Читај ми!

У болници код Рима – завеса за грљење у доба короне

Људски и топлији приступ лечењу и пацијентима није нешто што је потребно усвојити само у време пандемије када је наметнута дистанца међу људима, већ нешто што је потребно неговати и у будућности, када ће епидемија ковида 19 напокон бити иза нас.

Данас, када људима већ изузетно тешко пада чињеница да не могу да примају посете уколико су у болници чак и ако разлог томе није ковид, као и члановима фамилије који не могу ни издалека да виде најмилије на лечењу, све оно што олакшава ту дистанцу је добродошло.

Тако су у болници "Nuovo Ospedale dei Castelli" у Арићи код Рима, на ковид одељењу осмислили простор за загрљаје. Овај пројекат, први у региону Лацио у Италији, омогућава пацијентима да се сретну са најближима те да их и загрле захваљујући посебној завеси која је пре сваког сусрета подвргнута санификацији.

Функционише тако што се особе које су обучене на начин који омогућава заштиту од вируса могу загрлити захваљујући посебним рукавима од најлона и пластичном провидном завесом између њих. Предвиђен је и простор за особе у инвалидским колицима.

Први који су се загрлили на овај начин су били господин Ђенаро и његова супруга а затим и син. Они су се напокон видели након месец дана. Генерални директор болнице Нарћисо Мостарда изјавио је за италијанске медије да је то био изузетно дирљив моменат, један од оних који се не заборављају и дају нам наду.

Оно што пацијентима оболелим од ковида као и њиховим породицама најтеже пада јесте чињеница да су усамљени те да у најтежим моментима њихових живота немају никога поред себе.

У многим случајевима пацијенти умиру потпуно сами што се често може прочитати из сведочења огорчене и очајне фамилије која то описује као нехумано, окрутно и срамотно.

Сви који желе да на овај начин загрле најдраже треба да позову одељење, оставе свој број телефона и сачекају када ће моћи да добију термин за дуго очекивани сусрет.