Читај ми!

Етика лекара на испиту због препуних болница, Швајцарска има протокол за старије од 75 година

Оно што се на почетку епидемије дешавало у Италији, у Швајцарској је озакоњено: за оболеле од ковида а старије од 85 година и старије од 75 са пратећим болестима неће бити места на одељењу интензивне неге.

Протокол који је израдила швајцарска Академија за медицинске науке и швајцарско Удружење за интензивну негу усвојен је још 20. марта, мада до сада није било потребе да се примени у пракси.

Наслов је врло јасан – "Тријажа на одељењима интензивне неге у случају оскудице у ресурсима". Данас се о њему поново прича у јавности јер је швајцарско здравство пред колапсом. Однос је 494,9 случајева на 100.000 становника. Два пута више него у Италији и Аустрији, пет пута више него у Немачкој.

Пошто је више од 6.000 заражених коронавирусом у последња 24 сата, швајцарски лекари ће морати да бирају кога ће спасити, тј. коме ће дати предност на интензивној нези.

На одељењу реанимације тражили да се донесу јасна правила јер у шок-собама нема довољно кревета, па се поставља питање коме дати предност ако је превише пацијената. Швајцарски здравствени систем је пред колапсом, а мада та земљи важи за једну од најцивилизованијих, ипак ће жртвовати старије људе.

Према Протоколу, особе старије од 75 година подељене су у неколико група.

Како јављају италијански медији и РСИ (Radio Svizzera Italiana), на петој страни тог документа јасно је речено ко неће моћи на одељење интензивне неге уколико не буде места (ниво Б): сви који имају више од 85 година, па и они који имају више од 75 али и пратеће болести, као што су цироза јетре, хронична бубрежна слабост, кардиоваскуларни проблеми за које су предвиђена још 24 месеца живота.

Ниво А подразумева још строже услове: неће бити места на интензивној нези за оне који су недавно имали срчани напад, онколошке болести с проценом да неће живети дуже од 12 месеци, затим за оне што пате од тешке деменције, срчаних и дегенеративних болести у последњем стадијуму.

"Овим ритмом интензивна нега ће се попунити за десетак дана" 

Андреас Штетбахер, делегат здравствене службе у Швајцарској, изјавио је да ако се болест и даље буде овако брзо ширила, кревети на интензивној нези ће се попунити за десетак дана па ће се лечење оболелих бити настављено према Протоколу.

А у Протоколу су искључени етика и морал (и то у Швајцарској?!?) приликом избора ко може да се лечи на интензивној нези.

Председник Удружења лекара у Кантону Тичино, Франко Денти, изјавио је за италијанске медије да "одлучити кога ћемо реанимирати, а кога не, заиста је веома тешко, проблем за сваког лекара. Међутим, овај документ, који је јаван, јесте једна врста гаранције за здравствене раднике, али и за пацијенте који не желе да се лече на одељењу интензивне неге".

Да ли је ова ситуација могла да се избегне будући да се нешто слично дешавало на самом почетку епидемије у Бергаму? Тада су анестезиолози говорили да нема места у болницама и да је на њима терет одлуке кога ће спасити а кога не.

Највећи број вирусолога је тврдио да се други талас заразе може очекивати на јесен и да свака земља треба да обезбеди довољно места у болницама за што већи број пацијената. Очигледно да ни развијене и цивилизоване земље попут Швајцарске нису то озбиљно схватиле.