Читај ми!

Какву ће одговорност сносити родитељи који су послали дете у школу пре резултата теста на корону

Помоћник министра здравља за сектор санитарне инспекције Горан Стаменковић оценио је понашање родитеља који су дете послали у школу пре него што су добили резултате тестирања на коронавирус као недопустиво и ноншалантно. Он је за РТС истакао да је суштина прекршаја угрожавање јавног здравља и непоступање према прописима који иначе утичу на спречавање ширења епидемије.

Реагујући на поступање родитеља који су своје дете послали у Основну школу "Браћа Јерковић" у Железнику пре него што су добили резултате теста на коронавирус, а за које је утврђено да позитивно, Горан Стаменковић је за Београдску хронику истакао да је недопустиво такво понашање родитеља после свих ових месеци, оволико апела Кризног штаба, министара и здравља и просвете.

"Једна породица да се овако ноншалантно понаша и да просто не обрати пажњу на неке ствари које су у породици очигледне, а то је вероватно симптоматологија. Ако постоје знаци болести или не, онда се бар сачека резултат теста и обавести школа", изричити је Стаменковић. 

Истакао је да је Министарство просвете учинило огромне напоре свих ових месеци, доста је  инструкција дато, препорука, а сада је и ова инструкција званично ушла и као део обавезног поступања сходно Уредби о мерама за спречавање ширења, односно даљег оболевања грађана од ковида 19. 

Што се тиче мера које ће бити предузете према родитељима, Стаменковић је рекао да је Министарство просвете урадило оно што је требало, а како је оценио, "вероватно ће ту ићи и кривична одговорност родитеља".

Објаснио је да ће Министарство здравља, као логистика у зависности од тога какве податке добије од надлежног Завода за јавно здравље, градског института или Института за јавно здравље Србије "Батут", предузети и мере.

Додао је да за физичко лице иначе постоји прекршајна одговорност од 50.000 до 150.000 динара.

"Суштина прекршаја јесте угрожавање јавног здравља и непоступање према прописима који иначе утичу на спречавање ширења епидемије. У односу на процену ризика коју ће епидемиолози проценити и у односу на здрвствени надзор који ће наредних дана уследити над том породицом, дететом и свим осталим ђацима који су у том разреду боравили, предузеће се мере", објаснио је помоћник министра здравља.

Нагласио је да у "Батуту" постоји посебан тим који се бави надзором у школским објектима. 

Такође, казао је и да је санитарна инспекција добила налог, а да се иначе по плану рада контролишу школски објекти.

"Идемо и превентивно и по пријавама", прецизирао је Стаменковић. 

Санитарна инспекција у мобилном стању 

"Нама је сваки викенд био са великом ажурношћу био. Јесмо као санитарна инспекција и Министарство здравља од Нове године, у мобилном стању на граничним прелазима од марта", нагласио је Стаменковић.

Навео је да се најчешће крши управо број посетилаца у објектима, непоштовање дистанце, неношење маске код корисника услуга и код запослених, као и неке друге мере на спречавању инфекције.

"Имали смо два догађаја, морали смо да извршимо надзор са полицијском управом у одређеним градовима. Од 30.000 надзора санитарне инспекција у претходна два месеца, од тога само 6.800 надзора су због ковида и поштовања инструкција", нагласио је помоћник министра за санитарну инспекцију.

Што се тиче очекиваних резултата, оценио је да смо вероватно и даље у некој фази преиспитивања свести и да многи нису довољно одговорни према самима себи, а онда и према другима.

Од петка појачан инспекцијски надзор

Коментаришући рад од петка, када је и појачан инспекцијски надзор, Стаменковић каже да су наставили да раде као и претходно, а да је можда динамика појачана према одређеној групи објеката у односу на ризике.

"Можда је ових дана угоститељство опет пало на испиту, само у два дана било је 20 пријава широм Србије", навео је он.

Казао је и да су јавни превоз обухватили контролом од јуна, као и да је унутрашња контрола у сарадњи с комуналном полицијом обавезна да контролише путнике, да опомене и да удаљи из аута. 

Нагласио је да ће санитарна инспекција према Закону о заштити становништва од заразних болести и даље писати прекршајне пријаве. Међутим, додао је да постоји и Закон о јавном здрављу, према којем и неких 11 министарстава и различитих републичких као и локалних инспекција имају могућност да предузму и такве мере.

"Надзор је неопходан, али свест коју смо градили свих ових месеци мора да се подигне на виши ниво. Наше казне су довољно оштре у овом тренутку, а да ли их треба пооштрити, сигурно ће Министарство здравља ових дана преиспитати", навео је Стаменковић.

Сматра да велико стрпљење санитарних инспектора и одлучност да не посустану свих ових месеци сигурно мора да да резултате.

Горан Стаменковић је рекао и да су у току конкурси за пријем 30 нових инспектора, а нада се да ће већ у октобру имати нови конкурс.