Читај ми!

Пандемија у Немачкој – политичке свађе, критике Ангеле Меркел и један скандал

Kада су почетком новембра уведене четворонедељне мере половичног затварања јавног живота како би се обуздало ширење пандемије коронавируса, многи у Немачкој су имали утисак да ће већ у децембру моћи без већих ограничења да се посвете припремама за Божић. Међутим, ова очекивања су распршена пре неколико дана.

Истовремено је као мехур од сапунице распршена и месецима од међународних и немачких медија форсирана прича да Ангела Меркел успешно управља овом кризом, захваљујући свом научничком образовању и мајчинском приступу према становништву.

Напрасно се у немачким медијима могу чути све оштрије критике на рачун нових мера, канцеларкиних предлога, али и покрајинских премијера који један дан усагласе заједничке мере а већ сутрадан сваки у својој покрајини уводи различите мере.

Тако су пре неколико дана канцеларка и покрајински премијери усагласили нове, оштрије епидемијске мере, које ће трајати до 23. децембра, да би потом наступило једнонедељно делимично попуштање од Бадњег дана до Нове године. 

Договор је подазумевао и да се ни у току божићних празника не укида већ месец дана актуелна забрана рада хотела и осталих који пружају услуге смештаја туристима.

Само дан касније се испоставило да договор није тако чврст, па је неколико покрајина дозволило ноћења у хотелима од Бадњег дана до Нове године, правдајући то да се тиме омогућава људима да посете своје породице а да не морају да се гурају под једним кровом.

Моћна а немоћна канцеларка

Ово је још једном показало колико је Ангела Меркел заправо немоћна у управљању овом кризом, јер немачки регионализам надлежности у области здравствене заштите даје превасходно властима у 16 немачких покрајина, а не савезној влади. 

Осим тога, немоћ моћне канцеларке се огледа и у томе што покрајинске премијере није успела да убеди у строже затварање.

Половично затварање у новембру није донело превелике резултате, јер седмонедељни просек колико се у Немачкој дневно региструје новозаражених није се смањио већ само стабилизовао на око 21.000. 

С друге стране, Француска, Шпанија и Италија су протеклих месец дана строгим затварањем успеле да драстично смање ширење инфекције.

Прича о томе да мерама "спасавамо Божић" у јавности све мање наилази на одобравање, а гомилају се критике на рачун канцеларке и осталих владајућих политичара. 

У новинским коментарима се истиче да политичарима "недостаје предвидивост и способност планирања" те да су многе мере, попут оних који се тичу школске године или рада угоститељских објеката, могле да буду испланиране и саопштене знатно раније.

С друге стране, баварски премијер Маркус Зедер настоји да становништво убеди да је ситуација озбиљна, па је дневни број од неколико стотина преминулих од ковида 19 упоредио са свакодневним рушењем по једног путничког авиона. То је пак изазвало бурну реакцију медија.

"Напросто луда" правила

Оштре критике почеле су да се појављују и у телевизијским коментарима, па је један од уредника на каналу РТЛ истакао да је "ово све апсурдније" и да су нова правила "напросто луда".

"Ставити маску и на паркингу, двоструко веће одстојање у продавницама, погони би требало да буду затворени за Божић, али истовремено важи забрана одласка на одмор (забрана изнајмљивања смештаја). Све то да би контакти били још више смањени. Али, само до Бадње вечери, када се мере ублажавају – до Нове године. Све то више нема никакве везе са здравим разумом. Политика се захуктала преко мере и више не може да се извуче", истиче ТВ коментатор Јерг Зајонц, додајући да се, уместо разума, и даље шире "страх и крештава упозорења о пуним болницама са све више мртвих". 

"Толико 'као да сваког дана падне један путнички авион', како то каже баварски премијер. То је намерно стварање панике. У Немачкој сваког дана умире око 2.600 људи – увек! И то без короне. Некад више, некад мање."

У коментару на РТЛ овај уредник истиче податак Немачког савезног завода за статистику да је у "октобру ове године било мање мртвих него пре годину дана, упркос корони".

"А на интензивној нези има много слободних кревета. Већ недељама. Али већ недељама исто тако говоре о опасности од преоптерећења. Зауставити лудило – то би могли једино политичари. Kада би хтели. И то не уз још правила, већ врло једноставно: повратком разуму и правој мери", сматра он.

Kорупционашка афера у најави

У таласу критика испливао је и један корупционашки скандал у најави, који би могао чак да поремети актуелну трку за новог шефа ЦДУ и потенцијалног наследника Ангеле Меркел. 

Медији су открили да је син премијера покрајине Северна Рајна Вестфалија, Армина Лашета, био посредник у послу у којем је ова најмногољуднија немачка покрајина наручила заштитне маске од модне компаније "Ван Лак".

Афера је избила након што је листу Рајнише пост интервју дао већински власник "Ван Лака", Kристијан фон Данијелс, откривши да му је врата до великог уговора о снабдевању маскама и заштитним оделима, вредног безмало 40 милиона евра, отворио управо син премијера Јоханес "Џо" Лашет, иначе модни блогер који редовно сарађује са компанијом "Ван Лак".

"Рекао сам Џоу да свом оцу може да да мој број ако покрајини треба помоћ око набавке маски", рекао је лаконски Kристијан фон Данијелс, додавши да га је премијер Лашет звао једне недеље увече и рекао му да су за њега врата отворена. 

"Два дана касније, његови сарадници су били код нас у конференцијској сали и гледали наше маске и заштитне кецеље."

Новинари су одмах открили да је уговор додељен без расписивања тендера, а да је све правдано хитношћу и тиме да у марту "на светском тржишту готово да није било заштитне одеће и маски".

"Тада је покрајинска влада тражила контакте са компанијама из целе Немачке како би што пре ту ситуацију променила", рекао је портпарол, додајући да је циљ био да "компаније из Северна Рајне Вестфалије буду прилагођене за производњу висококвалитетних заштитних материјала" те да је то био случај и са текстилном компанијом "Ван Лак".

Опозициони социјалдемократи у покрајинском парламенту захтевају да влада одговори да ли је дошло до трговине утицајем у покрајинској влади, која је улога Јоханеса Лашета у поменутом послу, које све послове је добила фирма "Ван Лак", као и да ли су даване "провизије за посредничке активности".

Засад није утврђено да ли је у питању корупција, али очигледно је да је од маски највише зарадио "Ван Лак" који је, према признању његовог власника, у овој години најмање удвостручио своју продају захваљујући више од 100 милиона продатих маски и 12 милиона заштитних кецеља.