РАТЕЛ: Смањите коришћење захтевних апликација и видео-стриминг

Регулаторна агенција за електронске комуникације саопштава да је интернет саобраћај повећан и препоручује неколико мера како би интернет био доступан што већем броју корисника.

На раст интернет саобраћаја утицала је чињеница да велики број запослених ради од куће, као и интернет наставе услед ситуације са коронавирусом.  

Наводе да оператори електронских комуникација улажу напоре да обезбеде нормално функционисање фиксних и мобилних комуникационих мрежа и потребне капацитете, а указују и на то да би корисници својим понашањем на мрежи могли да помогну како би се ублажиле последице актуелне ситуације.

Препорука је да се током радног времена, када је интензиван рад од куће, смањи коришћење апликација и услуга који захтевају велике протоке, као што је видео-стриминг.

Такође је потребно избегавати слање већих докумената у прилозима мејлова (боље је наводити линкове ка њима, ако је могуће), избегавати онлајн игрице у овом периоду и све друге апликације које захтевају велики проток података.

Од изузетне је важности да интернет буде доступан што већем броју корисника и зато је потребно одговорно поступање свих, у супротном, уколико дође до преоптерећења мреже може се догодити да оператори не могу да гарантују одговарајући квалтет за неке од апликација.

РАТЕЛ ће у сарадњи са операторима континуирано пратити стање у Републици Србији у области електронских комуникација и о томе обавештавати кориснике и операторе.