Квасац, маске, пензије, кредити - нове мере, процедуре и навике

Квасац је стигао до пекара и на рафове великих дистрибутивних ланаца. И апотекама широм земље испоручено је још 4,5 милиона маски. Банке су спремне да од 31. марта на три месеца одложе отплату рата кредита и грађанима и привреди. А по посебној процедури почела је и исплата пензија.

Забрану кретања има милион триста хиљада пензионера и они морају или овластити неког да им подигне пензију или контактирати с поштом или банком да им их достави на кућу.

Овлашћено лице у њихово име, са својом и њиховом личном картом и платном картицом, мора донети потписани формулар о пуномоћју, који се може одштампати са сајтова банака, а може бити написано и руком.

Владимир Васић, генерални секретар Удружења банака Србије каже да ко нема могућности да користи интернет, може ово овлашћење да напише и на А-4 формату али да има обавезне елементе - ко даје, коме се даје, тачан износ, назив банке, потпис и контакт телефон.

"То је овлашћење које остаје код банке, банка има свој систем провере, да провери да ли је тај пензионер, наш клијент, дао то пуномоћје", рекао је Васић.

А како би се помогло привреди и грађанима, држава је омогућила пролонгирање отплате кредита на три месеца. До понедељка банкама треба да се јаве само они који не желе да прекину отплату рата, јер тај мораторијум аутоматски се примењује од 31. марта.

"У овом периоду клијенти, ако су се определили за опцију мораторијума, односно застоја у отплати, они не плаћају ни главницу ни камату. Након истека 90 дана добиће нови отплатни план, тај рок временски се продужава за 90 дана и камата се приписује и распоређује правилно за цео период који предстоји", каже Васић.

Иначе, снабдевање је стабилно. Фабрика квасца у Сенти већ је снабдела пекаре и велике трговинске ланце. Истовремено, Влада је забранила извоз квасца. Надлежни позивају грађане да не праве непотребне залихе.

"Ми из дана у дан бележимо смањење тражње али и даље, у односу на исти период прошле године, бележимо значајан раст поготову када говоримо о основним животним намирницама и средствима за дезинфекцију. Оно што је важно да смо и у таквим околностима успели да обезбедимо ланац снабдевања који функционише нормално", каже Жарко Малиновић, генерални секретар Удружења за трговину ПКС.

Мењају се поруке на вратима апотека. Поред већ испоручених 2,5 милиона кинеских маски у апотеке широм Србије стигло је још 4,5 милиона. Наредних дана стићи ће још два милиона заштитних маски. Све се чини да се превоз робе одвија несметано, па путарске службе дежурају даноноћно.

Зорана Михајловић, министарка грађевинарства саобраћаја и нфраструктуре, каже да када говоримо о теретном превозу, он свуда иде.

"Транзит је свуда обезбеђен, као и теретни превоз, било да је у питању железница, било да је водни саобраћај, чак и карго у ваздушном, наравно. Да не говоримо о камионима, то иде. До седам часова, 26.000 огромних теретњака је ушло на територију Србије, од чега је 13.000 за потребе Србије", каже министарка.

Уз максималне мере заштите појачан је инспекцијски надзор траспорта, промета и цена робе.

Влада је отворила и јединствени контакт центар којем грађани, док траје пандемија ковида-19, могу пријавити све нерегуларности на тржишту и незаконито дизање цена, на телефон 011-6350-322 или преко сајта www.inspektor.gov.rs