Читај ми!

ГИК: Одбијено 85 приговора на гласање и један на рад председника

Градска изборна комисија одбила је 85 приговора на гласање на бирачким местима на београдским изборима као неосноване, као и приговор коалиције "Уједињени за победу Београда" на рад председника ГИК-а због неправилности током спровођења гласања на изборима за одборнике Скупштине града Београда.

Приговор на рад председника ГИК-а, на данашњој седници, одбачен је са 21 гласом "за" и два уздржана, док је приговор за бирачко место на општини Савски венац одбијен једногласно због тога што то бирачко место не постоји.

Седница на којој су чланови ГИК-а разматрали приговоре трајала је нешто мање од три часа, а приговори су се односили на то да су на појединим бирачким местима недостајали контролни листићи, потврде о гласању ван бирачког места, затим на неслагање броја гласачких листића по листама у односу на листе из записнике, али и на повреду изборне процедуре због групног гласања.

Такође, приговори су се односили и на непотпуност Записника о раду бирачког одбора, затим бележење редних бројева гласача путем мобилне апликације што се може, како кажу поједини чланови ГИК-а, представници опозиције, тумачити и као притисак на грађане да гласају, затим физички напади на чланове бирачких одбора на бирачким местима.

Као неосновани одбијени су приговори коалиције "Душко Вујошевић - Борис Тадић Ајмо људи" на гласање на 18 бирачких места на општини Звездара, 14 бирачких места на Новом Београду и по једном бирачком месту на Палилули и на Савском венцу.

Коалиција "Морамо" упутила је приговоре на гласање на четири бирачка места у Земуну, по два у Гроцкој и Новом Београду, као и по једно бирачко место у Раковици, на Вождовцу, Чукарици, Звездари.

Коалиција "Уједињени за победу Београда" предала је приговоре на гласање на једном бирачком месту у Барајеву, три на Вождовцу, два у Гроцкој, колико и на Звездари, три у Земуну, два у Лазаревцу, девет на Новом Београду, једном у Обреновцу, четири на Палилули, два у Раковица, три у Сурчину и пет на Чукарици.

Поновљени избори у Београду 16. априла на четири бирачка места

Градска изборна комисија усвојила је решење о понављању избора за одборнике Скупштине града Београда на четири бирачка места у главном граду Србије које ће се одржати у суботу, 16. априла, од 7.00 до 20 часова.

Избори ће се поновити на бирачком месту број 49 у Основној школи "Иван Милутиновић" на Палилули, на којем је решењем ГИК-а утврђено да се резултати гласања не могу утврдити.

Гласање ће се поновити и на три бирачка места на којима је решењем Градске изборне комисије поништено гласање.

Та три бирачка места су у основној школи "Филип Вишњић", бирачко место број 31, на Палилули, затим на бирачком месту број 39 - МЗ Теразије на општини Стари град и на бирачком месту број 106 - Дом културе Велика Моштаница, на Градској општини Чукарица.

Укупан број бирача на та четири бирачка места где ће бити одржано поновљено гласање остаје исти и износи 5.803 бирача, а појединачно је на бирачком месту 49 на Палилули 1.684 уписаних грађана у бирачки списак, на месту 31 на Палилули 2.087, на бирачком месту 39 на Старом граду 643 и на бирачком месту број 106 на Чукарици 1.389.

Листићи на којима ће грађани заокруживати једну од 12 листа биће лед сиве боје што је, како је рекао и председник ГИК-а Зоран Лукић, најближе белој боји у којој је био листић за гласање 3. априла, а контролни листић ће бити кајсија боје.