Читај ми!

Српска Мата Хари

Била je млада и необично храбра. Радила је у аустроугарској пошти у Кленку крај Шапца у најтежим данима 1914, када се прва фаза борби у Србији ближила крају. Њени послодавци су веровали да је лојални поданик царевине, али се на крају показало да је радила за српску војску и свој патриотизам платила је животом.

Иза ње је остало само име – Зорка. У документу који описује рад и жртвовање младе Српкиње за сународнике с друге стране тадашње границе, аустроугарски обавештајци не наводе њено презиме.

"Била је прилично висока и снажна двадесетогодишњакиња. Имала је плаву косу, попут чврстог немачког девојчурка. Ипак, њене ватрене црне очи нису криле праву српску жену", пише пуковник Егон Оротел у извештају "Шпијунажа на фронтовима централних сила".

У малом пограничном Кленку на Сави, Зорка је радила као аустроугарска поштанска приправница. Веровали су да је лојална Бечу па су је чак и одликовали, каже новинар и публициста Обрад Ковић, који је открио ову причу.

Крајем августа 1914, када се прва фаза борби ближила крају, Шабац, мост преко Саве и Кленак, где се налазило седиште аустроугарског корпуса, непрекидно је гађала српска артиљерија.

У пошти у Кленку осим аустроугарског заставника, као најхрабрије, остале су само Зорка и њена колегиница Милена. Како телефонска веза преко Саве није добро функционисала, депеше са поверљивим информацијама, попут оних о положају и кретању аустроугарске војске, уручивале су се лично.

Све до моста, који је стално био нападан, носила их је храбра Зорка, која је на томе сама инсистирала. 

Стотине храбрих војника излажу своје животе опасностима, па зашто не бих и ја? – убеђивала је аустроугарског официра ова млада девојка.

Одважна Зорка носила је запечаћена писма до моста, а о једном таквом догађају сведочи и цртеж аустријског официра који је у извештају забележио примопредају.

"Зорка је због заслуга чак награђена сребрним крстом са лентом. Она и Милена су биле прве жене у аустроугарској које су добиле одликовање", додаје Ковић.

Тек неколико месеци касније, откривена је телефонска станица у подруму разрушене куће поред саме поште. Одатле је плавокоса поштанска приправница слала информације својим сународницима на основу података из депеша које је носила.

Тако је српска артиљерија тачно знала где да циља.

"Испоставило се да је она нека врста српске Мате Хари", каже Обрад Ковић.

Након откривања и хапшења, Зорка је обешена заједно са двојицом сународника опужених за шпијунажу. 

У смрт је отишла храбро.

"Кад су је вешали најупечатљивије је било то што је умрла са младеначком занесеношћу, поносна зато што је помогла српској војсци", пише у извештају аустроугарског потпуковника Егона Оротела.

број коментара 13 Пошаљи коментар
(четвртак, 26. мар 2015, 03:25) - Slobodan [нерегистровани]

Zorka

Ja sam iz sela Klenak i eto sve do sad uopste nisma znao za ovu hrabru zenu

(петак, 07. нов 2014, 18:18) - anonymous [нерегистровани]

Da

da, da li je moguce saznati njeno prezime i jos podataka o njoj?

(недеља, 31. авг 2014, 22:56) - ][ [нерегистровани]

][

Вечна нека јој је Слава и Хвала.
_________
Предуго су Наше Јунакиње и Јунаци чекали да буду достојно Слављени и Помињани и да се са највишим уважавањем и поштовањем клања Њиховим Сенима.
Полако се и то исправља.
_________
Још једном хвала Радио телевизији Србије за ово поглавље које подсећа,учи и упозорава.

(субота, 30. авг 2014, 19:46) - anonymous [нерегистровани]

Слава јој!

Нека јој је вечна слава. Срамота је колико ми мало знамо о нашој историји и нашим јунацима.

(субота, 30. авг 2014, 19:30) - Srbin [нерегистровани]

Tako je ...

Cak joj se ni prezime ne zna. Mnogo je bilo takvih Zorki ... Nazalost, mi ih se danas ne secamo, niti se ponosimo njima. Ali zato svaki grad ima ulice i bulevare nazvane po politicarima koji su nas zaduzili samo novim dugovima ... Zalosno sto je tako i sto smo takvi. Ali je dobro sto ce, ako opet bude potrebe, neka nova Zorka ustati, i tiho, bez pompe, uciniti sto treba, ako se mora cak i dati zivot za oradzbinu.

(субота, 30. авг 2014, 18:50) - anonymous [нерегистровани]

Zločini

Nemaju pravo da nama Srbima neprekidno nabijaju krivicu za zločine, a svoje trpaju ispod tepiha. Kada bi zbrojili sve što su samo nama uradili, bila bi to užasna cifra. Trebali bi i mi svakog dana da ih potsećamo na sve te zločine. Znam da je teško živeti s time, ali ne smemo da zaboravimo, niti da dozvolimo njima da zaborave. Kad razgovaraju s nama treba uvek da misle na to.

(субота, 30. авг 2014, 15:39) - anonymous [нерегистровани]

tužba protiv Austrije?

Da li je Srbija tužila Austriju zbog ratnih zločina nad civilnim stanovništvom?

(субота, 30. авг 2014, 15:14) - anonymous [нерегистровани]

Hrabra Zorka

Nek joj je vecna slava!

(субота, 30. авг 2014, 14:44) - anonymous [нерегистровани]

Banja Luka

Vječna ti slava hrabra"djevojčice"

(субота, 30. авг 2014, 12:04) - anonymous [нерегистровани]

drugačija mladost

Neka je večna slava njenoj mladosti, hrabrosti, patriotizmu....
Da li postoji mogućnost da se sazna njeno prezime, nešto više o njenoj porodici? Srbija, svi mi, dugujemo joj da joj se bar časno ime zna.