Труднице и дојиље се морају придржавати истих упутстава

Kако избијање епидемије инфекције коронавирусом Kовид-19 изазва посебну забринутост код трудница, Популациони фонд Уједињених нација, УНФПА, жели да подели синтезу ограничених доказа о ризицима за ову групу, као и препоручене превентивне и терапијске мере.

До данас не постоје научни докази о повећаној осетљивости трудница на Kовид-19. Међутим, трудноћа доноси физиолошке промене које би неке труднице могле учинити осетљивијим на вирусне респираторне инфекције. Труднице са респираторним болестима морају се третирати као највећи приоритет због повећаног ризика од штетних исхода.

Труднице би требале да предузимају исте превентивне мере које се препоручују свим одраслим особама, као што су избегавање блиског контакта са свима који кашљу и кијају, често прање руку сапуном и водом или гелом на бази алкохола, прекривање уста и носа марамицом или лактом приликом кашљања и кијања и темељно кување меса и јаја. Све препоручене мере доступне су на сајту Светске здравствене организације.

У овом тренутку још увек не постоји вакцина нити лек за излечење инфекције изазване вирусом SARS-CoV2, али се препоручује симптоматска терапија. Лечење трудница код којих постоји сумња или код којих је потврђена инфекција овим вирусом требало би да буде спроведено терапијом коју препоручује СЗО за одрасле пацијенте, уз обавезну консултацију са гинекологом.

Дојиље не би требале да буду одвојене од своје новорођенчади, јер не постоје докази који показују да се респираторни вируси могу пренети путем мајчиног млека, наводи УНИЦЕФ. Мајка може наставити са дојењем све док се примењују неопходне мере предострожности.

  • Мајке које показују симптоме, али се осећају довољно добро да доје, треба да носе маску у близини детета (укључујући и током дојења), да перу руке пре и после контакта са дететом (укључујући дојење) и да редовно чисте / дезинфикују контаминиране површине;
  • Ако је мајка превише болесна да би могла да доји, требало би је подстаћи да измлаза млеко које се после може давати детету чистом шољицом и / или кашичицом - уз обавезно ношење маске, прање руку пре и после контакта са дететом и уз пажљиво чишћење или дезинфекцију контаминираних површина.
  • Подршка менталном здрављу и пружање психосоцијалне подршке погођеним појединцима, породицама, заједницама и здравственим радницима је веома важан део одговора.

УНФПА у оквиру УН тима, сарађује са свим партнерима, Владом и погођеним заједницама на превенцији и одговору на епидемију, трудећи се да се здавствене потребе и заштита најосетљивијих група становништва, нарочито жена и девојчица, буду приоритет заједничких напора.