Читај ми!

Не знамо да ли је пандемија готова, али знамо да коронавирус остаје у нашим животима

Са короном умире више људи него у доба проглашења пандемије. Али, смртност је опала, све је мањи удео тешких случајева. Научници нису сагласни да ли је пандемија готова, али јесу да корона остаје у нашим животима.

Октоберфест у Минхену је у пуном јеку. Нису обавезни тестови на корону, нема маски, нема одстојања. Уопште, у Немачкој, осим маски у јавном превозу и тестирања пре посете болницама, мало шта подсећа на пандемију.

"Никада нисмо били у бољој позицији да окончамо пандемију", рекао је недавно Тедрос Адханом Гебрејезус, челник Светске здравствене организације. Неколико дана касније амерички председник Џо Бајден је чак прогласио да је пандемија короне завршена.

Научне дефиниције пандемије звуче слично у свим верзијама и гласе отприлике овако: Пандемија је ширење нове заразне болести која се брзо шири преко државних граница.

Али што то тачно значи? Колико је близу такозване ендемске фазе короне?

Прелаз из пандемије у ендемију могао би се дефинисати преко удела глобалне популације која је до одређене мере имунизована, пише познати медицински статистичар Џон Јоанидис са Универзитета Станфорд. Међутим, тачна стопа имунизације којом се окончава пандемија није утврђена.

Статистичка опасност постала је мања 

Максимум нових инфекција достигнут је 24. јануара ове године када је, према датотеци "Our World in Data", у свету 304 од 100.000 људи добило корону у седам дана. Данас је та бројка битно мања (42), али то је и даље сто пута више него 11. марта 2020. кад је проглашена пандемија. 

Штавише, овог месеца седам пута више људи умире од последица короне него у време проглашења пандемије.

Међутим, смањио се статистички ризик да ће инфекција попримити тежак или фаталан ток: стопа смртности данас је знатно нижа него у готово било којем тренутку у посљедње две и пол године. Смртност је сада око 0,3 одсто.

"Стопа смртности од ковида у Уједињеном Краљевству пала је испод оне од грипа у марту 2022. године", каже инфектолошкиња Моника Ганди са Универзитета Сан Франциско.

Имунизација растерећује људе и здравствене системе

Са свим овим бројевима треба поступати опрезно. С једне стране, јер се подаци прикупљају различито од земље до земље. С друге стране, јер се смртни случајеви бележе поузданије него инфекције. Напослетку, до данас многа истраживања не праве разлику да ли неко умире са короном или због короне.

"Ипак, вероватно је да је смртност од ковида нижа од типичне смртности од грипа у Сједињеним Државама", процењује Ганди.

Значајно је пао и број случајева ковида који се лече на интензивној нези, што растерећује здравствене системе. Део одговора се можда крије у побољшаном лечењу, али лекари пре свега говоре о јачем имунитету - што због вакцина, што због прележаног вируса.

На то указује и Виола Приеземан, која истражује пандемију на немачком Институту "Макс Планк". "Летњи талас короне се повукао без икаквих значајних ограничења или промена нашег понашања", каже она. Додаје да је то један од критеријума за прелазак у ендемску фазу.

Смањује се страх од вируса

Већина држава повукла је већину мера. Чак и у Аустралији, која је дуго имала екстремно рестриктивну политику и доживела далеко најсмртоноснији талас ковида крајем зиме, три од шест федералних јединица најавило је укидање обавезних маски у јавном превозу.

Медији сада говоре о другим стварима: украјинском рату или посрнулој економији. Речи попут "ковид" или "вакцина" су се почетком године десет пута чешће уносиле у Гугл него данас.

Међународна компанија за истраживање тржишта "Ипсос" од августа 2020. испитује око 20.000 људи на свим континентима о томе на која три од 18 могућих проблема гледају с највећом забринутошћу. Дуго је најчешће спомињани одговор био ковид.

Али од почетка године пандемија је пала на девето место. Испред короне су страх од инфлације, климатске промене, али и стара питања као што су сиромаштво, незапосленост и криминал.

Корона ће остати део наших живота

Све је више знакова да се пандемија ближи крају, и медицински и друштвено. Инфектолошкиња Моника Ганди каже да се пре може рећи да је корона под контролом него да је завршена. "Не можемо искоренити ковид", наводи она.

Да би стање остало као сада, она саветује проверене методе лечења, а старијима и онима нарушеног имунитета и додатне вакцине прилагођене соју омикрон.

Виола Приземан још не жели да прогласи крај пандемије: "Када је реч о контактима, нисмо се у потпуности вратили на понашање пре пандемије. Свест о заразним болестима значајно се променила и такође ће утицати на избијања таласа грипа."

Такође је вероватно да ће вируси корона и грипа увек производити нове варијанте - неке опасније, друге безопасне. То би могло значити нове пандемије, ако се и ова актуелна икада стварно оконча.