Додик: Север Косова Србији, остатак признати

Председник Републике Српске Милорад Додик сматра да Србија треба да понуди међународној заједници и Косову да север покрајине остане у Србији, а да остатак Косова буде признат као држава. Услов за то је да се сачувају српски споменици, оцењује Додик.

Србија треба да понуди међународној заједници да север Косова остане у Србији, а да остатак Косова призна као државу, под условом да се очувају национални споменици, сматра председник Републике Српске Милорад Додик.

Додик је у интервјуу за Нови магазин рекао да је раније за то било боље време него што је данас и да Србији мора да буде јасно да је враћање Косова у политичком смислу немогуће, али и да се неке ствари, ипак, могу вратити.

Према његовим речима, бавити се Косовом на начин, "не желим да доносим одлуке, јер ће ме историја записати као негативног типа у тој ситуацији" јесте најгора понуда Србима.

Сви морају да се окупе, да виде шта је реалност и да заврше ту причу, рекао је Додик истакавши да је "север Косова реалност".

Додик: БиХ објективно не постоји

Додик је оценио да ће месеци који долазе маргинализовати питање има ли Босне и Херцеговине, јер "ње објективно нема", и доминантно питање ће бити како се мирно разићи.

"Овде су се кроз промоцију духа Дејтона заиста развили духови; код Срба да се можемо одвојити, код Бошњака да могу централизовати Босну, код Хрвата да могу да имају свој посебан ентитет. Те сукобљене политичке идеје или покрети данас су потпуно легализовани", истакао је Додик.

Он је подсетио да су у БиХ били читави покрети како укинути РС, док из српског ентитета није одговорено сличном тезом да треба укинути БиХ. "Сада нико никога не укида, али очигледно да Босна показује своју неспособност да живи", рекао је Додик и констатовао да је подела БиХ завршена.

Према његовом мишљењу, свима ће бити јасно да БиХ не може да функционише и прихватиће се реалност, оно што може да функционише.

На питање о референдуму о останку у БиХ, који се најављује у РС, Додик је одговорио да то могу бити "недеље, месеци, године", јер за сваку врсту те приче мора постојати неки оквир и "тајминг".

број коментара 95 Пошаљи коментар
(четвртак, 06. сеп 2012, 16:43) - kaktus [нерегистровани]

Ovako ćemo

Neka se izjasne Srbi sa Kosova.To je izmoreni narod, na izmaku snaga i strpljenja.Nisu oni spremni da se žrtvuju za Srbiju i da tamo sa skoro 2 miliona Albanaca žive s decom u logoru.Tamo nema Evrope, niti će je ikada biti za Srbe.Albanci imaju svoj cilj, čisto Kosovo.Nikad nisu ništa drugo ni hteli.Mi ne trebamo nikad priznati Kosovo, ali se priprema ucena, priznanje za slobodu severa.Zašto nemaju drugi političari petlje da to kažu, a Dodik je na neki način to rekao.Ako ne pristanemo na tu ponudu, sigurno gubimo sve.I na kraju, šta mi u tom slučaju možemo da uradimo.

(четвртак, 06. сеп 2012, 16:18) - anonymous [нерегистровани]

RE.podrzavam

Ej bre, pa ono je Kalifornija! Kosovo je presedan. To su dvostruki arsini.

(четвртак, 06. сеп 2012, 15:02) - anonymous [нерегистровани]

RE.podrzavam

Imas primer Kalifornije gde je 90% meksikanaca pa nece nikad biti nezavisni.Ti lepo mozes da prihvatis njihove uslove kao svaka osoba koja ima pravo na sopstveni izbor,ali nemozes da pricas u ime 200 hiljada Srba koji dole zivi.

(четвртак, 06. сеп 2012, 14:33) - Милан [нерегистровани]

подржавам

Одрастао сам на Косову и емотивно сам везанији од многих који дају овде коментаре и ипак подржавам овакав став.
Зашто ми Срби морамо увек последњи да схватимо истину, оцепљење Косова је једна реална појава од како је света и века.Готово да нема територије где живе нације које су ту биле од настанка, како се померало становништво тако су се мењале државе, једноставно чије становништво његова и територија.Тамо живи 95% Албанаца и илузорно је очекивати да их можете натерати да живе у држави коју не желе, ту постоји само један избор или прихватити реалност или поубијати и протерати те људе у неком повољном историјском тренутку.Ако мислите да је ово решење, онда тако и реците.Ја на то никад не бих пристао и не пада ми на памет да икада иког убијем због државе, ево ако неко мисли да сам издајица због тога само напред, али ја никад не бих отишао у рат због Србије, а и даље мислим да волим своју земљу.

(четвртак, 06. сеп 2012, 14:23) - anonymous [нерегистровани]

Zar i ti sine Milorade

Ne mogu da verujem u hrabrost za davanje ovakve sramne izjave. Srbija još uvek postoji kao drzava sa obe svoje pokrajine,koliko mi je poznato Ustav još nije menjan. Sve ostalo je izdaja. Srpski narod se svim miroljubivim i pravnim sredstvima mora boriti da dokaze i zadrzi svoj status drzave.

(четвртак, 06. сеп 2012, 13:48) - anonymous [нерегистровани]

Preporuka

Za gospodina Dodika jedna preporuka: pre nego bilo sta progovori u vezi Republike Srbije, neka se podseti ko je GARANT DEJTONSKOG SPORAZUMA. Bez tog garanta nema Republike Srpske.

(четвртак, 06. сеп 2012, 13:41) - anonymous [нерегистровани]

Šta to mi ne znamo.

Običan narod već 20 godina ne zna šta su nam zacrtale zapadne sile. Zašto je morala da nestane Republika Srpska Krajina? Zašto je strvorena Republika Srpska. Zašto se po cenu potpunog iništenja o0kupirano Kosovo i predato Albancima. Šta iza toga još ima, to niko ne zna. Drugo su naše želje, ali su nam mogućnosti nikakve. Valjda je gosp. Dodik imao hrabrosti da nešto kaže što u Srbiji drugi nisu.

(четвртак, 06. сеп 2012, 13:39) - anonymous91 [нерегистровани]

Jedino resenje

Mislim da bi trebalo sto pre Srbija da prizna juzni deo Kosova i da prigrabi sever Kosova, jer ko sto se vise oduzuje ova rasprava o Kosovu, sve su manji izgledi da ce Srbiji ostati i mali deo Kosova... Da smo pristali na podelu Kosova jos na pocetku, sad bi imali deo Kosova (sever) i ne bi bilo ovakve tenzije i napada.

(четвртак, 06. сеп 2012, 13:28) - anonymous [нерегистровани]

vladimir banja luka

Jedno su zelje a drugo bolje sutra. Svi imamo decu. Da li treba da imaju iste probleme kao i mi?

(четвртак, 06. сеп 2012, 13:18) - IB Banja Luka [нерегистровани]

Recept spasa

Kosovo vracamo ako u iducih 100 godina podignemo natalitet za 200% i smanjimo mortalitet za 33%,ako forsiramo povratak srba na Kosovo i to u vecinski albanske opstine,ako stimulisemo albance sa ulaganjima itd.Koliko je to realno,procijenite sami.