Шведска у врху по стопи смртности, грађани се питају да ли су превише веровали експертима

Шведска, земља за коју су међу првим асоцијацијама били високи животни стандард и хладно време, од почетка пандемије коронавируса углавном се спомиње у контексту броја жртава и оболелих од ковида 19. Огромну већину преминулих чини најстарије становништво.

Од око 10 милиона становника, колико живи у Шведској, од последица коронавируса, према последњим подацима, преминула је 3.871 особа, што је скандинавску земљу довело на прво месту по смртности на милион становника. Стопа смртности у Шведској износи 6,1, док је у Италији двоструко мања – 3,0.

Шведским епидемиолозима упућују се све оштрије критике, па су тако 22 стручњака у новинама Дагенс нихетер критиковала епидемиолошке мере које су донете у Шведској уз речи да је стратегија Управе за јавно здравље Шведске била стицање колективног имунитета. Међутим, из Управе одговарају да то никада није била званична стратегија шведских здравствених институција.

"Радимо на томе да спречимо ширење заразе и да заштитимо ризичне групе", навела је Сара Бифош из Управе за јавно здравље на једној од свакодневних конференција ове институције.

Подршку челним људима шведског здравства пружио је и бивши државни епидемиолог Јохан Гисеке, уз оцену да је Шведска урадила праву ствар.

Подаци, ипак, говоре да Швеђани нису успели у заштити најризичније групе. Од 3.871 преминуле особе, чак 3.414 је имало више од 70 година, а највише преминулих (1.585) је имало између 80 и 89 година.

Грађани су почели да траже одговоре од надлежних 

Новинар шведског јавног сервиса СВТ Јован Радомир рекао је за РТС да су грађани почели да траже одговоре од надлежних и да се питају како је могуће да Данска и Норвешка имају толико мање преминулих од Шведске.

"Поставља се питање да ли смо превише веровали експертима или су политичари касно почели да предузимају строже мере. Чини се да је давање одговорности поједницима велика грешка, јер се многи још увек понашају неозбиљно", навео је Јован Радомир.

Шведски новинар је додао како се на раднике у супермаркетима, кафићима, ресторанима и градском превозу не обраћа довољно пажње и да они морају да раде како не би остали без запослења.

"Сви који осећају симптоме болести морају да се изолују, али нисам сигуран да сви то раде. Из тог разлога су сви који раде у услужним делатностима угрожени и веома лако могу да се разболе због неодговорних грађана", истакао је Радомир.

Ситуација у Шведској, навео је Јован Радомир, може да доведе до тога да, кад остале земље полако почну да отварају своје границе, истовремено могу да их затворе за Швеђане, уколико број заражених и преминулих настави да расте.

"Многи су раније хвалили шведску тактику, али сада доста њих мења мишљење, чак и у Шведској. Још увек не знамо ко је у праву, то ће будућност показати", казао је Јован Радомир.