Епидемија у Њујорку "астрономска", позив грађанима на самоизолацију

Око 60 одсто свих обољења у САД регистровано је у држави и граду Њујорку, званичници позвали све који су недавно допутовали у град да остану 14 дана у самоизолацији.

Број заражених коронавирусом у САД рапидно расте, регистровано је више од 50.000 оболелих, а нешто више од 25.000 је у држави Њујорк, око 16.000 у самом граду од осам милиона становника.

У САД су до уторка после подне од Ковида-19 преминуле 704 особе, а само у држави Њујорк 218.

Највише заражених је у старосној доби од 18 до 44 године, 46 одсто, следе они од 44 до 64 којих је 33 одсто и 19 одсто старијих од 65. Мушкараца је 57 одсто, а старијих од 50 година је укупно 58 одсто.

Власти су пораст броја заражених назвале "астрономским", од свих који су недавно допутовали у град тражи се да у самоизолацији проведу 14 дана.

Велики проблем је у Њујорчанима који су због страха од вируса одлучили да напусте град.

Одлазе на Лонг Ајленд, где многи имају викендице, али и на Флориду. Процењује се да један од хиљаду њих у себи носи вирус, што може додатно да рашири епидемију у САД.

Епидемиолози кажу да је број заражених у Њујорку осам до десет пута већи него у другим деловима земље.

Гувернер државе Њујорк Ендру Куомо позвао је Белу кућу да примени Указ о одбрамбеној производњи (Defence Production Act) како би наредили ванредну производњу респиратора.

"Држави Њујорк потребно је 30.000 респиратора, а ФЕМА нам шаље 400", завапио је Куомо.

"Шта ја да радим са 400 вентилатора када ми треба 30.000? Да изаберем 26.000 људи који ће умрети зато што сте ми послали само 400 респиратора."

Појавио се и извештај по коме је баш Куомо пре пет година спречио куповину више хиљада респиратора оцењујући да то није приоритет здравственог система у држави.

"Не кривим га ни за шта, али не би требало ни он да говори о нама. Треба сам да се побрине за своје респираторе", поручио је председник Трамп гувернеру Њујорка.

Верује се да су разлози за брзо ширење вируса у Њујорку велика густина становништва, али и то што су се многи Њујорчани који живе или су боравили у Азији вратили у град када је тамо почела епидемија. Неки од њих донели су и коронавирус.

Асошијејтед прес јавља да по претрпаним њујоршким болницама одзвања какофонија кашља, да су кревети убачени где год је то могуће, а да је медицинско особље већ исцрпљено иако епидемија није ни близу врха.

Здравствени систем је пред колапсом, све више је оболелих који би морали на интензивну негу, а тамо места нема.

Један лекар рекао је за АП да су се пре само недељу дана смејали на могућност да им се догоди оно што се догађа у Италији, а да сада баш такав сценарио имају.

Гувернер Куомо рекао је да ће врх епидемије стићи брже и да ће бити много виши него што су они предвиђали.

Прва процена била је да је држави потребно 110.000 кревета, а сада је јасно да им треба најмање 140.000, рекао је Куомо.

Школе у држави не раде од 15. марта, настава се одвија онлајн, а најављена је и редукција градског саобраћаја.