У Британији се ломе две филозофије око борбе са коронавирусом

Након сазнања да је и принц Чарлс заражен коронавирусом, народ у Великој Британији променио је свест о пандемији смртоносног грипа и почео све више да поштује прописе.

Британија није направила пун заокрет од првобитне тактике да се вирус природно прокужи без ограничења. Тренутно се ломе две филозофије.

"Није реч о пуном заокрету, јер се у Бритзанији ломе две филозофије, једна су научници Оксфорда, а то је филозофија којом треба да се зарази што више људи, како би се створио такозвани "имунитет крда", друга филозофија је са Империјал колеџа у Лондону и тренутно је превагнула, али наравно та филозофија је и у Србији и она позива на што већу изолацију становништва, али је у неку руку становништво збуњено и ломи се између ове две филозофије.

Мере које је Борис Џонсон преузео и од којих се очекује да буду још пооштрене, представљају амалган ове две филозофије, не иде се сасвим до краја.

Нових мера нема, али британска влада прати мобилне телефоне и оне особе које напуштају кућу, подсећа на већ постојеће мере.

Влада преко различитих служби прати кретање становништва, у тренутку када изађете из куће са мобилним телефоном, влада вас подсети на мере.

Колико оне урођују плодом види се из дана у дан. Нових мера нема, нема полицијског часа, али се препоручује да се излази из куће само из три разлога, зелена површина да се вежба, јер се овде истиче одржавање менталног и физичког здравља, набавка хране и медицинске вандредне ситуације.

Понашање Британаца променило се за један дан. Јуче је било као на шеталишту, док је данас све више оних који држе дистанцу и носе маске.

Данас се примећује много већи број људи са маскама који се труде да одрже друштвену дистанцу.

Ово је процес и у овом тренутку, обзиром да се бројке објављују тек увече, када буде потврђен сваки случај, преко 8.000 заражених, 422 преминула и само 185 опорављених је нешто што нацију подсећа да треба да буде озбиљнија.