Читај ми!

Када кренете аутобусом у Грчку, а испостави се да је неко позитиван

Туристичке агенције у великој мери продају аранжмане, ноћас крећу прве организоване групе туриста из Србије. Александар Сеничић из Јуте каже да ће остати насумично тестирање као могућност и као обавеза Грчке према одлуци ЕУ, радиће се брзи тестови, узимаће се подаци путника који су тестирани и током путовања до одредишта резултате ће добити на мобилни телефон.

Грчка је отворила туристичку сезону. Србија и Грчка требало би следеће недеље да потпишу споразум о укидању наплате роминга.

Прихватају се сви сертификати о вакцинацији, а за оне који нису вакцинисани – негативан пи-си-ар тест и негативни антигенски тест – то је најзначајније, каже за РТС први човек Јуте Александар Сеничић.

"Оно што смо очекивали да се деси јуче је најавио министар туризма и премијер Грчке: укида се роминг између две земље, што ће смањити трошкове. Нећемо више јурити вај-фај свуда по Грчкој. То је добра вест", истакао је Сеничић.

Туристичке агенције у великој мери продају туристичке аранжмане, од ноћас крећу прве организоване групе наших туриста.

Ситуација у Грчкој је далеко боља него што је била, ублажене су мере.

Али и даље се морамо понашати у складу с мерама, рекао је први човек Јуте.

Насумично тестирање, карантински смештај

Сеничић каже да ће остати насумично тестирање као могућност и као обавеза Грчке према одлуци ЕУ: радиће се брзи тестови, узимаће се подаци путника који су тестирани и током путвања до одредишта резултате ће добити на мобилни телефон.

Објашњава да ће сви који су заражени остати у тзв. карантинском смештају, водиће се рачуна да не излазе, а после одређеног броја дана биће поновно тестирани и, уколико буду негативни, моћи ће нормално да проведу остатак одмора.

Према његовим речима, уколико се буде продужавао боравак, трошкови падају на терет путника.

Грчка је уз Црну Гору земља која покрива трошкове у случају потребне хоспитализације.

"Али због могућих додатних трошкова, трошкова повратка са дестинације, због карантина, продужите боравак, треба узети полису путног здравственог осигурања која покрива трошкове оболевање од ковида", закључио је Сеничић.