Читај ми!

Чиле, пионир имунизације у свету – резултати коначно видљиви, број заражених пада

После прошломесечног наглог скока броја заражених у Чилеу, упркос амбициозном програму вакцинације који држава спроводи, кривуља заражених је у паду и статистика показује да је кампања дала резултате.

Чиле је једна од водећих земаља када је реч о имунизацији. По броју примљених вакцина на 100 становника налази се на трећем месту у свету. Испред су само Израел и Уједињени Арапски Емирати.

У Латинској Америци је апсолутни лидер, са четвороструко бољим билансом од Бразила и Аргентине, који су на другом и трећем месту.

Прву дозу вакцине примило је нешто мање од половине становништва Чилеа – више од 8.760.000 људи, а готово 7.300.000 њих је и ревакцинисано.

Убедљиво највише људи пелцовано је кинеским цепивом Синовак (око 13 и по милиона), док је Фајзерову вакцину примило два и по милиона људи, а Астра Зенеку њих 89.000.

Влада је програм имунизације становништва започела 24. децембра прошле године и поставила га као један од својих главних циљева. Програм је организован по приоритетном редоследу. Прво су вакцинисани здравствени радници и најстарији и најугроженији грађани. Затим се вакцинишу и остали и то према години рођења.

Примера ради, у понедељак, 10. маја, на реду су били 39-годишњаци, следећег дана 38-годишњаци и тако редом све млађи. Викенд је резервисан за оне који су свој ред пропустили.

Упркос предузетим мерама, из Чилеа су протеклог месеца стизале алармантне вести о повећању броја заражених, које су збуњивале јавност, јер се стицао утисак да имунизација није дала ефекат. Кривуља броја заражених упорно је расла, а стручњаци су то углавном објашњавали непоштовањем мера превенције после примљене прве дозе.

Данас је ситуација ипак другачија и кривуља је у паду. Према подацима од 12. маја, заражених је на дневном нивоу било 3.920, што је велики помак у односу на април, када је бележено и до 9.000 заражених. Посебну пажњу изазива податак да је више од 61 одсто новозаражених млађе од 40 година, док је старијих од 70 година само пет одсто.

Хавијер Тиноко, инфектолог Унивезитетске клинике у Чилеу, објашњава то управо чињеницом да је међу најмлађом популацијом најмање вакцинисаних, али и тиме да су социјални аспект и изложеност пресудни. Уверен је да ће ефекат имунизације бити још видљивији наредних месеци.

„Претходних месеци смо видели да је пад броја заражених прво примећен међу популацијом старијом од 80 година. Затим је почео да опада и код млађих од 70 година. Очекујем да ће се исто десити и са популацијом млађом од 40 година", закључује Тиноко.

Од почетка пандемије, у Чилеу је од последица короне преминуло 27.380 људи.