Зна ли Пентагон нешто више о коронавирусу

У меморандуму Пентагона који је процурио у јавност, наведено је да се највиши званичници Министарства одбране спремају за могућност да се војска носи са пандемијом коронавируса све до 2021. године.

У меморандуму Пентагона је упозорено на реалну могућност да вакцина против ковида 19 не буде доступна пре лета 2021. године.

"Пред нама је дуг пут, са могућношћу да коронавирус поново ојача. Стога, морамо усмерити пажњу на поновно покретање критичних мисија, повећање активности и неопходне припреме за случај да се ковид 19 препороди до краја године", пише у тексту.

Званичници Пентагона нису потврдили веродостојност меморандума, али су навели да војска развија планове за рад у време пандемије и да ти планови личе на овај цитирани, али да ниједан од њих још није усвојен.

"Планови још нису одобрени од врха министарства одбране и нећемо нагађати шта би могло бити у коначној верзији", речено је из министарства.

У документу се тражи појачано тестирање и регистар заражених, како би се пратио развој ситуације.

"Све индикације показују да ћемо током наредних месеци радити у окружењу у којем коронавирус циркулише. Тако ће бити све док не дође до масовне имунизације", наведено је у документу.

Описани су и планови поновног покретања војних активности, укључујући војне вежбе и кретање оружаних снага.

Званичници министарства одбране су већ рекли да ће коронавирус бити препрека војсци све док вакцина не буде доступна, а министар одбране Марк Еспер истакао је да се војска припрема за "други талас епидемије, а можда и нешто више".