу за комадић власти.

"Ако премијер и председник могу да кажу да нема ништа од споразума ако не могу на Косово и ако је могуће да они кажу то ништа не важи, онда је могуће да се онда најгори укључе у институције и да нас потпуно сахране и униште", рекао је Ракочевић, указујући да је реч о Србима који већ учествују у косовској влади и гласали су за пуну независност, односно нису подржали наставак надгледане независности у косовском парламенту.

Он је рекао да су ово избори и за то ко ће контролисати Србе на КиМ - ако добију они који су до сада учествовали у приштинској власти то ће бити Приштине, а ако добије листа Београда, онда је јасно да ће Београд задржати контролу.

Упитани о томе да ли је издаја гласати за неку другу листи осим за "Српску" коју подржава Влада Србије, гости емисије су одговорили да није, али је Пантић поручио да грађани треба да гласају за оне који ће најбоље заступати њихове интерсе.

Пантић је казао и да се свако могао прикључити и да је Ивановић зван да буде део листе, што је Ивановић оповргао, истичући да га нико није звао, али и да је то био случај, не би учествовао на тој листи.

Ивановић сматра да за њега грађани треба да гласају, јер једино он може да извуче Митровицу и зато што се залаже за истинске добре односе са Београдом, за разлику од оних који су се са Београдом свађали.

Он је одбацио и Пантићеве наводе да је већ направио договор са Адријаном Хоџић, директором албанске канцеларије општине северна Митровица.

Упитан да ли би била издаја гласати за Ивановића, Пантић је рекао "наравно да не би" и додао да нико из владе то никада није рекао, а Ивановић је навео да иако нису користили те речи, свакако јесу поручили да је "Српска" једина права листа, а да то није праведно.

број коментара 0 Пошаљи коментар