Како коронавирус утиче на српску заједницу у Канади

Коронавирус утиче и на Канаду, на све становнике па и тамошњу српску заједницу. Отац Јован Марјанац, секретар Епархије канадске наводи да се придржавају свих мера, а да се он превентивно налази у кућном карантину.

Јованом Марјанцем наводи да српску заједницу у Канади углавном чини млађа популација која се међусобно подржава.

"Већину наше емиграције чине људи који су у Канаду дошли деведесетих и почетком 2000-те. Наши храмови, обичаји и понашање је доста свежије, личи на оно понашање које видите у Београду, Новом Саду, Бањалуци. У богослужењу се у 90 одсто цркава користи српски језик и сви се дружимо и међусобно помажемо" ", објашњава Марјанец.

Истиче да је дух заједништва видљив и током ситуације са коронавирусом. 

"Мислим да влада велики страх да ће економија страдати па гледају да послове поготово мале бизнисе који су на неки начин жива куцавица наше економије одрже отворене што дуже. Ми морално подржавамо мање породичне бизнисе како би одржали те људе јер је њихово пословање најугроженији у том финансијском погледу", наводи Марјанец.

Додаје да српска заједница поштује све мере, да су од владике, али и државе добили директиву да само свештеник појац и један помоћник могу да буду присутни на богослужење. 

Наводи да се од пре пар дана налази у кућном карантину јер га је медицинска сестра позвала и обавестила да  је био у контакту са са особом која има симптоме коронавируса.

"Још није потврђено да ли је та особа позитивна на вирус, али превентивно сам у кућној изолацији", наводи Марјанец.