Укинуто ванредно стање у Северној Македонији, отворен пут ка изборима

Председник Северне Македоније Стево Пендаровски каже да неће продужити ванредно стање уведено ради сузбијања ширења коронавируса и позвао лидере странака на састанак о одржавању парламентарних избора.

Пендаровски у телевизијском обраћању грађанима рекао да не постоји потреба за новим продужењем ванредног стања", преноси Ројтерс.

Тридесетодневно ванредно стање уведено је у марту а затим је два пута продужено за по 15 дана због повећања броја оболелих.

Ванредне мере укључивале су затварање границе, забрану јавног окупљања и одлагање парламентарних избора заказаних за 12. април.

Нови датум одржавања избора није одређен али је Пендаровски рекао да су избори неопходни и у доба коронавируса који неће скоро нестати како би се добио "функционалан парламент и легитимна влада".

Педаровски је позвао лидере две највеће странке – СДСМ Зорана Заева и ВМРО-ДПМНЕ Христијана Мицкоског да се састану како би се пронашло решење тако што ће државне интересе ставити изнад личних и партијских, преноси МИА.

"У противном, само ћемо отворити врата за још већу унутрашњу кризу и не само да ћемо довести у питање нашу европску перспективу, већ што је још важније, поткопаћемо наше напоре да се изборимо са пандемијом која захтева јасан консензус државе и стабилне институције", рекао је Пендаровски.

У Северној Македонији потврђено је 3.364 случајева коронавируса, а преминуле су 164 особе.