Како коронавирус откључава врата имуног система

Запослени у многим компанијама поседују пропуснице за улазак у канцеларије. Сличну предност у односу на оне који не поседују те картице, има коронавирус приликом продора у ћелије људског организма, преноси Скај њуз закључке студије објављене у часопису "Нејчур комјуникејшнс".

Научници су открили структуру ензима званог нсп16 који коронавирус користи да би заварао имуни систем и добио приступ ћелијама домаћина, које "отима" да би се умножио.

Разумевање начина на који нсп16 делује може довести до нових антивирусних лекова за пацијенте са ковидом 19 инхибирањем ензима који омогућавају вирусу да прође кроз систем за безбедност ћелија.

Ензим се користи за модификовање нечега што се назива "месинџер РНА кеп", потпис који ћелијама каже да су протеини за које им је речено да их стварају прави.

"То је камуфлажа", рекао је др Јогеш Гупта са Универзитета у Тексасу, водећи аутор студије која је објављена у часопису "Нејчур Комјуникејшнс".

"Због модификација, које преваре ћелију, резултирајућа вирусна РНА порука се сматра делом сопственог кода, а не као страна", наводи Гупта.

Разумевање структуре ензима могло би омогућити истраживачима да развију лекове - нове мале молекуле који би спречили нсп16 да направи било какве модификације.

Имуни систем би тада препознао инвазивни вирус по ономе што јесте и могао би да га нападне.

"Јогешев рад открио је 3Д структуру кључног ензима коронавируса потребног за његову репликацију и пронашао џеп у њему који може бити циљан да инхибира тај ензим", рекао је коаутор студије професор Роберт Хромас.

"Ово је основни напредак у нашем разумевању вируса", додао је Хромас.