Исплата минималца 7. августа

Министар финансија Синиша Мали најавио је да ће држава у петак, 7. августа исплатити 60 одсто минималне зараде, односно око 18.000 динара по запосленом, за 235.372 привредна субјекта у којима ради 1.016.535 запослених.

Синиша Мали је изразио очекивање да ће ова подршка бити додатни ослонац привреди Србије, а за ту сврху из буџета државе ће бити опредељено 18,4 милијарди динара.

"Као што смо најавили, сваки ће запослени добити око 155 евра. Реч је о мери из другог пакета економских мера који је Влада усвојила 30. јула са циљем ублажавања последица насталих услед болести ковид 19, вредног 66 милијарди динара", рекао је Мали, наводи се у саопштењу министарства.

Министар је, говорећи о новом пакету мера, прецизирао, да је једна од највећих промена у односу на први пакет мера та што је други пакет усмерен и на привредне субјекте који су основани након 15. марта 2020. године.

"Додатна вредност овог пакета је то што се односи и на фирме које су основане после 15. марта, а најкасније до 20. јула ове године, што значи да је ова мера нека врста подршке почетницима у бизнису, а ми верујемо да међу њима има пуно младих људи" нагласио је Мали.

Он је додао да ће новац таквим новооснованим фирмама на рачуне лећи у септембру, и то у висини од 120 одсто минималне зараде по запосленом.

Све што је потребно, каже, је да до 15. септембра поднесу ППП-ПД образац на коме ће као датум доспећа пореза и доприноса ставити 5. јануар 2021. године.

За новоосноване привредне субјекте који желе да користе мере помоћи биће отворени посебни наменски рачуни.

Мали је прецизирао да друга уплата за све друге привредне субјекте, који су већ користили помоћ, следи у септембру, као и да ће за један месец да буду одложени порези и доприноси на зараде.

Аутоматска пријава

Мали је поновио да сви који су добили минималну зараду у јулу, неће морати да се пријављују за нови пакет подршке, већ ће бити пријављени аутоматски.

"Онај који је остварио право а новац не жели, или не испуњава услове, само не треба да га троши и средства ће бити аутоматски враћена у буџет, најкасније до 31. октобра", навео је Мали.

Министар је напоменуо да послодавци имају обавезу да не смањују број запослених за више од 10 одсто у периоду од три месеца од исплате последњег директног давања, дакле најкасније до краја године.

Исплата новца ће се извршити на већ отворени ковид рачун и директна давања се могу користити искључиво, напомиње, за исплате зарада и накнаде зарада запосленима.

Мали је прецизирао да је за помоћ привреди и грађанима, рачунајући оба економска пакета, укупно издвојено 5,8 милијарди евра, што је 12,5 одсто нашег БДП-а, а што га чини једним од највећих у региону по уделу у БДП, али и шире.

Најавио је и да држава припрема додатне програме подршке, од којих је можда најважније поменути програм "Моја прва плата", који треба да стартује у другој половини августа, као и додатне преквалификације и друге мере за подстицање предузетништва, иновативности и пословних идеја.