Читај ми!

Европска комисија издала нову препоруку о путовањима у ЕУ, шта се мења за грађане Србије

Европска комисија је јуче препоручила нова правила за путовања у Европску унију. За грађане Србије је важно да се према препоруци Европска комисија позива државе чланице да прихвате потврде о вакцинацији и вакцинама које није одобрила Европска агенција за лекове, што је случај са вакцином кинеске компаније "Синофарм" која је често употребљавана у Србији.

Потврда о вакцинацији и потврда о прележаној болести би, према препоруци Европске комисије, требало да омогућe и путовања која нису неопходна од 10. јануара следеће године.

Акценат се ставља на индивидуални статус путника - да ли је вакцинисан или има потврду о прележаној болести, а не на епидемијску ситуацију земље из које долази, што би требало да олакша путовање у наредном периоду.

Такозвана листа безбедних земаља која је досад функционисала би требало да буде укинута од 1. марта.

У препоруци је ново да би потврда о вакцинацији од две дозе требало да важи девет месеци, а након тога би потврда требало да буде допуњена додатном бустер дозом да би и даље била валидна.

У питању је покушај да се ускладе ставови између различитих земаља чланица и да би се избегао хаос око тога шта се у којој земљи прихвата као валидна потврда о вакцинацији у ситуацији када све земље процењују да је трећа доза неопходна.