Свет за недељу дана од четврт милиона стигао до пола милиона заражених коронавирусом

У свету је заражено више од пола милиона људи. Само у последњих седам дана број заражених се удвостручио. Од 19. марта када је у свету било регистровано 245.000 случајева Ковида-19 стигло се до 525.000 током данашњег дана.

Када је реч о броју умрлих и он се више него удвостручио за недељу дана. Пре недељу дана било је регистровано 10.000 умрлих, данас их је више од 23.000.

И ту није крај забрињавајућој статистици. Од 6. марта, када је и у Србији регистрован први случај, број заражених у свету се упетостручио.

Разлог за то је сигурно повећан број тестирања али и ширење заразе на готово све земље света. Жаришта су тренутно у густо насељеним деловима Европе и САД.

Најизложенија је Италија, где се број заражених приближава укупном броју заражених у Кини, где већ данима није регистрован ниједан локални случај заразе – сви новозаражени дошли су из иностранства.

Италија је током дана пријавила 6.153 нова случаја заразе и још 662 са смртним исходом. У тој земљи је до сада заражено више од 80.500 људи док је 8.165 умрло.

Много боља ситуација није ни у САД, где број заражених рапидно расте и сад их је више од 75.000. Посебно је драматично у Њујорку где је регистрована половина заражених у САД и где су болнички капацитети исцрпљени.

Шпанији је на неславном трећем месту тренутних жаришта у свету са преко 56.000 заражених и више од  4.000 умрлих. У Европи по броју заражених следе Немачка, Француска и Швајцарска али са много мањим бројем смртних исхода Ковида-19.

Земље у свету примењују различите мере како би спречиле ширење коронавируса у својим срединама. Од тоталне изолације и ванредних стања до мера масовног тестирања али без потпуног ограничавања кретања становништва, што је случај у Јужној Кореји и Шведској.

Више земаља паралелно ради на проналажењу вакцине али је још прерано говорити када би она могла бити спремна. За сада је неизвесно и када би број новозаражених од коронавируса у свету могао да почне да опада.

Према статистици, чини се да је пандемија у пуном јеку.