Читај ми!

Немци израчунали, ко се вакцинише допринесе привреди 1.500 евра

Америчке компаније награђују запослене који се вакцинишу готовином, пивом, крофнама или чак џоинтима. Компаније у Немачкој оклевају. Стручњаци кажу да вакцинација по особи има економску вредност од – 1.500 евра.

Ланац супермаркета Едека Норд недавно је био на насловницама широм земље - као прва компанија у Немачкој која је запосленима понудила ваучер од 50 евра ако се вакцинишу одобреним вакцинама и под условом да припадају одговарајућој приоритетној групи. 

Реакције запослених биле су позитивне, рекао је портпарол фриме за немачки јавни сервис tagesschau.de. 

Ланац супермаркета Реве такође разматра финансијске подстицаје за запослене који оду на вакцинацију - тренутно се преговорима са радничким саветом, рекао је портпарол Ревеа.

Алди и Лидл у САД дају премије у Немачкој не

С друге стране, други трговци нерадо нуде подстицаје запосленима који су спремни да вакцинишу.

"Сваки запослени може сам да одлучи да ли жели да се вакцинише или не", наглашава Алди Норд. "Вакцинације су добровољне."

Међутим, тај немачки дисконт је много активнији у САД. Тамо Алди својим запосленима који одлазе на вакцинацију плаћа двосатну плату - да не би морали да бирају између плате и здравља.

И Лидл такође награђује своје запослене у америчким филијалама - са 200 долара. Дисконт наглашава да је новац намењен покривању трошкова путовања до места за вакцинацију. 

САД: Бесплатно пиво, крофне и џоинти

Награде за вакцинацију су широко распрострањене у Сједињеним Државама, не само у малопродаји, већ и у другим браншама. Неке компаније премије за вакцинацију користе у маркетиншке сврхе. На пример, ланац крофни Krispy Kreme онима који поднесу доказ о вакцинацији даје бесплатно једну глазирану крофну - дневно. 

Авиокомпаније попут Американ ерлајнсa дају својим запосленима слободан дан и 50 бодова за пребацивање у авионске миље.

Амазон даје потпуно вакцинисаним запосленима који су у блиском контакту са купцима 80 долара. А Мекдоналдс вакцинисанима плаћа екстра четири сата.

А грађани Њуџерзија који су примили прву дозу вакцинације у одабраним пиварама могу добити бесплатно пиво.

У држави Њујорк они који су први пут вакцинисани могу узети бесплатан џоинт. Необичну премију организују активисти који су помогли да се канабис у Њујорку недавно легализује. 

То што се догађа у "земљи неограничених могућности" у Немачкој наилази на скептицизам. Пословна удружења су уздржана. На крају, саме компаније одлучују да ли и у ком облику желе да дају подстицаје, нагласило је малопродајно удружење ХДЕ за tagesschau.de.

Немачки гиганти и синдикати кажу - не

У истраживању које је спровео лист "Handelsblatt", свих 30 корпорација које су на немачкој берзи одбило је да запосленима плати премију за вакцинацију. На пример, јер не желе да врше притисак на колеге. А произвођач мотора МТУ страхује да би финансијски подстицаји могли у други план да потисну личну одговорност за превентивне здравствене мере.

Посебно се синдикати опиру новчаним премијама у компанијама. Ако запослени сумњају у вакцинацију, политичари би требало да их отклоне, рекао је секретар синдиката ver.di Орхан Акман за "Зидојче цајтунг" крајем марта.

Уместо премије за вакцинацију, Акман се залаже за разумне плате и колективне уговоре за људе који раде на касама. Смислено је запосленима у трговини на мало "небирократски понудити вакцинацију у близини радног места и осигурати да због тога не морају да узимају додатни одмор", рекао је он за tagesschau.de.

Раднички савети у компанијама такође се плаше да би премије могле нарушити мир у предузећима и изазвати завист. 

Стручњаци су подељени

Научници се не слажу око користи од премија за вакцинацију. Нора Шех, професорка политичке економије на Технолошком институту у Карлсрухеу (КИТ), поздравља подстицаје за оне који су спремни да се вакцинишу. Премије види и као компензацију за време уложено у вакцинацију. 

С друге стране, други бихејвиорални економисти верују да би премије могле подстаћи неповерење и можда чак довести до пада спремности за вакцинацију.

Филип Шпренгхолц, докторант на Универзитету у Ерфурту хтео је сам да се увери како ствари стоје. Он и његов тим спровели су студију у којој је неколико испитаника добило од 25 до 200 евра за вакцинацију.

Резултат: финансијски подстицаји нису повећали спремност за вакцинацију. Студија је стога логично насловљена: "Новац није све". Спремност за вакцинацију повећава се само за неколико процента ако премија порасте на 1.000 евра или више.

"Прилично је упитно да ли се економски исплати плаћати тако високе износе", каже Шпренгхолц. 

Зависи од висине премије

Професорка Шех је изнела потпуно другачија запажања. У опсежнијој студији са више од хиљаду испитаника у САД, открила је да новчана награда делује - од одређеног износа односно "од 100 евра". "Премија помаже ако је довољно висока", каже она.

Ако је премала, више шкоди него што помаже. Спремност за вакцинацију чак је опала када су грађани добили само 20 долара за двоструки убод иглом. А ако би им се понудило 100 долара у комбинацији са фиксним термином за вакцинацију, 80 посто испитаних било је вољно да се вакцинише. 

А када им је понуђено 500 долара, спремност за вакцинацију порасла је на око 90 процената.

Професорка Шех је чврсто уверена да ће се премије за вакцинацију све више плаћати и у Немачкој. Пре свега би то могла да буде опција у болницама и старачким домовима.

Она се притом позива на познати Институт Ифо који економску вредност вакцинације процењује - на 1.500 евра по особи