Читај ми!

Дрон, падобран, Берлин и „корона тест" - од јануара 2021.

Једна од највећих европских лабораторија која се налази у Берлину, покушаће да скрати време потребно за слање тестова на коронавирус широм града помоћу дронова, а њихова употреба требало би да почне у јануару наредне године.

Kомпанија „Матернет" са седиштем у Kалифорнији тренутно тестира дронове за испоруку на путу између болнице и једне од највећих европских лабораторија која се налази у Берлину, преноси АП. 

Рута којом се крећу дронови дугачка је око 11 километара, а званичници очекују да ће се време испоруке тестова скратити за око сат времена.

У компанији се надају и да ће дронови обезбедити редовну испоруку у лабораторију са шест различитих тачака око Берлина, а вођа пројекта Kлаус Тенинг каже да је то веома важно, нарочито када се ради о сумњи на инфекцију.

„Ово је врло битно када желите да идентификујете особу, и што пре добијете резултат тако да особа може да се самоизолује или једноставно настави са уобичајеном дневном рутином", рекао је Тенинг.

Пројектом је предвиђено да сваку од шест рута обезбеђују по два дрона која могу да лете 24 сата дневно, а батерије на њима се мењају једноставно, чим се испразне.

Сваки дрон може да носи по 40 узорака, а њима се неће преносити само ковид тестови, већ и други узорци.

Уколико се догоди да дрон неочекивано падне, активираће се падобран, а уколико се појави још нека летелица, попут хеликоптера одмах ће бити обавештен контролни центар који ће контактирати хеликоптер да избегава дрон који лети у истој области.

Према подацима Института за инфективне болести „Роберт Kох", у Немачкој има 175 лабораторија које обављају комбинована тестирања на ковид 19, дневно и до 307.000.

Сваке недеље у Немачкој се обави више од милион тестова на коронавирус.

Kомпанија „Матернет" већ обавља сличан начин испоруке тестова дроновима у Швајцарској, САД, а Берлин ће бити први град у ЕУ који има такав систем.

Пре него што систем почне да се користи у јануару наредне године, биће донет и правилник о том начину рада до 30. децембра.