Договор Београда и Приштине

Делегације Београда и Приштине постигле договор о регионалном представљању и интегрисаном управљању прелазима. У фусноти ће бити наведени Резолуција 1244 и мишљење Међународног суда правде о декларацији о независности. ЕУ: Велики корак напред.

12.48 - Споразум Београда и Приштине велики корак напред, оценили висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон и комесар за проширење Штефан Филе.

12.44 - Текст фусноте гласи: Овај назив, без прејудицирања статуса Косова, у складу је са Резолуцијом 1244 и мишљењем МСП-а о декларацији о независности Косова, јавља дописник РТС-а из Брисела.

12.23 - Договор у потпуности у складу с националним интересима, каже Борислав Стефановић.

12.21 - Приштина ће на регионалним форумима бити представљена под називом Косово, уз фусноту у којој ће бити наведена Резолуција 1244 и мишљење Међународног суда правде о декларацији о независности.

12.09 - Како РТС сазнаје из извора ЕУ у Бриселу, делегације Београда и Приштине постигле су договор о регионалном представљању Косова и интегрисаном управљању прелазима. 

11.40 - Како јавља дописник РТС-а, разговори представника Београда и Приштине још трају.

10.53 - Дијалог је завршен, очекују се изјаве актера у погледу исхода, преноси Танјуг.

После три дана маратонских преговора, представници Београда и Приштине постигли су договор о регионалном представљању Косова и интегрисаном управљању прелазима.

Косово ће на регионалним форумима бити представљено уз фусноту у којој ће бити наведени Резолуција 1244 и мишљење Међународног суда правде о декларацији о независности.

У тексту фусноте писаће: "Овај назив, без прејудицирања статуса Косова, у складу је са Резолуцијом 1244 и мишљењем МСП-а о декларацији о независности Косова".

Шеф српског преговарачког тима Борислав Стефановић изразио је задовољство резултатом вишедневне рунде разговора и нагласио да захтев Приштине за посебним помињањем декларације о независности у фусноти није испуњен, а да су резултати преговора испунили сва очекивања Републике Србије.

"Сви наши интереси су потпуно заштићени. Делегација Приштине ће у регионалним форумима бити заступљена на асиметричан, неједнак, начин", изјавио је Стефановић за Радио Београд. 

"Мислим да је ово успех за Републику Србију, решен је један велики проблем, упркос великом чекању, огромним проблемима, неконструктивности Приштине, успели смо да постигнемо договор који у потпуности испуњава наше захтеве по питању регионалног представљања.

Стефановић је, такође, оценио да су сада сви критеријуми за статус кандидата испуњени. "Слобода кретања је омогућена, примена споразума је омогућена, рекао је Стефановић.

Шефица приштинског тима Едита Тахири изјавила је да ће Косово од сада бити представљано једнако као и друге државе у региону и да за Унмиком више нема потребе.

Говорећи протоколу о примени споразума о интегрисаном управљању прелазима, Едита Тахири је рекла да је Србија данас де факто признала независност Косова јер се тим протоколом, по њеном тумачењу, уређују односи између две државе.

Посредник ЕУ у дијалогу Роберт Купер изјавио је да су обе стране потврдиле посвећеност основним вредностима ЕУ када је реч о регионалној сарадњи. "Споразум ће омогућити Косову да потписује споразуме и да учествује на регионалним скуповима, док су, до сада, споразуми потписивани од стране Унимка, наводи се у саопштењу Купера. 

Европски посредник наводи да су две стране потписале и технички протокол о спровођењу споразума о интегрисаном управљању прелазима који је постигнут 2. децембра, што значи да су закључци из децембра претворени у оперативни споразум.

 

број коментара 109 Пошаљи коментар
(субота, 25. феб 2012, 11:24) - anonymous [нерегистровани]

evropa

nece se srbija usreciti u evropi i evropa je u ogromnoj krizi veca nego sto pretpostavljaju. Kad bi danas raspisali u evropi referendum o razmimoilazenju evvropskih drzava 80 posto bi bilo za.Zato Srbijo uzdaj se u svoje kljuse evropa nije za nas puno stosta u njoj nestima.

(субота, 25. феб 2012, 10:52) - anonymous [нерегистровани]

pop

sta je tebi ok...?tebi je zbog fus note Srbija u diskutabilnom polozaju,daj ne lupetaj?!

(субота, 25. феб 2012, 08:43) - anonymous [нерегистровани]

Postignut dogovor?!

Ja mislim da je sve ovo nametnuto. Posle dogovora i sefovi pregovarckih timova daju razlicite izjave, suprotnosti dalje postoje. Taci jos i kaze da ce se fusnota istopiti kao pahuljica i da je sa njom Srbija priznala Kosovo. A Tadic kaze da je politika Kosovo i EU uspela. Ja stvarno ne znam sta je ovde postignuto? A i kako postanemo kandidat za EU dali cemi i kad biti clanica EU?

(субота, 25. феб 2012, 02:44) - Maksim Gorki [нерегистровани]

Uspeh ili ne?

To je ok, ali dogovor oko jedne fusnote trebao se desiti odavno, jer nam je zemlja sada u veoma lošem položaju u međunarodnim krugovima, pa je prektični značaj ovog uspeha diskutabilan.

(субота, 25. феб 2012, 02:33) - Musavi Joca [нерегистровани]

Super!

Bravo!Dobili smo sporazum "i jare i pare", al malo morgen..

(субота, 25. феб 2012, 01:31) - anonymous [нерегистровани]

Ne u EU

Kakva crna evropska unija,to samo sto ne propadne,sve zemlje bi da izadju iz nje a mi bi da udjemo,ko je ovde lud.Imacemo samo stete od toga,a korist ce biti to sto ce nas naterati da jedemo genetski modifikovanu hranu,prodamo zemljiste i unistimo poljoprivredu,i jos mnogo toga,trazili ste,gledajte

(субота, 25. феб 2012, 00:27) - anonymous [нерегистровани]

zabluda

Pirova pobeda

(петак, 24. феб 2012, 23:25) - anonymous [нерегистровани]

kosovo

trebati poceti raditi,kako se radi na zapadu

(петак, 24. феб 2012, 22:03) - anonymous [нерегистровани]

kosovo

Šta će biti sa Kosovom za jedno 10 godina?

(петак, 24. феб 2012, 21:54) - anonymous [нерегистровани]

EU

ja samo vjekoslav nedeljkovic ja mislim da Srbija ima mogucnost da udje u EU.